Από το Παρίσι με αγάπη
Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
Σε αγαπημένη πόλη της κυβέρνησης τείνει να μετατραπεί το Παρίσι, καθώς στην «Πόλη του Φωτός» ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπέγραψε με τον Εμμανουέλ Μακρόν μια μείζονα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία σαφώς και μπορεί να πιστωθεί στα θετικά της «γαλάζιας» κυβέρνησης και αποτελεί ένα ορόσημο για τη θητεία της.
Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει την αγορά των εξαιρετικά εξελιγμένων φρεγατών Belharra και ρήτρα αμοιβαίας αρωγής σε περίπτωση που η μια από τις δυο χώρες απειληθεί, αποτελεί για την κυβέρνηση… βάλσαμο σε μια δύσκολη συγκυρία και της δίνει σημαντικό «αέρα» για τη συνέχεια.
Μάλιστα η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης επιδιώκουν να κρατήσουν ψηλά στον ειδησεογραφικό κύκλο τη συμφωνία και τη σημασία της, καθώς ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου προκειμένου να την ενημερώσει για τη συμφωνία αυτή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία να τη φέρει προς κύρωση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν. Ενώ, από την πρώτη στιγμή της υπογραφής με τον Γάλλο Πρόεδρο, έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα συζήτηση στην ολομέλεια προκειμένου να ενημερώσει το σώμα για τη συμφωνία.
Στη συζήτηση εντός των κοινοβουλευτικών τειχών ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει να υπογραμμίσει τα θετικά της συμφωνίας με τη γαλλική πλευρά και να «στριμώξει» την αντιπολίτευση για το ζήτημα, καθώς διαπιστώνει ότι οι πρώτες αντιδράσεις από τις υπόλοιπες πολιτικές πτέρυγες είναι μάλλον χλιαρές και, ταυτόχρονα, η συμφωνία μοιάζει να γίνεται αποδεκτή από την πλειονότητα των πολιτών.
«Πρόθεση μου είναι να φέρω τη συμφωνία προς κύρωση στο Εθνικό Κοινοβούλιο και την επόμενη εβδομάδα, εάν αυτό είναι εφικτό, και προσβλέπω σε μια διακομματική στήριξη μιας συμφωνίας, η οποία πιστεύω ότι αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα, ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο πια όχι μόνο στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κοινό όραμα
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο Μητσοτάκης, πέρα από την αμιγώς ελληνική πτυχή της συμφωνίας, δηλαδή την αγορά των φρεγατών και τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, υπογραμμίζει και την ευρωπαϊκή διάστασή της με στόχο να τονίσει τον αυξημένο διπλωματικό και γεωπολιτικό ρόλο τον οποίον αναλαμβάνει η Ελλάδα και ο οποίος ξεφεύγει από την απλή αμυντική ενίσχυση της χώρας.
Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός «η συμφωνία αυτή δεν μπορεί κατά οποιονδήποτε τρόπο να ερμηνευτεί ως υπονόμευση της θέσης της Ελλάδος στην Ευρωατλαντική Συμμαχία. Το αντίθετο μάλιστα. Πιστεύω ότι όσο οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς, όσο η Ευρώπη αποκτά ενισχυμένη δυνατότητα καλύτερης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, τόσο ενισχύεται το ΝΑΤΟ και ο διατλαντικός δεσμός». Με απλά λόγια, η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από την απλή αμυντική θωράκισή της και ότι μπαίνει μπροστάρης σε ένα σχέδιο που αφορά συνολικά την Ευρώπη. «Γίνονται τα πρώτα δειλά, πλην πολύ ουσιαστικά βήματα για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής» όπως είπε ο πρωθυπουργός προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη συζήτηση του με την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου ο Μητσοτάκης,, αν και υπογράμμισε ότι τίποτα δεν γίνεται εν αγνοία του ΝΑΤΟ τόνισε ότι με τον Πρόεδρο Μακρόν «μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια Ευρώπη ισχυρή, αλλά και αυτόνομη, η οποία θα μπορεί να υπερασπιστεί, εάν αυτό απαιτείται, και μόνη της τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα».
Κωδικοποιώντας τα τρία βασικότερα στοιχεία της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία ο πρωθυπουργός είπε προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως «πρώτον έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Δεύτερον», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι ότι αποκτούν οι ένοπλες δυνάμεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες «και στην επιλογή μας βάρυνε πάρα πολύ η εισήγηση του ναυτικού. Αποκτήσαμε πιστεύω, τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή». Μια επιλογή, όπως είπε ο Μητσοτάκης, που θα δώσει «σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο».
«Τρίτον», όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, η συμφωνία με τη Γαλλία «αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή όπου η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».
