Τι θα κάνει τις πρώτες 100 ημέρες η προεδρία Μπάιντεν



 Γράφει η  Νεφέλη Λυγερού

Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ ορκίστηκε πρόεδρος στις 4 Μαρτίου 1933. Τότε, το ένα τέταρτο των Αμερικανών ήταν άνεργοι. Η πλειονότητα του πληθυσμού ζούσε σε παραγκουπόλεις. Μέχρι το τέλος των πρώτων 100 ημερών του στην εξουσία, είχε προωθήσει 15 νομοσχέδια στο Κογκρέσο, με τα οποία αναδιοργάνωσε το χρηματοοικονομικό σύστημα και την αγροτική οικονομία, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας και θέτοντας θεμέλια για την οικονομική ανάκαμψη.

Εννέα σχεδόν δεκαετίες αργότερα, ένας άλλος Δημοκρατικός, ο Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σε δύσκολους καιρούς. Οι Αμερικανοί ήδη μετρούν 400.000 νεκρούς από την πανδημία και 10.000.000 χαμένες θέσεις εργασίας. Ο νέος πρόεδρος καλείται να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, να εφαρμόσει εθνικό σχέδιο για τη φυλετική δικαιοσύνη και να ενώσει ένα διχασμένο εκλογικό σώμα.

Ο Μπάιντεν σχεδίασε τους πρώτους μήνες της θητείας του, μελετώντας τις κινήσεις του Ρούσβελτ. Οι πρώτοι τρεις μήνες θα σηματοδοτήσουν κάτι πολύ περισσότερο από αλλαγή τόνου. Θα εστιάσει τις προσπάθειές του σε δύο βασικούς στόχους: τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και την παροχή οικονομικής βοήθειας σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Μέχρι τις 30 Απριλίου, 100ή ημέρα του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, η κυβέρνηση ελπίζει να έχουν εμβολιαστεί 100.000.000 Αμερικανοί, χρησιμοποιώντας το νόμο για την άμυνα για να αυξήσει την προμήθεια εμβολίων και να ανοίξει ξανά με ασφάλεια την πλειοψηφία των σχολείων. Το επιτελείο Μπάιντεν προσπάθησε να συνδυάσει μια σειρά πολιτικών, ρυθμιστικών αλλαγών και νομοθετηματων που θα τρέξουν μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

Προοδευτική ατζέντα

Υπάρχουν, όμως, και προκλήσεις εκτός του ελέγχου του. Η κυβέρνηση εξαρτάται από το Κογκρέσο για την έγκριση χρηματοδότησης τόσο για τα προγράμματα εμβολιασμού όσο και για την τόνωση της οικονομίας. Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους νομοθέτες να ενεργήσουν γρήγορα για να εγκρίνουν ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που πρότεινε στις 14 Ιανουαρίου. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πόση υποστήριξη θα λάβει τελικά από τους Ρεπουμπλικανούς.

Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να επιβραδυνθούν και από τη δίκη του Τραμπ στη Γερουσία. Η κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει ευρεία υποστήριξη για να προωθήσει μια προοδευτική ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του εθνικού κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα και περισσότερη χρηματοδότηση για κοινοτικές κλινικές υγείας, που θα διευκολύνουν την ανάκαμψη.

Η φυλετική δικαιοσύνη και η κλιματική αλλαγή βρίσκονται επίσης στην προεδρική ατζέντα. Στις 20 Ιανουαρίου έγινε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία που καταδίκασε ρητά την λευκή υπεροχή στην ομιλία της ορκωμοσίας του. Ελπίζει να προωθήσει προτάσεις που προέρχονται από το κίνημα Black Lives Matter, όπως βοήθεια για κοινότητες έγχρωμων πολιτών που πλήττονται δυσανάλογα από την πανδημία, χρηματοδότηση για επέκταση κοινοτικών κέντρων υγείας και ιεράρχηση βοήθειας σε μικρές επιχειρήσεις που ανήκουν σε μειονότητες.

Εξωτερικές προκλήσεις

Η προεδρία Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις και στο εξωτερικό. Αναμένεται ότι θα αναθεωρήσει την πολιτική σχετικού απομονωτισμού των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Οι ΗΠΑ αναμένεται να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο διεθνώς. Οι σχέσεις με την EE υπάρχει βούληση για να βελτιωθούν. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει προσωπικό ενδιαφέρον για τη διατήρηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας και Προτεσταντών και Καθολικών στη Βόρεια Ιρλανδία με σκοπό την διατήρηση της ειρήνης.

