Καφές: Καλός ή κακός; Υπάρχει καλύτερο και χειρότερο είδος καφέ; – Τι λέει στο topontiki.gr διατροφολόγος



 Γράφει ο Χρήστος Μανωλάς

Από τις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται σε έναν διατροφολόγο είναι η ερώτηση για τη γνώμη του σχετικά με τον καφέ και την επίδρασή του στην υγεία της καρδιάς, στην αρτηριακή πίεση και στον κίνδυνο επιπλοκής (εγκεφαλικό, έμφραγμα κλπ).

Topontiki.gr ζήτησε από την διατροφολόγο Αλεξάνδρα Λιτσαρδοπούλου, Κλινική Διαιτολόγο-διατροφολόγο, tελειόφοιτη Ψυχολογίας ΕΚΠΑ να μας διευκρινίσει τι συμβαίνει με το καφέ.

«Δυστυχώς, ακούγονται πάρα πολλά στον κόσμο χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση πολλές φορές και είναι λογικό να υπάρχει μία σύγχυση. Ας τα πάρου με από την αρχή! Ο καφές ανεβάζει την αρτηριακή πίεση; Ναι, αλλά ΔΕΝ προκαλεί υπέρταση, όπως ακούγεται ορισμένες φορές.

Η αύξηση στην πίεση λόγω της κατανάλωσης καφέ προκαλείται γιατί η καφεϊνη του καφέ μας ξυπνάει, αυξάνει παροδικά το μεταβολικό μας ρυθμό, την αιματική ροή στους ιστούς. Αύξηση στην αρτηριακή πίεση παρατηρείται και κατά την άσκηση, αλλά η άσκηση προκαλεί υπέρταση:» αναρωτιέται και συμπληρώνει:

«Φυσικά και όχι, ίσα ίσα που την προλαμβάνει ή την καταστείλει. Επιστημονικά αποδεδειγμένα η κατανάλωση καφέ είναι ευεργετική και καρδιοπροστατευτική για τους υγιείς ενήλικες, όταν γίνεται με μέτρο, δηλαδή μέχρι 3-4 μερίδες καφέ την ημέρα (~400mg), ειδικά όταν συνοδεύεται από επαρκή φυσική δραστηριότητα και ισορροπημένη διατροφή.

Συγκεκριμένα, αποδεικνύεται ότι το όφελος της κατανάλωσης 3 μερίδων φιλτραρισμένου καφέ ημερησίως συμβάλλει στο μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, θανάτου από στεφανιαία νόσο και από εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με ανθρώπους που δεν καταναλώνουν καφέ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν κάποιος δεν καταναλώνει καφέ, είναι απαραίτητο να ξεκινήσει την κατανάλωσή του, ούτε εάν πί ίνει 1 ή 2 μερίδες να τις αυξήσει στις 3 ή 4 την ημέρα, αλλά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος λόγω του καφέ και θεωρείται ασφαλής η κατανάλωσή του εντός των ορίων.

Από την άλλη η αυξημένη κατανάλωση καφέ σε μόνιμη βάση (μεγαλύτερη των 4 μερίδων/ ημέρα) είναι επιθυμητό να μετριάζεται, όχι λόγω κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακού προβλήματος, αλλά λόγω άλλων επιπλοκών, όπως είναι ο διαταραγμένος ύπνος, η αφυδάτωση.

Εξάλλου κάθε είδος καφέ είναι διαφορετικό, αφού διαφέρει η περιεκτικότητά του σε καφεϊνη, στην ουσία που μας ξυπνάει και μας γεμίζει ενέργεια.

Υπάρχουν είδη αφιλτράριστου καφέ και φιλτραρισμένου καφέ, με τα είδη της πρώτης κατηγορίας να έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεϊνη ανά μερίδα τους συγκριτικά με τα είδη φιλτραρισμένου καφέ, αφού κατά την διαδικασία αυτή (του φιλτραρίσματος), χάνεται καφεϊνη.

Στα είδη του φιλτραρισμένου καφέ, ανήκουν ο espresso, o cappuccino και ο στιγμιαίος καφές, ενώ στα είδη του αφιλτράριστου καφέ συγκαταλέγονται ο ελληνικός, ο φίλτρου. Πέρα όμως από την διαδικασία φιλτραρίσματος του κάθε είδους, η περιεκτικότητα σε καφεϊνη επηρεάζεται και από την ποικιλία του καρπού.

Ο πιο ενισχυμένος καφές σε καφεϊνη είναι ο φίλτρου και ο στιγμιαίος δεν είναι “βαρύς” λόγω καφεϊνης, αλλά μάλλον λόγω του αφρού, ο οποίος μπορεί σε κάποια άτομα με προδιάθεση να προκαλεί γαστρετερικά συμπτώματα.

Οπότε ανάλογα με το είδος του καφέ που προτιμάει κάποιος και ανάλογα με τη μερίδα (μονή ή διπλή), διαφέρει η ποσότητα. Παραδείγματος χάρη, για να προσεγγίσουμε το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο καφεϊνης την ημέρα (400mg) με καφέ φίλτρου, η κατανάλωση συστήνεται στα 3 ποτήρια την ημέρα, ενώ εάν είναι προτιμότερο για κάποιον ο cappuccino ή ο espresso, τότε είναι ασφαλής η κατανάλωση καφέ μέχρι και 6 μονές μερίδες ή 3 διπλές μερίδες καφέ την ημέρα. Συμπέρασμα?

Το συμπέρασμα είναι ότι σε καθημερινή βάση είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί αυτή η κατανάλωση καφέ και συνεπώς, αυτό που πρέπει σίγουρα να θυμάσαι, είναι ότι κανένα τρόφιμο ή ποτό δε μπορεί να βλάψει την υγεία μας όταν καταναλώνεται με μέτρο!! Συνέχισε να απολαμβάνεις τον καφέ σου, πάντα μαζί με το νερό σου!» καταλήγει η διατροφολόγος.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.