Οι Τούρκοι αφήνουν να καταρρέει η πιο παλιά μονή στον Πόντο (270 μ.Χ.)



 Γράφει η Μελαχροινη Μαρτίδου

Γαντζωμένο σε τεράστιο γρανιτένιο βράχο μέσα σε οργιώδη βλάστηση, μαρτυρία του χριστιανικού παρελθόντος του Βυζαντίου, το μοναστήρι Ιωάννη Βαζελώνου, μόλις 40 χιλιόμετρα από την Τραπεζούντα στον Πόντο της Τουρκίας, στέκει σαν στοιχειό μιας άλλης εποχής. Μπορεί η μονή να έζησε δόξες και μεγαλεία, να ήταν το θρησκευτικό κέντρο, να χρηματοδότησε την μεταγενέστερη κατασκευή της Παναγίας Σουμελά, σήμερα όμως στέκει εκεί, όσο αντέχει στα ανελέητα χτυπήματα του πανδαμάτωρα χρόνου.

Στέκει εκεί να θυμίζει την αχαριστία, την αδιαφορία, την έλλειψη σεβασμού στα κορυφαία πολιτιστικά μνημεία, τον ωχαδερφισμό των σύγχρονων κοινωνιών, την έλλειψη αισθητικής, την γιγάντωση ενός κλίματος μίσους στο διαφορετικό, την φίμωση της ιστορικής αλήθειας και τόσα άλλα που θα μπορούσαμε να γράψουμε. Γιατί η Μονή Ιωάννη Βαζελώνος ήταν μια σύνθετη αρχιτεκτονική κατασκευή που περιέκλειε τα δεδομένα μιας ολόκληρης κοινωνίας. Άντεξε σε πάμπολλες επιθέσεις Περσών, Τούρκων και άλλων τοπικών επιδρομών. Κάηκε, καταστράφηκε, αλλά άντεχε ως τηλαυγής φάρος της Ορθοδοξίας.

Η αφορμή για να την προσεγγίσουμε δόθηκε από μια ευαίσθητη ομάδα Τούρκων αρχαιολόγων, τους ανακάλυψα στο facebook, που καυτηριάζουν την στάση της σημερινής Τουρκίας και την αδιαφορία της σε αυτό το συγκλονιστικό μνημείο. Έτσι ανατρέχοντας σε μια αναζήτηση για το που, πως και γιατί, αν και τα στοιχεία είναι ελλιπή και όχι πλήρως τεκμηριωμένα, πέσαμε σε έναν θησαυρό.

Αναξιοποίητος θησαυρός

Ένα θησαυρό που μένει εκεί αναξιοποίητος και που καταστρέφεται μέρα από την μέρα. Παλαιότερα η Μονή ήταν βορά των αρχαιοκάπηλων και των κυνηγών χαμένων θησαυρών. Σήμερα, ως και η μαρτυρία των υπέροχων αγιογραφιών της, σβήνει από τις "επεμβάσεις" κακόβουλων επισκεπτών, που τις ξύνουν, τις σημαδεύουν ή τις καλύπτουν με γκράφιτι. Δίχως σκεπή στέκει εκεί, σαν ένα φάντασμα κάποιου ένδοξου παρελθόντος.

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές μαρτυρίες κάνει πιο μυστηριώδη την όλη χριστιανική δομή, αλλά δεν απεμπολεί την ευθύνη μας να μην υπάρξουν μέτρα προστασίας τόσα χρόνια» επισημαίνουν και τοπικοί δημοσιογράφοι της Τραπεζούντας, σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσουν τους υπευθύνους της περιοχής για την συντήρησή της, εκεί στην κοιλάδα του τουρισμού, όπου το ιστορικό μνημείο, ερείπιο σήμερα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως "τουριστικός κράχτης".

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.