ΛΑΡΚΟ: Ξεπούλημα και εξυπηρετήσεις σε 3 «επενδυτές» από την κυβέρνηση
Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Ευρεία διακομματική στήριξη φαίνεται πως βρίσκει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να παραχωρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτη επενδυτή. Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας παραδέχθηκε στην Βουλή, ότι υπάρχουν 3 υποψήφιοι επενδυτές. Δίχως όμως να αναφερθεί ούτε στο … είδος των επενδυτών και των σχεδίων τους για την επιχείρηση, ούτε στο ζήτημα των εργαζομένων, των θέσεων εργασίας, των εργασιακών σχέσεων και συνολικά το μέλλον τους.
Αντιθέτως με τροπολογία που έφερε για ψήφιση φρόντισε αφενός να δοθεί 3μηνη παράταση στην διαδικασία κατάθεσης και αξιολόγησης προσφορών αλλά και να τακτοποιηθούν ζητήματα που σχετίζονται με ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή της εταιρίας. Ρύθμιση που – εμφανώς- σχετίζεται με άτυπες απαιτήσεις των επενδυτών.
Στην τροπολογία προβλέπεται ότι παρατείνεται κατά τρεις μήνες η ειδική διαχείριση της εταιρείας ΛΑΡΚΟ. Επίσης ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας εντός δεκαοκτώ μηνών, αντί για δεκαπέντε που προβλεπόταν, τότε η ειδική διαχείριση θεωρείται ότι έχει λήξει και ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης.
Ο Κώστας Σκρέκας
Με βάση όσα δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, απαντώντας ερωτήματα της αντιπολίτευσης, «έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την εύρεση αναδόχου, επενδυτή δηλαδή ο οποίος τελικά θα μπορέσει να αναλάβει να επενδύσει και να διατηρήσει αυτήν την παραγωγική δραστηριότητα εκεί στην περιοχή. Έχει τελειώσει η πρώτη φάση, που ήταν οι μη δεσμευτικές, η εκδήλωση ενδιαφέροντος, και έχουμε φθάσει στην τελική φάση που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών και αυτήν τη στιγμή έχουμε τρία σχήματα τα οποία ενδιαφέρονται».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε σαφές στίγμα σχετικά με το ότι η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει οποιαδήποτε ρύθμιση απαιτηθεί προκειμένου να ικανοποιηθούν οι επενδυτές αν και τις παρουσίασε ως πρωτοβουλίες προς όφελος της ΛΑΡΚΟ. Όπως ανέφερε «οι τακτοποιήσεις που κάνουμε είναι τακτοποιήσεις που κάνουμε για τη ΛΑΡΚΟ. Για τη ΛΑΡΚΟ τις κάνουμε. Εσείς, εάν ήσασταν, θα αγοράζατε αυθαίρετε κτίρια, τα οποία μάλιστα να μη μπορούσατε να τα τακτοποιήσετε μετά και να μη μπορούν να λειτουργούν; Εκείνο το οποίο, λοιπόν, κάνουμε εμείς είναι ότι πάμε να λύσουμε τα προβλήματα, ώστε να συνεχίσει αυτή η δραστηριότητα».
Με βάση αυτό το σκεπτικό ο Κώστας Σκρέκας ισχυρίστηκε ότι «δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρξει μια γρήγορη και άμεση τακτοποίηση, γιατί εμείς θέλουμε να βρούμε κάποιον άνθρωπο, κάποιον επενδυτή για να μπορέσει να συνεχίσει αυτή τη λειτουργία, που είναι τόσο σημαντική. Για να μπορέσει να γίνει αυτό, για να μπορέσει να μεταβιβαστεί και μάλιστα γρήγορα, θα πρέπει να τακτοποιηθούν κάποιες εκκρεμότητες». Απευθύνθηκε μάλιστα στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «σας καλούμε και εσάς να συμβάλλετε σε αυτό, για να βοηθήσετε να υπάρξει ανάδοχος επενδυτής ο οποίος θα επενδύσει και θα μπορέσει να διατηρήσει αυτήν την τόσο σημαντική παραγωγική δραστηριότητα και τις θέσεις εργασίας».
