Ενας έρωτας στη φωτιά του πολέμου



 Γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος

Η ιστορία χρονολογείται στην τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας στον Βόλο και στο Πήλιο.

Στις πιο σκοτεινές ημέρες της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878 και στον τραγικό έρωτα δύο νέων που γεννιέται μέσα στη φωτιά του πολέμου ταξιδεύει τον αναγνώστη το ιστορικό μυθιστόρημα «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες» του Χριστόφορου Σεμέργελη, το οποίο κυκλοφορεί εδώ και λίγες εβδομάδες από τις εκδόσεις «Κέδρος».

Πηγή έμπνευσης για τον νεαρό συγγραφέα αποτελεί η τελευταία περίοδος της Τουρκοκρατίας στον Βόλο και στο Πήλιο και τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Ο βασικός ήρωας είναι ο Γουίλιαμ Χατζηγεωργίου, ένας Λεβαντίνος τυχοδιώκτης, με ρίζες στην περιοχή, ο οποίος εγκαταλείπει τη Σμύρνη όπου ζούσε και συνεχίζει τον ριψοκίνδυνο βίο του στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, την επαναστατημένη Θεσσαλία. Εκεί, εντελώς απροσδόκητα κι ενώ ο σκοπός της εγκατάστασής του ήταν διαφορετικός, ερωτεύεται μια γενναία γυναίκα από τη Μακρινίτσα και όλα μέσα του ανατρέπονται.

Αναβίωση της ιστορίας της εποχής, μέσα από αγωνιώδεις περιγραφές της σκληρής τότε πραγματικότητας αλλά και πληθώρα συναισθημάτων μεταφέρονται στο χαρτί και στις 375 σελίδες του βιβλίου, με έναν τρόπο περίτεχνο και μια γραφή καταιγιστική, ενώ τα διλήμματα κορυφώνονται στο τέλος της πλοκής.

O συγγραφέας Χριστόφορος Σεμέργελης είναι 42 ετών και ζει στον Βόλο. Εργάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και συνεργάζεται με την εφημερίδα «Θεσσαλία». Το «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Παλαιότερα διηγήματά του βραβεύτηκαν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς των εκδόσεων iWrite.gr

από efsyn


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.