Προσπάθεια επιστροφής στην εποχή Ομπάμα



 Γράφει η Θέα Μανούρα

Η ακτινογραφία του κυβερνητικού επιτελείου του Τζο Μπάιντεν

Με μία αίσθηση ανακούφισης υποδέχθηκε ο αμερικανικός λαός τις ανακοινώσεις με τα πρώτα ονόματα που θα στελεχώσουν το κυβερνητικό επιτελείο του νεοεκλεγέντος Προέδρου Τζο Μπάιντεν, αναμένοντας τη μετα-Τραμπ εποχή.

Μπορεί ο νέος Πρόεδρος να περίμενε έως την Τρίτη για να μάθει αν η Γερουσία θα περάσει στον έλεγχο του Δημοκρατικού Κόμματος, ωστόσο λίγο μετά την εκλογή του άρχισε να μοιράζει τα πρώτα χαρτοφυλάκια, τα οποία θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποτελούν μια μικρογραφία των ΗΠΑ. Μαύροι, ισπανόφωνοι, γυναίκες, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας συνθέτουν το νέο κυβερνητικό σχήμα και θα είναι επιφορτισμένοι να εφαρμόσουν το πρόγραμμα του νέου Προέδρου.

Άντονι Μπλίνκεν

Είναι γαλλόφωνος, ευρωπαϊστής, με Εβραίους γονείς και πατριό επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος. Αναλαμβάνει το βαρύ χαρτοφυλάκιο του υπ. Εξωτερικών και πολλοί αναλυτές βλέπουν μια ευκαιρία να αποκατασταθούν οι σχέσεις της υπερδύναμης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν τρωθεί σημαντικά κατά την προεδρία Τραμπ.

Ο Μπλίνκεν έχει πείρα με πόστο στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς διετέλεσε αναπληρωτής ΥΠΕΞ από το 2015 έως τον Ιανουάριο του 2017, όταν τελείωσε η θητεία του Μπάρακ Ομπάμα. Και επί θητείας Κλίντον είχε θέση στο υπουργείο, ενώ ήταν και μέλος του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Το 2011, μετά την απόφαση του Ομπάμα να προχωρήσει η επιχείρηση δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Μπλίνκεν δήλωνε ότι «δεν έχω δει ποτέ πιο θαρραλέα απόφαση από έναν ηγέτη». Επίσης ήταν από τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν ενεργά, επί κυβερνήσεων Ομπάμα, στον σχεδιασμό της πολιτικής των ΗΠΑ όσον αφορά τη Συρία και τη Ρωσία, αφού προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ ήταν σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2020.

Τζάνετ Γέλεν

Σύσσωμος ο αμερικανικός Τύπος χαιρετίζει την επιλογή της 74χρονης Γέλεν, καθώς βρίσκει στο πρόσωπό της την κατάλληλη οικονομολόγο για να κρατήσει όρθια την αμερικανική οικονομία και να δώσει λύση στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία γεφυρώνοντας παράλληλα τις ανισότητες ανάμεσα στους πλούσιους, στη μεσαία τάξη και στους φτωχούς των ΗΠΑ.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα την περίοδο 2014-2018 και τώρα ετοιμάζεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, κατακτώντας τον τίτλο της πρώτης γυναίκας στον θώκο.

Με την επιλογή της Γέλεν ο Μπάιντεν προσπαθεί να φέρει ειρήνη στις σχέσεις του ΥΠΟΙΚ με τη FED, επικεφαλής της οποίας είναι ο Τζερόμ Πάουελ – είχε έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον απερχόμενο ΥΠΟΙΚ Στίβεν Μνούτσιν – καθώς τόσο η Γέλεν όσο και ο κορυφαίος τραπεζίτης τάσσονται υπέρ μιας αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής.

Τζον Κέρι

Η επιλογή του πρώην υπουργού Εξωτερικών στη δεύτερη θητεία του Ομπάμα για τη θέση του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για το κλίμα σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, με πιο πιθανή αφετηρία την επιστροφή στη Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο δεν αρκεί και πως η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για ένα Πράσινο New Deal, όπως έχει προτείνει η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών με προεξάρχουσα την Αλεξάντρια Οκάσιο - Κορτές.

Αλεχάντρο Μαγιόρκας

Ο πρώτος ισπανόφωνος υπουργός. Ο Μπάιντεν πρότεινε για υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας τον ισπανόφωνο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, κουβανικής καταγωγής, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ. Ο 60χρονος Μαγιόρκας, που υπήρξε ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, ήταν υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επί Ομπάμα.

Αν επικυρωθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία, θα γίνει ο πρώτος επικεφαλής αυτού του σημαντικού υπουργείου που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Ο Μαγιόρκας γεννήθηκε στην Αβάνα και έφτασε στις ΗΠΑ ως πολιτικός πρόσφυγας, μαζί με την οικογένειά του, όταν ήταν μόλις ενός έτους.

Χαβιέ Μπεσέρα

Μία ακόμα επιλογή του Μπάιντεν με την οποία θέλει να σηματοδοτήσει ένα πιο κοινωνικό πρόσημο διακυβέρνησης και μια επιστροφή, θα μπορούσε να πει κάποιος, σε εποχές Ομπάμα είναι ο νέος υπουργός Υγείας, ο οποίος αναλαμβάνει ένα από τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια, εν μέσω της φονικής πανδημίας.

Ισπανόφωνος, πρώην μέλος του Κογκρέσου, προσθέτει ποικιλομορφία στους διορισμούς του υπουργικού συμβουλίου και βάζει (μάλλον) τέλος στα παράπονα των ισπανόφωνων του Κογκρέσου για τον αριθμό τους σε αυτό.

Πιτ Μπούτιτζετζ

Ο 38χρονος Πιτ Μπούτιτζετζ, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, θα είναι ο νέος υπουργός Μεταφορών στις ΗΠΑ και ο διορισμός του θα είναι ιστορικό γεγονός. Ο Μπούτιτζετζ ήταν επίσης υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών και πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ και αποσύρθηκε παρέχοντας την υποστήριξή του στον Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, που είχε μιλήσει με πολύ καλά λόγια γι’ αυτόν, εξέταζε το ενδεχόμενο να τον διορίσει πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα ή στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά τελικά αποφάσισε να του δώσει το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών.

Η μετάβαση στη μετα-Τραμπ εποχή θα είναι μάλλον αργή, έως και βασανιστική, δεδομένης και της πανδημίας που έχει χτυπήσει βάναυσα τις ΗΠΑ. Με τις επιλογές αυτές ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος δείχνει ξεκάθαρα πως επιθυμεί μια επιστροφή στην εξωστρέφεια συνάπτοντας εκ νέου συμμαχίες που είχαν υπονομευθεί από τον προκάτοχό του, αλλά και δυναμική προσπάθεια να στηριχτεί η αμερικανική οικονομία και πάλι στα πόδια της, υπό την προϋπόθεση ότι θα ελεγχθεί η φονική πανδημία της Covid-19.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.