ΚΙΝ.ΑΛ: Εμείς δεν μιλάμε για κρατικοποίηση
Στο αίτημα του Κώστα Σκρέκα έσπευσε να απαντήσει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου. Ξεκαθαρίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο κόμμα της τάσσεται υπέρ της εύρεσης επενδυτή. Όπως τόνισε «κάποιοι προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, κάποιοι είπαν ότι εμείς δήθεν μιλήσαμε και για κρατικοποίηση. Όχι, εμείς ζητούμε να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, να βρεθεί άμεσα λύση εξυγίανσης της επιχείρησης και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η επιχείρηση να αποκτήσει ξανά εξωστρέφεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το νικέλιο στις διεθνείς αγορές αποτιμάται πάρα πολύ υψηλά». Μάλιστα επιχείρησε να παρουσιάσει το ΚΙΝ.ΑΛ ως υποστηρικτή των αιτημάτων των εργαζομένων λέγοντας πως «αν κάποιοι πραγματικά στήριξαν την ΛΑΡΚΟ, αυτές ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε πως «οι τιμές του νικελίου βρίσκονται στα ύψη και αυτή τη στιγμή όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι δυστυχώς είναι χωρίς καμία απολύτως διασφάλιση για το μέλλον της επιχείρησης και της εργασίας τους και θα αναγκαστούν με αυτόν τον τρόπο να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους». Από την πλευρά της η Τόνια Αντωνίου αναφερόμενη στην τροπολογία για τα κτίρια είπε πως «θα τους κάνετε πριν τα δωράκια σκεπτόμενοι εσείς τί χρειάζεται; Διότι εδώ μπορεί να έρθει και να πάρει ένα κουφάρι και να μη λειτουργήσει, διότι καθώς διάβαζα και την τροπολογία μπορεί να ενοικιάσουν τους χώρους. Γνωρίζουμε ότι στη Λάρυμνα υπάρχει ένα τεράστιο, σοβαρό λιμάνι, υπάρχουν χώροι. Μπορεί να έρθει ένας επενδυτής, να μην χρησιμοποιήσει το εργοστάσιο και τη μονάδα και να πάμε σε κάτι παραγωγικό, άρα πάμε σε κάτι άλλο».
Αόριστα αναφέρθηκε στο μέλλον της ΛΑΡΚΟ η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνοντας για τους εργαζόμενους ότι «στηρίζουμε το δίκαιο αίτημά τους να διατηρηθούν οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας και είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητο, είναι κρίσιμο να βρεθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη διατήρηση της λειτουργίας της επιχείρησης».
Από την πλευρά του ΚΚΕ η Μαρίνα Κομνηνάκα σημείωσε πως «η ουσία της συζήτησης για το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ δεν βρίσκεται βέβαια στην ολιγόμηνη παράταση της διαδικασίας της ειδικής εκκαθάρισης, αλλά στο ότι μέσω αυτής κερδίζετε χρόνο για να ολοκληρώσετε το έγκλημα, να δώσετε τη χαριστική βολή στη ΛΑΡΚΟ και φυσικά στους εργαζομένους της». Τόνισε πως «για όσους τυχόν λοιπόν τις προηγούμενες μέρες εναπόθεσαν τις προσδοκίες τους στο άρμα της ανάπτυξης που φέρνει ο καινούργιος αναπτυξιακός νόμος, το έγκλημα που συντελείται στη ΛΑΡΚΟ είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη για το πώς ερμηνεύεται αυτού του είδους η ανάπτυξη, για τους εργαζόμενους, αλλά και συνολικά για την απαξίωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προκειμένου να θησαυρίζουν οι επενδυτές».
«Το νικέλιο και το κοβάλτιο είναι πλούτος της χώρας και είναι πλούτος που ανήκει στη ΛΑΡΚΟ» ανέφερε η εκπρόσωπος του Μέρα 25, Μαρία Μαπακαδήμα. Εϊπε πως «είμαστε αποφασισμένοι να προτάξουμε ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης στο οποίο η ΛΑΡΚΟ αποτελεί θεμέλιο λίθο». Οσον αφορά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ΛΑΡΚΟ είπε «ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταθάκης, που δήλωνε τον Μάρτη του 2018 ότι όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά για τη ΛΑΡΚΟ. Και ήταν δικός του Υπουργός Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που τον Μάρτιο του 2019 διαβεβαίωνε εγγράφως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εξετάζει την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να εξετάσει προτάσεις ιδιωτών στα πλαίσια διαφανών και ανοικτών διαδικασιών».
από imerodromos
Δεν υπάρχουν σχόλια: