Άνοιγμα από Λονδίνο στους Ταλιμπάν – Οι Βρετανοί γλείφουν εκεί που έφτυναν
Γράφει ο Γιώργος Πρωτόπαπας
Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος: την μεγάλη προθυμία του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να συνδράμει με στρατιώτες τη “συμμαχία των προθύμων” που καθοδηγούνταν από τις ΗΠΑ για να εκδιώξουν τους Ταλιμπάν, τις γελοιογραφίες που απεικόνιζαν τον Μπλέρ, σαν “σκυλάκι” του τότε “πλανητάρχη” Τζορτζ Ουόκερ Μπους, τις εκκλήσεις του Μπλερ στα κράτη-μέλη της ΕΕ να στείλουν περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, τις δηλώσεις Μπλέρ για την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων.
Γεγονότα μιας άλλης εποχής που έχουν, όμως, αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στη διεθνή διπλωματία, στη βρετανική κοινωνία και στο Αφγανιστάν. Όμως, ο Ουάλας δήλωσε σε συνέντευξή στην Daily Telegraph, «ότι όποια και αν είναι η εκάστοτε κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή τηρεί συγκεκριμένους διεθνείς κανόνες, η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με αυτήν».
Όμως προειδοποίησε ότι το Λονδίνο θα επανεξετάσει οποιαδήποτε σχέση «εάν αυτοί συμπεριφέρονται με τρόπο που στρέφεται σοβαρά ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας προέτρεψε τους Ταλιμπάν και τον πρόεδρο του Αφγανιστάν να συνεργαστούν με στόχο την επιβολή της σταθερότητας στη χώρα μετά από δεκαετίες συγκρούσεων.
Για να το κάνουμε πιο λιανά, η κυβέρνηση του εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί, υπό προϋποθέσεις, με τους εχθρούς της, διότι όπως και να το κάνουμε παραμένουν εχθροί. Οι Βρετανοί γλείφουν εκεί που έφτυναν. Επισημαίνεται, ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να αφήσει ένα σώμα περίπου 100 στρατιωτών στο Αφγανιστάν για να παράσχει υποστήριξη στην πρεσβεία στην Καμπούλ και σε διπλωματικές δραστηριότητες. Μάλλον για να προστατέψουν τη διπλωματική αποστολή από επιθέσεις των Ταλιμπάν.
Ηθικοί παράμετροι
Μια ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ Λονδίνου και Ταλιμπάν, περιλαμβάνει και ηθικές παραμέτρους που εγείρουν ερωτήματα. Πώς μπορεί η βρετανική κοινωνία να ξεχάσει τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 στο Μέτρο του Λονδίνου από ισλαμιστές εξτρεμιστές που σκότωσαν 70 άτομα και τραυμάτισαν 700, αλλά και τα φέρετρα των στρατιωτών που έρχονταν από το Αφγανιστάν.
Το δίδαγμα είναι ότι ο κάθε υπουργός θα πρέπει πριν να ανοίξει το στόμα του να σκέφτεται τι θα δηλώσει, ειδικά σε περιπτώσεις όπως είναι το Αφγανιστάν, που μας απασχόλησε για είκοσι χρόνια, που οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί πέρασαν χωρίς να κάνουν τίποτα απολύτως. Για αυτό και πάλι βλέπουμε μια προέλαση των Ταλιμπάν με τελικό στόχο την Καμπούλ.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: