Η ΜΕΘ Covid κλείνει ενώ ο ιός σαρώνει στο Λασίθι



Γράφει ο Μάριος Διονέλλης

 Ασθενείς μεταφέρονται διασωληνωμένοι στο Ηράκλειο από τη ΜΕΘ Covid του Αγίου Νικολάου, που κλείνει λόγω έλλειψης προσωπικού. Παραιτήθηκε ο συντονιστής Covid του Λασιθίου την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα και παρατείνεται το lockdown στο Παλαίκαστρο

Αποκαλυπτικά για την ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας στη μάχη με τον κορονοϊό είναι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Λασίθι, όπου βρίσκεται η μία από τις περιοχές που έχουν τεθεί σε αυστηρό λοκντάουν μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων. Την ώρα που ο υπουργός Υγείας... δακρύζει για την προσφορά των υγειονομικών και μιλά για προσλήψεις προσωπικού, η ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κλείνει απλά επειδή δύο γιατροί ζήτησαν και έλαβαν άδεια από την εργασία τους, όπως παραδέχεται ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου.

«Μια γιατρός ζήτησε και έλαβε αναρρωτική άδεια, ενώ ακόμα μία βρίσκεται σε άδεια μητρότητας. Στα τέλη Φεβρουαρίου θα εξομαλυνθεί η κατάσταση» ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Ράδιο ΛΑΣΙΘΙ) ο διοικητής Μανόλης Ανδρεαδάκης, ο οποίος σε νεότερη επικοινωνία της «Εφ.Συν.» δηλώνει πως γίνονται προσπάθειες η ΜΕΘ να επαναλειτουργήσει ακόμα και άμεσα. Πάντως, με αυτά τα δεδομένα, ο υπεύθυνος γιατρός κλινών Covid σε επίπεδο Λασιθίου Νίκος Μουδατσάκης υπέβαλε την παραίτησή του τονίζοντας πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί υπό αυτές τις συνθήκες.

Αριστερά, ο διοικητής του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, Μαν. Ανδρεαδάκης, σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες για να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ άμεσα. Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπεύθυνος γιατρός κλινών Covid Νίκος Μουδατσάκης (δεξιά). 


Και όλα αυτά συμβαίνουν στο Λασίθι την ώρα που οι δομές υγείας είναι περισσότερο απαραίτητες παρά ποτέ καθώς στην περιοχή παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων. Χθες ανακοινώθηκε παράταση του σκληρού λοκντάουν που έχει επιβληθεί στην κοινότητα Παλαικάστρου Σητείας καθώς έχουν εντοπιστεί (επισήμως) 38 κρούσματα σε έναν οικισμό περίπου 1.000 κατοίκων. Στο νοσοκομείο της Σητείας δεν λειτουργεί ΜΕΘ Covid παρά μόνο απλή κλινική Covid όπου μέχρι σήμερα νοσηλεύονται 6 άτομα. Τα βαριά περιστατικά μεταφέρονταν στη ΜΕΘ Covid του Αγίου Νικολάου. Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις, ήδη δύο άνθρωποι ξαναμεταφέρθηκαν από τον Αγιο Νικόλαο στο Ηράκλειο, ενώ η μία περίπτωση αφορά γυναίκα από το Παλαίκαστρο που μεταφέρθηκε διασωληνωμένη μετά το ουσιαστικό κλείσιμο της μοναδικής ΜΕΘ Covid στο Λασίθι.

Τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που οδηγούν στο κλείσιμο της ΜΕΘ Covid στο Λασίθι καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους τόσο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης όσο και η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ.

Οργή στο Παλαίκαστρο

Στον οικισμό του Παλαικάστρου επικρατεί αγανάκτηση και αγωνία, καθώς τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και οι κάτοικοι στέλνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια για να εξεταστούν, αφού αποχώρησε η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ. Περισσότεροι από 800 κάτοικοι ζήτησαν να κάνουν rapid τεστ, εκ των οποίων τελικά μόλις 238 εξετάστηκαν δωρεάν και το συνεργείο του ΕΟΔΥ αποχώρησε μόλις διαπιστώθηκε ο αριθμός κρουσμάτων που απαιτούνταν για την κήρυξη τοπικού λοκντάουν! Κάποιοι από τους υπόλοιπους προσέτρεξαν σε ιδιωτικά εργαστήρια στη Σητεία, ενώ κάποιοι άλλοι απλώς έμειναν με την αγωνία, χωρίς πια να υπάρχει σαφής εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. Το μόνο μέτρο που λήφθηκε είναι η παράταση του λοκντάουν, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, δεν εστάλη στο χωριό ούτε καν ένας γιατρός για να μπορεί να υποστηρίξει τους μεγαλύτερους σε ηλικία καθώς στο χωριό δεν λειτουργεί αγροτικό ιατρείο.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε και σε υπολειτουργία το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο του Παλαικάστρου, που στην ουσία δεν έχουν ανοίξει ακόμα καθώς μετρημένοι στα δάχτυλα είναι οι θαρραλέοι γονείς που έστειλαν τα παιδιά τους την εβδομάδα που πέρασε.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.