Διαβήτης: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο



 Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 θεωρείται η νόσος - μάστιγα της εποχής η οποία δυστυχώς διαδράμει ύπουλα και παραμένει αδιάγνωστος για χρόνια. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου

Η νόσος αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίωννεφρικής ανεπάρκειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια νόσος που εμφανιζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή όταν το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται.

Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2 το σώμα είτε αντιστέκεται στη δράση της ινσουλίνης – της ορμόνης που καθιστά τα κύτταρα ικανά να προσλαμβάνουν γλυκόζη από το αίμα και να τη χρησιμοποιούν για ενέργεια – ή δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ώστε να διατηρήσει σε ισορροπία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Οι επιστήμονες της Mayo Clinic τονίζουν ότι ο  διαβήτης τύπου 2, που παλιότερα ονομαζόταν διαβήτης των ενηλίκων, σήμερα εμφανίζεται ακόμα και σε 15χρονα παιδιά και ακολουθεί τα ποσοστά παχυσαρκίας.

Αν και δεν υπάρχει μια αποτελεσματική θεραπεία της νόσου, η απώλεια βάρους, η ισορροπημένη διατροφή  και η σωματική άσκηση βοηθούν στη διαχείριση της νόσου.

Ο διαβήτης τύπου 2 διαδράμει ύπουλα και παραμένει αδιάγνωστος για πολλά χρόνια. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να δωθεί έμφαση στους παράγοντες κινδύνου και να τροποποιηθούν ανάλογα για τη θωράκιση της υγείας.

Οι παράγοντες κινδύνου 

  • Σωματικό βάρος: Το υπερβάλον σωματικό βάρος αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση σακχαρώδους διαβητη τύπου 2. Από την άλλη μεριά όμως δεν χρειάζεται να είναι κάποιος υπέρβαρος για να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Πάντως η παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθεί ως προδιαβητικό στάδιο, με τα ποσοστά της να είναι πολύ υψηλά στη  χώρα μας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
  • Κατανομή του πάχους:  Εάν αποθηκεύετε το λίπος κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με την αποθήκευση λίπους σε άλλες περιοχές του σώματος όπως στους γλουτούς. Ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται για τους άνδρες με περιφέρεια μέσης άνω των 101,6 εκ. και για τις γυναίκες με περιφέρεια μέσης άνω των 88,9 εκ.
  • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Όσο λιγότερο δραστήριοι είστε σωματικά, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στον έλεγχο του βάρους, στην κατανάλωση γλυκόζης ως ενέργεια, καθώς και στην αύξηση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η καθημερινή άσκηση έστω και μόνον 30 λεπτά, οδηγεί τα άτομα με διαβήτη σε καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και αποφυγή των καρδιαγγειακών επιπλοκών.
  • Οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται σε περίπτωση που ήδη νοσεί συγγενικό σας πρόσωπο  όπως ο γονιός ή ο/η αδελφός/η σας.
  • Ηλικία. Ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων, ιδιαίτερα μετά τα 45. Ενδεχομένως αυτο να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι τείνουν να γυμνάζονται λιγότερο, χάνουν μυική μάζα και παίρνουν βάρος καθώς μεγαλώνουν. Παράλληλα όμως τα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται σε παιδιά, έφηβους και νεότερους ενήλικες.
  • Προδιαβήτης. Είναι η κατάσταση όπου τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι τόσο υψηλά ώστε να διαγνωστεί σακχαρώδης διαβήτης. Εάν δεν αντιμετωπιστεί ο προδιαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.
  • Διαβήτης κύησης. Ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται για τις γυναίκες που στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανέπτυξαν διαβήτης κύησης καθώς και για εκείνες που γέννησαν μωρό άνω των τεσσάρων κιλών.
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Για τις γυναίκες με το εν λόγω σύνδρομο (χαρακτηρίζεται από ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως, υπερβολική τριχοφυία και παχυσαρκία) ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη αυξάνεται.
  • Δυσχρωμίες στο δέρμα συνήθως σε μασχάλες και αυχένα. Το σκούρο χρώμα του δέρματος σε αυτές τις περιοχές ενδεχομένως να σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • από ygeiamou, μέσω topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.