Εκλογές... αντί φθοράς - Οι δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία τρομάζουν πλέον και τον Μητσοτάκη

 


Γράφει η Πηνελόπη Νάσσου

Μετανιωμένος εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ότι το καλοκαίρι του 2020 δεν έστησε κάλπες προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική και να πάρει μια εύκολη νίκη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία μιλούν συχνά πυκνά μαζί του και του εισηγούνται πάλι εκλογές το καλοκαίρι, εφόσον ο... κορωνοϊός το επιτρέψει.
Οι πληροφορίες λένε μάλιστα πως ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας ότι αρχίζει πια η φθορά της κυβέρνησης, δέχεται τώρα ως σωστές τις εισηγήσεις κάποιων από τους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι επέμεναν στη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών αμέσως μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν η δημοφιλία του ίδιου και της κυβέρνησης ήταν στα ύψη.
Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι το καλοκαίρι του 2020 ο πρωθυπουργός είχε θεωρήσει πως θα υπήρχε αντίδραση στην κοινή γνώμη, καθώς θα εμφανιζόταν ότι, αντί να ρίχνει όλες τις δυνάμεις του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία προκειμένου να ξεκαθαρίσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς του με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Πριν σκάσει το πρόβλημα
Από τη στιγμή που στις δημοσκοπήσεις τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης άρχισαν να δείχνουν ότι η κοινωνία καταγράφει με αρνητική διάθεση τη διαχείριση της κυβέρνησης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στην οικονομία, άρχισαν στο Μέγαρο Μαξίμου και πάλι οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές το διάστημα ανάμεσα στον Μάιο και το φθινόπωρο του 2021.
Όσο για την αιτιολογία; Τα εθνικά θέματα, αφού, κατά το σύνταγμα (άρθρο 41 παρ. 2), «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας».
Όσοι μάλιστα εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να στήσει πρόωρες κάλπες, του επισημαίνουν ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, αφού μέσα στον χειμώνα θα φανούν τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, ενώ κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να φέρει το τρίτο κύμα της πανδημίας.
Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αρχίσει ακόμη να εισπράττει δημοσκοπικά κέρδη από τη δυσαρέσκεια των πολιτών δεν σημαίνει τίποτε, αφού νομοτελειακά αυτό αργά ή γρήγορα θα συμβεί, δεδομένου ότι πάντα οι ψηφοφόροι στρέφονται προς την αντιπολίτευση ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο.
Φυσικά κανείς δεν παραβλέπει το γεγονός ότι ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός τελεί υπό αίρεση, καθώς κανείς δεν ξέρει πώς θα πάει το θέμα της πανδημίας στη χώρα μας, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα εμβόλια και η κυβέρνηση εμφανίζεται ανήμπορη να αντιμετωπίσει το θέμα. 
Οι προγραμματισμοί της σε αυτό το θέμα πέφτουν στο κενό και, με βάση τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού ότι θα εμβολιάζονται 8.000 πολίτες την ημέρα, με απλή αριθμητική θα φτάσουμε στο... 2026. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλη επιτάχυνση, την οποία πάντως ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου την Τρίτη το βράδυ.

Στο στόχαστρο καραμανλικοί και σαμαρικοί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, λένε οι συνεργάτες του, θα ήθελε – εφόσον μπορούσε – να στήσει κάλπες και για δύο ακόμα λόγους.
1. Κατ’ αρχάς τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η κοινωνία στην οικονομία θα είναι τόσο μεγάλα και δυσεπίλυτα, ώστε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αλλάξει την οικονομική της πολιτική, τον προϋπολογισμό και εν γένει το πρόγραμμά της για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. 
Αυτό σημαίνει ότι η μεσαία τάξη, στην οποία επένδυσε και κέρδισε τις εκλογές η Ν.Δ., δεν θα εισπράξει τα οφέλη της επιλογής της. Κάθε άλλο μάλιστα. 
Καθώς μέχρι σήμερα αυτοί που πληρώνουν τη νύφη από τα αλλεπάλληλα lockdowns είναι το λιανεμπόριο και η εστίαση – δηλαδή ο πυρήνας της μεσαίας τάξης – και υπάρχουν πολλά παράπονα για τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση προκειμένου να τους ενισχύσει, όλα δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει με σοβαρές απώλειες σε αυτό τον κοινωνικό και οικονομικό χώρο.
Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι όσο νωρίτερα πάνε σε εκλογές τόσο περισσότερο θα περιορίσουν τις ενδεχόμενες απώλειες.
2. Επιπλέον μέσα από τη διαδικασία των εκλογών ο Μητσοτάκης προφανώς θα θέλει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον έλεγχό του στο κόμμα, καθώς, όπως λένε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, πολλές φορές αισθάνεται δέσμιος των ισορροπιών που επικρατούν στη Ν.Δ. Με τους καραμανλικούς φαίνεται ότι θα ξεμπερδέψει πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι ανέμεναν κάποιοι. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τον ανασχηματισμό, στον οποίο αξιοποιήθηκαν λίγα στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας.
Τα πράγματα είναι μάλλον δύσκολα με τη Λαϊκή Δεξιά και τον Αντώνη Σαμαρά, αφού πολλές φορές στο παρασκήνιο ο πρώην πρωθυπουργός έχει παρέμβει στηρίζοντας πρόσωπα και αποφάσεις με τις οποίες δεν είναι σύμφωνος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Καθώς μάλιστα όλα δείχνουν ότι στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει και στο θέμα του συνυποσχετικού με την Τουρκία και της προσφυγής στη Χάγη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών – ζήτημα με το οποίο διαφωνεί ριζικά ο Σαμαράς – ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει να έχει μια ακόμη πιο ελεγχόμενη από τον ίδιο Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία σε γενικές γραμμές δεν θα του δημιουργεί προβλήματα εκφράζοντας διαφωνίες, αντιρρήσεις ή απειλές μπροστά σε ενδεχόμενες – αν και με πολύ λίγες ρεαλιστικές πιθανότητες – εξελίξεις.
Κυρίως όμως φιλοδοξεί να απαλλαγεί από τη δυνατότητα των εσωκομματικών ιδεολογικών ρευμάτων να του ασκούν έλεγχο ή να επιχειρούν να διαπραγματεύονται μαζί του σε κάθε κρίσιμη στροφή της κυβερνητικής πολιτικής.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.