Στη μάχη για την προεδρία του 2023 ο εξισλαμισμένος κεμαλιστής



 Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Την πρόθεση του να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες τουρκικές προεδρικές εκλογές δημοσιοποίησε ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Συγκεκριμένα επανέλαβε στις 2 Αυγούστου, ότι αν ο συνασπισμός Συμμαχία του Έθνους του ζητήσει να κατέβει υποψήφιος θα το δεχτεί, γιατί είναι ένα τιμητικό καθήκον που είναι πολύ πέρα από την προεδρία.

Επίσης ανέφερε, ότι είναι βέβαιος ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές, επισημαίνοντας ότι «όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Αναπτυτξης (AKP) και του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) θα τον ακολουθήσουν άνευ όρων, καθώς δεν έχουν τη δύναμη να χρησιμοποιούν το δικό τους μυαλό και να αμφισβητούν γεγονότα. Χρωστάνε τις βουλευτικές τους έδρες στον Ερντογάν».

Ενδεχομένως, ο Κιλιντσάρογλου να παίρνει θάρρος απο τη δημοσκοπική κατρακύλα του Ερντογάν και ότι αυτός υπέστη ακόμα ένα σοβαρό πλήγμα στο προφίλ του από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Τουρκία. Ο Κιλιντσάρογλου επέκρινε τον χειρισμό της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και προέτρεψε για  την υιοθέτηση μιας επείγουσας στρατηγικής που να ανταποκρίνεται στην κλιματική αλλαγή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μπορεί να είναι αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, γεννήθηκε το 1948 στην πόλη Τούντζελι της Ανατολικής Ανατολίας και το 1971 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Συνταξιοδοτήθηκε το 1999 ύστερα από μια συνεχή σταδιοδρομία στο Υπουργείο Οικονομικών, αρχικά ως απλός υπάλληλος και στη συνέχεια ως διευθυντής διαφόρων Οργανισμών.

Το 1999 θέλησε να πολιτευθεί αλλά ο τότε αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστεράς Μπουλέντ Ετζεβίτ δεν τον έχρισε υποψήφιο. Το όνειρο του έλαβε σάρκα και οστά μόλις το 2002 οπότε και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κωνσταντινούπολης με το κεμαλικό κόμμα. Το 2009 διεκδίκησε τον Δήμο Κωνσταντινούπολης, αλλά ηττήθηκε από τον Καντίρ Τοπμπάς, ο οποίος από το 2004 εκλεγόταν συνεχώς δήμαρχος.

Στην αρχηγία του κόμματος

Τον Μάϊο του 2010, επωφελούμενος της παραίτησης του Ντενίζ Μπαϊκάλ για λόγους υγείας, τον διαδέχθηκε στην αρχηγία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ και ανέλαβε μετά ο Ισμέτ Ίνονου. Θώκο που εξακολουθεί να διατηρεί παρότι επί πολλά έτη δεν έχει κατορθώσει να ξεκολλήσει από το 25%.

Ενδεχομένως, ο Κιλιντσάρογλου να παίρνει θάρρος απο την δημοσκοπική κατρακύλα του Ερντογαν. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνικοπολιτικών Μελετών, σε ερώτηση αν ο  Ερντογάν θα κερδίσει ξανά τις εκλογές, το 49,7%  των συμμετεχόντων    απάντησε “όχι”, το 24,9% “ναι, και το 25,4% “δεν ξέρω”.

Ο μικρόσωμος άνδρας έχει αμφισβητήσει και την ίδια την καταγωγή του. Κάποτε απέδωσε σε λάθος του ληξίαρχου της εποχής εκείνης το γεγονός ότι κατέγραψε το όνομα της μητέρας του ως Γεμούς που είναι καθαρά αρμένικο, του γένους των Ντερσίμ αντί του Γεμίς, που στα τουρκικά σημαίνει φρούτο. Αν και ποτέ δεν το παραδέχτηκε είναι πολύ πιθανό ότι η οικογένειά του έχει εξισλαμισθεί.

Τελικά, το επίθετό του Καράμπουλουτ έγινε Κιλιτσντάρογλου, γιατί όπως ισχυρίσθηκε υπήρχαν εφτά οικογένειες με το ίδιο επώνυμο. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι δεν το ήθελε, καθώς έφερε το ίδιο επώνυμο ένας σεσημασμένος ληστοσυμμορίτης της εποχής που ίσως και να ήταν συγγενής του.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.