“Να κάνουν οικονομία για να αγοράσουν σπίτι” προτείνει στους άστεγους ο συντηρητικός υποψήφιος δήμαρχος Λονδίνου

 


Η αντίληψη πως οι φτωχοί είναι υπεύθυνοι για τη μοίρα τους, άρα και ικανοί να τη βελτιώσουν αρκεί να έχουν ισχυρή θέληση, συνοδεύει την αστική σκέψη από τη χαραυγή του καπιταλισμού. Στο πέρασμα των αιώνων αυτή η άποψη παρουσιάζεται πιο “στρογγυλεμένα” κι ευγενικά, ενώ άλλες φορές παρουσιάζεται ατόφια, φανερώνοντας τις βαθιές ταξικές προκαταλήψεις των φορέων τους.

Αυτή είναι η περίπτωση του Σον Μπέιλι, υποψήφιου δημάρχου Λονδίνου με το κόμμα των Συντηρητικών, ο οποίος, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ισχυρίστηκε πως οι άστεγοι της βρετανικής πρωτεύουσας θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 5000 λίρες που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους σε οικοδομικό συνεταιρισμό.

Παρουσιάζοντας το “όραμά” του για την κοινωνική στέγη, ο Μπέιλι υποσχέθηκε πως θα φτιάξει 100.000 “προσιτές” κατοικίες αν κερδίσει τις δημοτικές εκλογές του Απριλίου, στις οποίες οι αγοραστές θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην κοινή ιδιοκτησία με “μόλις” 100.000 λίρες.

Ο υποψήφιος δήμαρχος ρωτήθηκε πώς θα ωφελήσει αυτό το μέτρα τα 62. 670 νοικοκυριά του Λονδίνου που βρίσκονται σε προσωρινά καταλύμματα, είναι δηλαδή χωρίς μόνιμη στέγη. Η λύση που έδωσε ήταν τόσο απλή, που απορεί κανείς γιατί δεν το σκέφτηκε κάποιος νωρίτερα: Να κάνουν αίτηση για συνεταιρικούς τίτλους ιδιοκτησίας.

Στην εύλογη ερώτηση για το πώς θα μπορούσαν αυτές οι οικογένειες να εξασφαλίσουν τις 5000 λίρες που απαιτούνται ως εγγύηση και πώς θα λάβουν δάνεια για το υπόλοιπο ποσό, ο υποψήφιος των Τόρηδων συνέχισε απτόητος: “Δε νομίζω πως οι 5000 λίρες θα είναι πρόβλημα. Αυτό με την αίτηση για δάνειο θα μπορούσε να είναι λίγο δυσκολότερο, θα μπορούσαν να κάνουν οικονομία, ναι”. Η απάντηση προφανώς άφησε άναυδο το δημοσιογράφο, που αντέτεινε εύλογα αν ο Μπέιλι εννοεί πως μια άστεγη οικογένεια που ζει σε ξενώνες τύπου bed&breakfast θα μπορούσε να μαζέψει τα λεφτά της εγγύησης. “Όχι όλοι, αλλά κάποιοι άνθρωποι θα μπορούσαν. Ένα γεμάτο ποσοστό ατόμων θα μπορούσε”, επέμεινε ο Μπέιλι, που προφανώς πιστεύει ότι όλοι οι άστεγοι έχουν κρυφά στρώματα με εκατομμύρια λίρες.

Συνεχίζοντας την επίθεση στη νοημοσύνη των αναγνωστών, ο Μπέιλι ανέφερε πως “γνωρίζει την κατάσταση” γιατί κι ο ίδιος “φιλοξενούνταν σε καναπέδες φίλων για χρόνια”. Είναι γεγονός πως ο συντηρητικός πολιτικός προέρχεται από φτωχή οικογένεια μεταναστών, έκανε διάφορες δουλειές για να ζήσει και να σπουδάσει, ενώ καθ’ομολογίαν του συμμετείχε ως νεαρός σε συμμορία διαρρηκτών. Εμπειρίες όμως που δεν τον έκαναν εχθρό της κοινωνικής αδικίας και των ανισοτήτων του συστήματος, αλλά κυριολεκτικά ταξικό γενίτσαρο που αξιοποιεί την καταγωγή του για να δώσει άλλοθι σε απάνθρωπες πολιτικές, που ενοχοποιούν τα ίδια τα θύματα της εκμετάλλευσης για τις συνέπειές τους.

από katiousa, με πληροφορίες από Guardian


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.