Ψυχρολουσία για χιλιάδες συνταξιούχους εκπαιδευτικούς

 


Γράφει ο Χρήστος Κάτσικας

Τους βγάζουν στη σύνταξη στα 67, τους την δίνουν πετσοκομμένη μέχρι τα 70, στα 72 παίρνουν το μισό εφάπαξ (ούτε τις εισφορές τους δηλαδή), αλλά μετά... ζωάρα!

Ο «γολγοθάς» των εκκρεμών συντάξεων συνεχίζεται, καθώς χιλιάδες περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους και απ' ό,τι δείχνει η κατάσταση, αντί το πρόβλημα να μειώνεται, ολοένα και αυξάνεται, καθώς οι αιτήσεις κάθε μέρα πληθαίνουν.

Το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων για την απονομή κύριας σύνταξης ανέρχεται στις 131.570 για την απονομή κύριας σύνταξης, χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται οι αιτήσεις για διεθνείς συντάξεις, εφάπαξ, επικουρικές κ.λπ., με την αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει έως και τα πέντε χρόνια.

Στο Δημόσιο, το πρόβλημα είναι δραματικό καθώς η καθυστέρηση ξεπερνά ήδη τα 2,5 χρόνια. 

«Ψυχρολουσία» για τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς

Εκπαιδευτικός υπέβαλε τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση το 2018. Η οριστική σύνταξη εκδόθηκε μετά από 32 μήνες αναμονής, στη διάρκεια των οποίων η εκπαιδευτικός ελάμβανε περίπου 700 ευρώ τον μήνα.

Όταν εκδόθηκε η οριστική σύνταξη, της ήρθε επιστροφή μόλις λίγα ευρώ, καθώς από τα 6.347 ευρώ που τις επιστράφηκαν, αφαιρέθηκε ποσό 4.774 ευρώ ως φόρος 22% επί του ποσού που της αναλογούσε για τους 32 μήνες, αλλά και φόρος 1.569,9 ευρώ ως υγειονομική κάλυψη...

Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός έπαθε «ψυχρολουσία» όταν είδε ότι, αντί να πάρει πίσω ένα σεβαστό ποσό, στον λογαριασμό της επέστρεψαν μόνον... ψιλά.

Τι σημαίνει αυτό; Όποιος δεν έχει αποταμιευμένο ένα σεβαστό ποσό για να μπορέσει να συμπληρώσει την πενιχρή σύνταξή του (των 700 ευρώ μηνιαίως) για 2-3 χρόνια, ζει ως επαίτης, ενώ εκείνος που περιμένει με την εκκαθάριση της σύνταξης αναδρομικά 1.000-7.000 ευρώ λαμβάνει τελικά ψίχουλα.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.