«Γαλάζια» επίθεση
Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, και εν αναμονή της «κονταρομαχίας» με τους πολιτικούς αρχηγούς στην ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα, η Ν.Δ. «σήκωσε το γάντι» απέναντι στην κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάνοντας λόγο για μια ιστορική συμφωνία που προασπίζει και προάγει τα εθνικά συμφέροντα, η Πειραιώς επιτέθηκε στην Κουμουνδούρου τονίζοντας, σε ανακοίνωσή της πως «περιμέναμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή τουλάχιστον τη σημαντική μέρα, να αφήσει στην άκρη τα στενά κομματικά γυαλιά και να δει τη συμφωνία υπό το πρίσμα των αναγκών της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, απέδειξε γι’ άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπερβεί τον εαυτό του. Και σε αυτό το θέμα επιλέγει τον φθηνό λαϊκισμό. Τον αφήνουμε στην κρίση των πολιτών».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, τόνισε ότι η συμφωνία δίνει σε όλους το μήνυμα πως η Γαλλία είναι αποφασισμένη να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και αυτό το μήνυμα το λαμβάνουν όλοι. Και πρόσθεσε πως με την αγορά των φρεγατών θα αναβαθμιστεί συνολικά η αμυντική ικανότητα του πολεμικού ναυτικού και θα θωρακιστεί περαιτέρω η ασφάλεια της χώρας.
Και διερωτήθηκε για ποιο λόγο ασκείται κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος της αγοράς. «Δεν καταλαβαίνω αυτή την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια συμφέρουσα συμφωνία και σε ό,τι αφορά το αμυντικό υλικό και σε ό,τι αφορά την τιμή του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.
Πονοκέφαλοι
Όπως προαναφέρθηκε η ελληνογαλλική συμφωνία λειτουργεί ως βάλσαμο για την κυβέρνηση, η οποία το τελευταίο διάστημα μοιάζει να βρίσκεται μπροστά σε πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα τα οποία αφορούν τόσο την κοινωνία και τους πολίτες όσο και τα εσωτερικά της.
Αρχίζοντας από το δεύτερο φαίνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανεβάζει ταχύτητα στην κριτική του προς την κυβέρνηση προκαλώντας «πονοκεφάλους», για ακόμη μια φορά, στο Μαξίμου. Με τη συνέντευξή του στα «Νέα» ο Σαμαράς άγγιξε μείζονα θέματα πολιτικής της κυβέρνησης και ταυτόχρονα η σκληρή κριτική του εστίασε σε διάφορες επιλογές του Μητσοτάκη.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι ο Σαμαράς έχει γίνει αποδέκτης γκρίνιας από βουλευτές της Ν.Δ. μετά τον ανασχηματισμό, μια γκρίνια που, όπως λέγεται, δεν περιορίζεται μόνο στη μη αξιοποίησή τους αλλά απλώνεται και στο ζήτημα της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος.
Ούτως η άλλως το Μαξίμου έχει ήδη περιέλθει σε δύσκολη θέση μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον πρώην πρωθυπουργό να μην ψηφίζει, κάτι που το δηλώνει πλέον, τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση, εδώ και πολύ καιρό, να τα βάλει στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας, δίνοντας, όμως, λαβές στην αντιπολίτευση για σφοδρή κριτική και κατηγορίες για μικροπολιτική διαχείριση ενός εθνικού ζητήματος.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε να σχολιάσει τίποτα από τα όσα υποστήριξε ο Σαμαράς στη συνέντευξή του. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν του ετέθη το ερώτημα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δεν έχω κανένα σχόλιογια τις δηλώσεις και τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός, δεν θα σχολιάσω ούτε τις απόψεις, ούτε τις σκέψεις του για κανένα ζήτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.
Ωστόσο, στη θέση που διατύπωσε ο Σαμαράς στη συνέντευξή του, αναφερόμενος στις κινήσεις του Μητσοτάκη στην πολιτική σκακιέρα για διεύρυνση του κόμματος προς το κέντρο με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό και τονίζοντας πως η «η Ν.Δ. δεν είναι Ποτάμι» ήρθε η απάντηση από την Ντόρα Μπακογιάννη.
«Η πολιτική ιστορία της παράταξής μας είναι γνωστή. Όποτε η παράταξη αυτή διευρύνθηκε έγινε κυβέρνηση με μεγάλα ποσοστά. Όποτε συρρικνώθηκε έγινε αντιπολίτευση. Ο Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός που εκφράζει όλους τους Νεοδημοκράτες αλλά και την πλειοψηφία των Ελλήνων» σημείωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.
Σε θέση άμυνας για τη ΔΕΗ
Πονοκέφαλο, ωστόσο, φέρνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και μάλιστα εν μέσω αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος και ακρίβειας που τραβάει καθημερινά την ανηφόρα. Και μάλιστα νωρίς – νωρίς μπήκε σε περιπέτειες η υπόθεση της ΔΕΗ, καθώς χθες απέκτησε και άλλη διάσταση.
Και αυτό γιατί ο οικονομικός εισαγγελέας – με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούσαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ – έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα όπως χειραγώγηση μετοχών εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο και κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ έχει φέρει την κυβέρνηση σε αμυντική θέση, καθώς δέχθηκε πυρ ομαδόν από το σύνολο της αντιπολίτευσης για το ζήτημα. Πέραν των διαφόρων που «παπαγαλίζουν» τα κυβερνητικά στελέχη περί της χρησιμότητας της κίνησης αυτής αλλά και των διαβεβαιώσεων ότι το Δημόσιο διατηρεί ισχυρό – έστω και μειοψηφικό – λόγο στα της επιχείρησης, η κυβέρνηση επιχείρησε να μεταφέρει το ζήτημα σε ένα βολικό για αυτή πεδίο, το οποίο αφορούσε στο ποια κυβέρνηση «έσπρωξε» περισσότερο την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.
από topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια: