Έρχονται τετελεσμένα – Το μήνυμα του Ερντογάν από τον ΟΗΕ
Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης
Καταγράφεται μια συστηματική και πολύ ενδιαφέρουσα κινητικότητα, στο φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόσο σε διμερές, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τα μηνύματα, που στέλνονται μεθοδικά και καθημερινά, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, θα πρέπει να αξιολογούνται, έγκαιρα, να προβάλλονται στην διεθνοπολιτική συγκυρία και κυρίως, τα μηνύματα από την Άγκυρα, δεν θα πρέπει να “χάνονται” στην καθημερινότητα. Επιβάλλεται να αποφύγουν την παγίδα, της ρουτίνας στην ενημέρωση.
Προφανώς και δεν πρέπει στα ελληνοτουρκικά να εμφιλοχωρήσει, το «ες αύριο τα σπουδαία», φράση που αποδίδεται στον άρχοντα της αρχαίας Θήβας, τον Στρατηγό Αρχία, που ως γνωστόν, πλήρωσε με τη ζωή του την ολιγωρία του για έγκαιρη ενημέρωση. Ποια είναι τα “μηνύματα” που αφειδώς στέλνει η Άγκυρα και που δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί, να αγνοηθούν…
- Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, αφού δηλώνει ότι «η Ελλάδα επιδεικνύει επιθετική στάση κάτω από τη μύτη μας», αναφέρεται στην “Γαλάζια Πατρίδα” και επισημαίνει: «Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας περιλαμβάνει τη βούληση μας να εκμεταλλευτούμε τα δηλωμένα ή τα διεθνή δικαιώματα της Τουρκίας, από ζωντανούς και μη ζωντανούς πόρους στις θάλασσες. Και να σταματήσει η Ελλάδα να μας προκαλεί. Ουδείς μπορεί να αγνοήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Μεσόγειο».
- Ημιεπίσημη διαρροή από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας (δηλαδή απόλυτα έγκυρη) είναι απειλητική προς τη χώρα μας αφού επισημαίνει το εξής: «Πέραν των 6 ν.μ. από τις ακτές των νησιών της, όπως η Κρήτη, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη όταν κάνει έρευνες παντός τύπου, αφού πρώτα συνεννοείται με τη χώρα με την οποία έχει την κυριαρχία της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή την Τουρκία.»
Τι σημαίνει αυτό; ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, δεν αναγνωρίζει ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο γενικά και στο Καρπάθιο Πέλαγος ειδικότερα, πέραν των έξι ναυτικών μιλίων. Επίσης, οι τουρκικές αρχές προαναγγέλλουν για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχές ανάμεσα στη Σκύρο, τη Λέσβο και τα Ψαρά, αμφισβητώντας νόμιμα ελληνικά δικαιώματα.
Τα “αινίγματα” της Νέας Υόρκης
Οι δηλώσεις και οι ομιλίες-παρεμβάσεις του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, μας προϊδεάζουν για μια νέα περίοδο έντασης, τόσο στις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο και στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο, από τη Συρία, μέχρι τη Λιβύη. Πρώτον, σε ότι αφορά την Τουρκία και τις ΗΠΑ.
Επίσης, προκαλεί αίσθηση η δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, ότι: «Ο Μπάιντεν μεταφέρει όπλα σε τρομοκράτες Κούρδους του YPG στη Συρία»! Κατόπιν αυτών θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση του Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 29 Σεπτεμβρίου στο Σότσι. Δεύτερον, σχετικά με την Κύπρο και το Κυπριακό.
Ο Ερντογάν στις ομιλίες και επαφές που είχε στην Νέα Υόρκη, ξεκαθάρισε τους στόχους τους: Λύση του Κυπριακού, στη βάση δυο ισοτίμων κρατών. Αυτό σημαίνει διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από κρατική οντότητα σε συνιστών κρατίδιο, στο πλαίσιο της Συνομοσπονδίας. Ο Ερντογάν, προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού, θέλησε να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών.
Η Τουρκία κερδίζει χρόνο
O Τούρκος πρόεδρος, πέρα από τον ισχυρισμό του ότι «ενώ ο ηγέτης ενός από τους δύο λαούς στο νησί, ο οποίος είναι αποδεκτός ως ισότιμος από τον ΟΗΕ, μπορεί να σας απευθυνθεί, δεν είναι δίκαιο ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να ακουστεί η φωνή του από αυτό το βήμα», έθεσε και τα πλαίσια μέσα τα οποία αξιώνει: «Η μόνη λύση στο νησί είναι η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Πρέπει να υποστηρίξουμε το νέο όραμα λύσης που πρότεινε ο τουρκοκυπριακός λαός». Έστειλε παράλληλα και μια προειδοποίηση: «Η νοοτροπία που αγνοεί την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να εξαλειφθεί».
Η απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διαμετρικά αντίθετη, χωρίς ορατό σημείο σύγκλισης: «Μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και με διασφαλισμένη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη.
Επιπλέον η πολιτική Ερντογάν φαίνεται επιδιώκει να κερδίζει χρόνο, μέχρι να ξεκαθαρίσει και το μετεκλογικό τοπίο της Γερμανίας, ώστε να προωθήσει δύο μείζονες επιδιώξεις: Η πρώτη, η παρεμπόδιση των γεωτρήσεων, με κάθε τρόπο, τόσο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και στην κυπριακή, για λογαριασμό των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας. Και η δεύτερη είναι, η εγκατάσταση, μέσω εκλογών, ενός φιλοτουρκικού καθεστώτος στη Λιβύη, που θα νομιμοποιεί τελεσίδικα το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες, που ακρωτηριάζει την δυνάμει ελληνική υφαλοκρηπίδα.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: