Η Ιταλία παίζει… «σούπερ Μάριο»

 


Γράφει η Θέα Μανούρα

Μερικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Μάριο Ντράγκι στον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας με τις κινήσεις του να δείχνουν πως πρώτο του μέλημα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας της Conid-19.

Κατανοώντας πως η χώρα δεν μπορεί να χάσει ακόμα μια θερινή τουριστική περίοδο, προχώρησε σε κινήσεις που αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών για αναχαίτιση της πανδημίας και, ει δυνατόν, μιας επιστροφής στην κανονικότητα.
Ο «σούπερ Μάριο», όπως έχουν βαφτίσει τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Ε.Ε. και νυν πρωθυπουργό της Ιταλίας κοινή συναινέσει, δεν αρέσκεται σε συνεντεύξεις και παρουσία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης – μάλιστα δεν έχει καν προσωπικούς λογαριασμούς –, και δεν ενδιαφέρεται για συνεχή επαφή με δημοσιογράφους. Αντιθέτως έχει αποφασίσει να προχωρήσει πρώτα σε ορισμένες ενέργειες που θα αλλάξουν ριζικά την πολιτική της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιτάχυνση των εμβολιασμών
Πρώτα αντικατέστησε τον υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας, καθιστώντας σαφές ότι χιλιάδες εθελοντές – τουλάχιστον 15.000 συνολικά – θα πρέπει να βοηθήσουν στη διαδικασία εμβολιασμού. Αμέσως μετά ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός αντικατέστησε και τον ειδικό επίτροπο για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Έτσι έφυγε ο Ντομένικο Αρκούρι, που είχε επιλεγεί από τον Τζουζέπε Κόντε, και στη θέση του ανέλαβε καθήκοντα ο στρατηγός Φραντσέσκο Πάολο Φιλιουόλο.
Επιπλέον, αναφορικά με την επίσπευση της διαδικασίας του εμβολιασμού – καθώς το εμβόλιο θεωρείται το κλειδί για την επιστροφή στην κανονικότητα –, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει οι εμβολιασμοί να γίνονται ακόμη και πόρτα – πόρτα, δηλαδή και στα σπίτια, με τη συμμετοχή – όπου κριθεί αναγκαίο – του στρατού και της Πολιτικής Προστασίας. O στόχος είναι, το πολύ μέσα σε έναν μήνα, να χορηγούνται μέχρι και 700.000 δόσεις ημερησίως.

«Ο πόλεμος των εμβολίων»
Αποκορύφωμα όμως της πολιτικής Ντράγκι αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας αποτέλεσε η κίνηση να μπλοκάρει 250.000 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca που παρήχθησαν στην Ιταλία, οι οποίες προορίζονταν για την Αυστραλία. Ο λόγος είναι ο εξής απλός: η AstraZeneca δεν έχει καλύψει τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις. 
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. ρωτήθηκαν αν η Κομισιόν μπορεί να μπλοκάρει ή να ακυρώσει την απόφαση της Ιταλίας. Η απάντηση ήταν πως δεν μπορεί, καθώς οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε., που διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής του εμβολίου στο έδαφός της, δύναται να μπλοκάρει την αποστολή των δόσεων εκτός της Ένωσης, όπως αποφάσισε και έπραξε η Ρώμη. 

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο Ντράγκι κατά τη συμμετοχή του στη σύνοδο των ηγετών των κρατών – μελών της Ένωσης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός διερωτήθηκε γιατί και η Ευρώπη δεν μπορεί να κρατά για τους κατοίκους της τα εμβόλια που παράγονται στην επικράτειά της, όπως συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του να λάβουν υπόψη τους και τη χρήση εμβολίων που παράγονται εκτός Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι «ως ηθική υποχρέωση, όλοι συμφωνούν να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, αφού βέβαια πρώτα εμβολιαστούν οι Ευρωπαίοι». 
«Ο πόλεμος των εμβολίων» άρχισε μετά τις αποτυχημένες – όπως όλα δείχνουν – συμφωνίες της Κομισιόν με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων. Όταν ο στόχος για εμβολιασμό του 70% των Ευρωπαίων πολιτών έως το φθινόπωρο φαίνεται να μην πιάνεται σε καμία περίπτωση και όλοι συμφωνούν πως δόσεις εμβολίων πρέπει να διοχετεύονται και σε αναπτυσσόμενες χώρες, κινήσεις όπως της Ιταλίας θα γίνουν παραδείγματα προς μίμηση και από άλλους. Ήδη ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε με το μέρος της Ιταλίας.

O λιγόλογος τραπεζίτης
Ο Ντράγκι γνωρίζει πολύ καλά πως η Ιταλία επλήγη σοβαρά στο πρώτο κύμα, τουλάχιστον, της πανδημίας. Γνωρίζει ότι ανέλαβε τη θέση για να αντιμετωπίσει μια δύσκολη υγειονομική κρίση, η οποία θα επιφέρει μια οικονομική κρίση. Τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο υπάρχουν για διαχείριση. Ως παλαιός τραπεζίτης θα βρει τρόπο να τα διανείμει. Σωστά ή λάθος, θα το κρίνει ο ιταλικός λαός.
Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως μετά την κρίση με τον κορωνοϊό και τη συζήτηση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τις πατέντες των εμβολίων η Ευρώπη δεν θα είναι η ίδια. Η Ιταλία θα κληθεί να αντιμετωπίσει και το υπέρογκο χρέος της. Γι’ αυτό ίσως, έως τώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει επιλέξει τις πράξεις από τα λόγια. 

Θα ανοίξει η «πατέντα»;

Παράλληλα με το «μπλοκάρισμα των εξαγωγών» η Ιταλία προσπαθεί να προχωρήσει και σε δύο ακόμη κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την παραγωγή δικού της εμβολίου, που στο αισιόδοξο σενάριο θα μπορεί να βγει στην αγορά το φθινόπωρο. 
Στον ίδιο περίπου χρονικό ορίζοντα εντάσσεται και η δυνατότητα παραγωγής από ιταλικές φαρμακοβιομηχανίες εμβολίων που έχουν ήδη λάβει το «πράσινο φως» για χρήση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ανοίγοντας έτσι το θέμα για την «πατέντα» που ήδη συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Last but not least, όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η κυβέρνηση της Ρώμης θέλει να το χρησιμοποιήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εξάλλου, προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν τόσο ο Ματέο Σαλβίνι – που συμμετέχει στη συγκυβέρνηση – όσο και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Αν το ρωσικό εμβόλιο λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, θα αποτελέσει ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα της Ε.Ε., η οποία έχει δυσκολευτεί έως τώρα με τον σχεδιασμό του εμβολιασμού των πολιτών, παρά τις όποιες αρχικές «γκρίνιες».

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.