Έκθετη στους πυραύλους των Χούτι η Σαουδική Αραβία

 


Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης

«Ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου στον κόσμο, δέχθηκε επίθεση το πρωί της Κυριακής από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που ερχόταν από τη θάλασσα» ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, υποστηρίζοντας πως βαλλιστικός πύραυλος έπληξε κατοικημένη περιοχή κοντά στις εγκαταστάσεις της Aramco, την στιγμή που το βασίλειο εντείνει την πολεμική του δράση έναντι των σιιτών ανταρτών Χούτι της Υεμένης.

Ο, υπό την ηγεσία του Ριάντ, στρατιωτικός συνασπισμός ξεκίνησε νέες πολεμικές επιχειρήσεις στην πόλη Σαναά, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούτι, ενώ είχαν προηγηθεί οι σκληρές μάχες στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ, την οποία κατόρθωσαν να κρατήσουν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, αποτρέποντας την επέλαση των σιιτών ανταρτών που υπέστησαν βαριές απώλειες.

Σύμφωνα με το Ριάντ, οι επιθέσεις της Κυριακής ήταν τα αντίποινα των Χούτι στην αποτυχία τους να καταλάβουν την Μαρίμπ, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν προκάλεσαν θύματα. Το βασίλειο σημείωσε εμφατικά πως αποτελούν «κόκκινη γραμμή» οι επιθέσεις κατά αμάχων Σαουδαράβων, ένα δείγμα πως θα κλιμακώσει την εμπλοκή του, σε έναν πόλεμο που δεν έχει τέλος.

Οι, υποστηριζόμενοι από το σιιτικό Ιράν, αντάρτες Χούτι συχνά πραγματοποιούν επιθέσεις στην Σαουδική Αραβία, με πιο χαρακτηριστική την άψογα ενορχηστρωμένη επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco τον Σεπτέμβριο του 2019. Επίθεση, που είχε σοκάρει την Σαουδική Αραβία, ειδικά όταν άκουσε τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ σχεδόν να δηλώνει «δεν χτυπήθηκαν Αμερικανοί, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας»!

Δυσπιστία για τους Αμερικανούς

Παρά τις άριστες σχέσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου και της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ δεν είχε τότε την στήριξη που ανέμενε από τον Τραμπ, γεγονός που επέτεινε την δυσπιστία του βασιλείου για τους Αμερικανούς. Δυσπιστία που έγινε φόβος, μετά τις πρώτες ανακοινώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν που τερμάτισε την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Σαουδική Αραβία στον πόλεμο της Υεμένης και αφαίρεσε τους αντάρτες Χούτι από την λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Τα σουνιτικά βασίλειο του Κόλπου θεωρούν κόκκινη γραμμή μία επικράτηση των σιιτών Χούτι στην Υεμένη. Τους βλέπουν ως το “μακρύ χέρι” του μεγάλου του εχθρού τους, του σιιτικού Ιράν, το οποίο θεωρούν πως επιδιώκει την αποσταθεροποίηση των καθεστώτων τους, μέσω των σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων που οργανώνει και εξοπλίζει στην Μέση Ανατολή.

Είναι ο λόγος που η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεχίζει τον πόλεμο στην Υεμένη, ακόμα και χωρίς την αμέριστη στήριξη των Αμερικανών, φοβούμενη πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει την βελτίωση των αμερικανο-ιρανικών σχέσεων, με αιχμή την επαναφορά της Ουάσιγκτον στην ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία το βασίλειο είχε πολεμήσει λυσσαλέα, από κοινού με το Ισραήλ.

Πάντως ο Μπάιντεν θέλει να κρατά τις δικές του ισορροπίες, καθώς τελικώς δεν επέβαλε κυρώσεις για τον δολοφονία του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στον πρίγκηπα διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου και αρχιτέκτονα του πολέμου της Υεμένης Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στοχοποιώντας ορισμένους αξιωματούχους της επίλεκτης φρουράς του πρίγκηπα, με τον οποίο να σημειώσουμε πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποκλείσει κάθε επικοινωνία.

Αν και “πονοκέφαλος” για τους Αμερικανούς παραμένει ο “ρουκετοπόλεμος” που επιδίδονται οι σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες στο Ιράκ εις βάρος αμερικανικών στόχων, το σίγουρο είναι πως κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί αποσταθεροποιητική την πολεμική εμπλοκή των Σαουδαράβων στην Υεμένη. Το δεδομένο αυτό δημιουργεί νέες προτεραιότητες στο βασίλειο, που έχει προ καιρού φροντίσει να λάβει τα μέτρα του, όπως η συμφωνία που κατέληξε με την ελληνική κυβέρνηση για τον δανεισμό των πυραυλικών συστοιχιών Patriot.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.