Διαρροή αποκαλυπτικών emails: Υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες για την ποιότητα των πρώτων παρτίδων του εμβολίου της Pfizer



 Σοβαρές ανησυχίες δαιτυπώθηκαν για την ποιότητα των πρώτων παρτίδων του εμβολίου της Pfizer, όπως αποκαλύπτουν ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι επιστήμονες που είχαν επιφορτιστεί με την επιθεώρηση του εμβολίου για να δώσουν την ευρωπαϊκή έγκριση βρήκαν πως κάποιες δόσεις ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που είχε υποσχεθεί ο φαρμακευτικός κολοσσός.

Σε email με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2020, κορυφαίος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων προειδοποιεί για «σημαντική διαφορά» στην ποιότητα των εμβολίων που τους έστειλε η Pfizer, σε σχέση πάντα με όσα είχε επιστρατεύσει για τις κλινικές δοκιμές.

Ο λόγος για τη χαμηλότερη ποιότητα είναι άγνωστος. Όσο για τον αντίκτυπο αυτού στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αυτό «πρέπει να καθοριστεί», όπως γράφει χαρακτηριστικά το email.

Η Pfizer ισχυρίζεται πως αυτά τα χαμηλής ποιότητας εμβόλια δεν κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη.

Στο φως πάντως αυτού του ευρήματος, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέθεσαν τις «σημαντικές αντιρρήσεις» τους στη Pfizer, πριν δώσουν το πράσινο φως.

Τα έγγραφα διέρρευσαν στο περιοδικό «British Medical Journal» μετά το χακάρισμα που υπέστη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τον Δεκέμβριο.

Ο οποίος βρήκε πως μόλις το 55% των εμβολίων που έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σταθερά και άθικτα, σε σχέση με το 78% που έδειχναν οι μελέτες της Pfizer.

Ο ρυθμιστικός φορέας υγείας της Ε.Ε. έδωσε την έγκρισή του στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου, λέγοντας πως η ποιότητά του «ήταν επαρκώς συνεπής και αποδεκτή».

Για την ώρα, δεν είναι σαφές αν οι ανησυχίες του ευρωπαϊκού θεσμού απαντήθηκαν.

από newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.