Αναμένεται και μεγαλύτερη ενεργοποίηση των ΗΠΑ στην Ατλαντική Συμμαχία. Οι σχέσεις με τη Ρωσία του Πούτιν είναι ένα ακόμα μείζον θέμα στην ατζέντα του νέου προέδρου. Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στον Ερντογάν θα σκληρύνει, εξαιτίας των σχέσεων με την Ρωσία και κυρίως λόγω των S-400. Οι Αμερικανοί χρεώνουν την Τουρκία και για τη στάση της στα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης.

Εκτός, όμως, από τα μεγάλα προβλήματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής είναι και τα μικρά προβλήματα που συνοδεύουν την αλλαγή φρουράς στον λευκό Οίκο. Έτσι, ο νέος πρόεδρος επέλεξε να απομακρύνει τους άνδρες της προσωπικής ασφαλείας του προκατόχου του, αντικαθιστώντας τους με άνδρες της μυστικής υπηρεσίας που γνωρίζει χρόνια. Συγκρότησε μία ομάδα που αποτελείται από οικεία πρόσωπα, εξαιτίας της ανησυχίας για την ασφάλειά του.

Αρκετοί πράκτορες που υπηρετούσαν στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Ομάμα επιστρέφουν. Καποιοι από αυτούς φρουρούσαν τον πρόεδρο Ομπάμα και την οικογένειά του και κάποιοι τον ίδιο τον Μπάιντεν. Τόσο αυτός, όσο και η σύζυγός του προτίμησαν να επανασυνδεθούν με γνώριμα πρόσωπα, με τα οποία είχαν περάσει, άλλωστε, μία ολόκληρη οκταετία στο παρελθόν.

Το κόκκινο κουμπί

Αν και οι αλλαγές στο προσωπικό είναι τυπικές, κάποια περιστατικά –σύμφωνα με πληροφορίες– προκάλεσαν ανησυχίες στο περιβάλλον Μπάιντεν. Πιστεύει ότι ορισμένοι πράκτορες είναι πιστοί στον Τραμπ, ενώ κάποιοι στο παρελθόν είχαν αρνηθεί να φορέσουν μάσκα με την ανοχή του Τραμπ. Μία ακόμα αλλαγή είναι η απομάκρυνση του κόκκινου κουμπιού που είχε εγκαταστήσει ο Τραμπ στο γραφείο του. Κάθε φορά που το πάταγε, ένας υπάλληλος του έφερνε την αγαπημένη του κόκα κόλα λάιτ!

Αμέσως μετά την ορκωμοσία, στενοί συνεργάτες του νέου προέδρου έφτασαν στον Λευκό Οίκο. Η νέα αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου, Karine Jean-Pierre, ήρθε με ένα παχύ φάκελο κάτω στο χέρι της για να ανακαλύψει ότι η πόρτα που οδηγούσε στο τμήμα προσωπικού της Δυτικής Πτέρυγας ήταν κλειδωμένη.

Σε αντίθεση με τον Λευκό Οίκο του Τραμπ, στον οποίο δεν φορούσε κανείς μάσκα, όλοι οι συνεργάτες του προέδρου είναι αναγκασμένοι να φορούν μάσκα, ακόμα και ενόσω εργάζονται μόνοι στα γραφεία τους. Ένα ακόμα μέτρο που πάρθηκε είναι να περιοριστεί ο αριθμός των δημοσιογράφων που επιτρέπονται, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Οι δημοσιογράφοι θα κάνουν τεστ πριν αποκτήσουν πρόσβαση. Μία ακόμα αλλαγή είναι το γυμναστήριο της Μελάνια Τραμπ. Αυτό αναμένεται να επιστρέψει στην κανονική του μορφή, να γίνει γραφείο για την πρώτη κυρία.

Τέσσερις ώρες μετά την ορκωμοσία, άλλαξε και η ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου. Για πρώτη φορά στην ιστορία της επιτρέπει σε πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν και να δώσουν τα στοιχεία τους. Αντί για κύριος και κυρία, μάλιστα, υπάρχει και μία ουδέτερη επιλογή που αποτυπώνεται στο mX.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.