Οι πολλές όψεις της Ανακύκλωσης στην Ελλάδα!



Του Βασίλη Στοϊλόπουλου

Στο ΒΗΜΑ της Κυριακής (ενδεχομένως και σε άλλα ΜΜΕ) υπήρχαν δύο ολοσέλιδες διαφημίσεις των δύο ανταγωνιστικών μεταξύ τους συστημάτων ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα, της «Ανταποδοτικής» και του «Μπλε Κάδου» (φωτό). Ανταγωνιστικών όχι μόνο ως προς τον κοινό «καλό αγώνα» για να ανέβει επιτέλους η ανακύκλωση στην Ελλάδα σε κάποιο αξιοπρεπές σημείο με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεδομένα, αλλά και για τον «χορό των εκατομμυρίων» που συσχετίζεται εν γένει με την ανακύκλωση συσκευασιών.

Συγκρίνοντας κανείς τις δύο αυτές καταχωρήσεις για την ανακύκλωση μένει κατ’ αρχάς άναυδος για τη διαφορετική «φιλοσοφία» των δύο μηνυμάτων που εκπέμπουν και μας αφορούν ως «ενεργούς πολίτες». Φαίνεται πως στη «νέα» διαμορφούμενη κατάσταση η «οραματική» Ανταποδοτική μπαίνει στον «αγώνα» με πιο «ούριο άνεμο» σε σχέση με τον «αριθμολάτρη» Μπλε Κάδο και την συμπράττουσα με αυτόν ΚΕΔΕ. Άλλωστε, έστω και σημειολογικά, το γνωστό περίπτερο της Ανταποδοτικής «στολίζει» εδώ και καιρό την είσοδο του Υπουργείου Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ δεν βλέπουμε κάτι ανάλογο στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος κα Ενέργειας στη Μεσογείων. Τυχαίο ….;

Τώρα, τι λένε οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ αριθμοί για την ανακύκλωση και τι αναφέρεται στον νέο (και «υπεραισιόδοξο» όπως λέγεται) Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων» / ΕΣΔΑ), αλλά και ποιες είναι οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ προοπτικές της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, η οποία πρέπει λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών να πετύχει απίστευτες υψηλές επιδόσεις μέσα σε λίγο σχετικά χρόνο, αυτό είναι «αλλουνού παπά Ευαγγέλιο».

Καθόλου παράξενο λοιπόν που και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος ισχύει απόλυτα η γνωστή ρήση του θεατράνθρωπου Λουίτζι Πιραντέλο «έτσι είναι, (αν έτσι νομίζετε)». Τα ριάλια πάντως υπάρχουν άφθονα! Και, όπως λέγεται, στον «καλό αγώνα» για τη χώρα όλοι οι «καλοί» χωράνε!

Υ.Γ. Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι σε περιόδους βαθιάς υγειονομικής, πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε, η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ έχει την δυνατότητα και την ευκαιρία να αποφασίζει και να πράττει σχεδόν ανενόχλητη πράγματα (σε όλα τα επίπεδα) που σε πιο ομαλές συνθήκες δεν θα μπορούσε ή θα δυσκολεύονταν πολύ περισσότερο να τις πραγματοποιήσει.

από ardin-rixi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.