Διακοπές με... ευελιξία



 Γράφει ο Γιώργος Καλούμενος

Σε εκπτώσεις μακράς διαρκείας καταφεύγουν αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία

Με εκπτωτικά πακέτα που θα έχουν λήξη... μακράς διαρκείας προσπαθούν τα πεντάστερα ξενοδοχεία και οι εγχώριες αεροπορικές εταιρείες να προσελκύσουν τουρίστες για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2021.

Έτσι, μεγάλα ξενοδοχεία όπως τα Grecotel, το Four Seasons (πρώην Αστέρας Βουλιαγμένης), τα Aldemar, Porto Carras κ.λπ. προσφέρουν από τώρα εκπτώσεις από 20% έως 35% στις διανυκτερεύσεις για τους καλούς πελάτες τους ή δίνουν δωρεάν κάποιες διανυκτερεύσεις μέσα στη σεζόν.

Σε κάθε περίπτωση βεβαίως οι προβλέψεις για το τι θα συμβεί με την πανδημία μέσα στο 2021 είναι ρευστές, γι' αυτό και το βασικό χαρακτηριστικό των εορταστικών προσφορών, εκτός από τις εκπτώσεις και τις έξτρα παροχές, είναι η ευελιξία στην κράτηση. Έτσι, στις κρατήσεις που αφορούν το καλοκαίρι δίνεται η δυνατότητα να παραταθούν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022 σε κάποιες περιπτώσεις

Φυσικά ο στόχος δεν είναι να υπάρξει μία τουριστική σεζόν ανάλογη της προ κορωνοϊού εποχής, αλλά να ανέβουν τα ποσοστά πληρότητας πάνω από τα περσινά, που ήταν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, της τάξεως του 30% - 35%.

Κατάρρευση εσόδων

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο τουρισμός και οι αερομεταφορές αποτέλεσαν τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας το 2020 όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Στην περίπτωση της χώρας μας ακόμα και το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, οπότε είχαν αρθεί οι περιορισμοί μετακίνησης, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Ευρώπης, το μέσο ποσοστό πληρότητας των ελληνικών ξενοδοχείων διαμορφώθηκε στο 23% (από 71% το αντίστοιχο διάστημα του 2019).

Ακόμα και τον Αύγουστο, που παραδοσιακά είναι ο καλύτερος μήνας για τον ελληνικό τουρισμό, οι πληρότητες δεν ξεπέρασαν το 30%. Έτσι, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, τα έσοδα του προηγούμενου έτους στον τουρισμό αναμένονται μειωμένα κατά 77%, στα 4 δισ. ευρώ, από 18,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.

Δεδομένης, λοιπόν, της έντονης ανασφάλειας που υπάρχει για την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, καθώς ακόμα δεν είναι τίποτα δεδομένο σε ό,τι αφορά την ταχύτητα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες και τα διεθνή τουριστικά πρακτορεία προσπαθούν από τώρα να εξασφαλίσουν έστω κάποιες λίγες κρατήσεις.

Προσφορές στα αεροπορικά

Με ευέλικτες πτήσεις προσπαθούν να αναθερμάνουν τη ζήτηση και οι αεροπορικές εταιρείες, των οποίων τα έσοδα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση λόγω των καθηλωμένων, σε πολλές περιπτώσεις, αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα η Aegean, στις κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και 31 Ιανουαρίου, προσφέρει δυνατότητα αλλαγής χωρίς χρέωση. Η προσφορά ισχύει για όλες τις προγραμματισμένες απευθείας ή με ενδιάμεσο προορισμό πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και 31.10.2021 από και προς όλους τους προορισμούς εξωτερικού του δικτύου Aegean και Olympic Air.

Αντίστοιχα και η Sky Express λάνσαρε πρόσφατα το «Sky Gift», μια e-δωροκάρτα που είναι διαθέσιμη αποκλειστικά για τις γιορτές και έχει διάρκεια εξαργύρωσης όλο το 2021. Με ποσό επιλογής από 20 ευρώ έως 150 ευρώ οι ενδιαφερόμενοι δωρίζουν σε όποιον επιθυμούν ένα ταξίδι σε οποιονδήποτε προορισμό του δικτύου της SKY Express στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

«Έσβησαν» 21 χρόνια ανάπτυξης

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας της εταιρείας δεδομένων και στατιστικών για τον τομέα των ταξιδίων Cirium, σύμφωνα με τα οποία ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών έχασε μέσα στο 2020 την ανάπτυξη των τελευταίων 21 ετών!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cirium η πανδημία ανάγκασε περισσότερες από 40 αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν εντελώς ή να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους και οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η νέα χρονιά θα φέρει περισσότερα «λουκέτα» σε εταιρείες του κλάδου, παρά την τεράστια οικονομική βοήθεια που έχουν παράσχει οι κυβερνήσεις για τη διάσωσή τους.

Επίσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), ο δανεισμός των αεροπορικών εταιρειών έχει «φουσκώσει» σε ύψη - ρεκόρ στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν. Ειδικότερα ο κυβερνητικός δανεισμός αγγίζει τα 220 δισ. δολάρια, με τη Moody’s να εκτιμά ότι επιπρόσθετα 22 δισ. δολάρια θα ακολουθήσουν το 2021.

Αυτό θα συμβεί διότι η πανδημία και τα lockdown που επιβλήθηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου καθήλωσαν για κάποιους μήνες το 94% του αεροπορικού στόλου παγκοσμίως, με αποτέλεσμα οι απώλειες για τη φετινή χρονιά να εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 118 δισ. δολάρια.

Βάσει των εκτιμήσεων των φορέων του κλάδου η ανάκαμψη θα είναι σίγουρα σταδιακή, με τις περιφέρειες Ασίας - Ειρηνικού και της βόρειας Αμερικής να κινούνται γρηγορότερα προς αυτή. Αυτό επισφραγίζει άλλωστε η λίστα της έρευνας της Cirium με τα πολυσύχναστα αεροδρόμια της χρονιάς που μας πέρασε, η πλειονότητα των οποίων εντοπίζεται στις προαναφερθείσες περιοχές.

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο πως από τα πολυσύχναστα αεροδρόμια λείπουν αυτά των μεγάλων πόλεων όπως η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο και η Σαγκάη, τα οποία επλήγησαν δυσανάλογα λόγω της υψηλής διεθνούς κίνησης που καταγράφουν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Όσο για το είδος των πτήσεων που θα δείξουν τα πρώτα σημάδια βιώσιμης ανάκαμψης, αρχής γενομένης από το 2024, θα είναι οι εγχώριες και οι πτήσεις για λόγους αναψυχής.

Αντίστοιχες είναι και οι προβλέψεις της ΙΑΤΑ, η οποία εκτιμά ότι τα συνολικά έσοδα του κλάδου τη νέα χρονιά αναμένεται να μειωθούν κατά 46% σε σύγκριση με τα 838 δισεκατομμύρια δολάρια του 2019. Παρομοίως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι η μερική ανάκαμψη του τουρισμού διεθνώς δεν πρόκειται να έλθει πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2021, καθώς τα επίπεδα ρεκόρ των προηγούμενων ετών απαιτούν δύο με τρία χρόνια για να επιτευχθούν.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.