Σταθμός Βενιζέλου: Αποξενώνουν τα μνημεία από την πόλη



 Γράφει ο Γιάννης Θεοχάρης

Στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης (οι Μπακιρτζής, Αγγελάκας, Κοροβίνης, Βόμβολος, Ζερβουδάκης, Stringles) διάβασαν στίχους από το ποίημα του Γεώργιου Βαφόπουλου "Επί των ποταμών Βαβυλώνος".

Το ποίημα γράφηκε το 1978, λίγους μήνες μετά τον σεισμό που έπληξε την πόλη. Ο Βαφόπουλος εμπνεύστηκε τους στίχους από τον ομώνυμο 136ο Ψαλμό, έναν θρήνο για την απώλεια της Ιερουσαλήμ την περίοδο της βαβυλώνιας αιχμαλωσίας του 6ου αι. π.Χ. Ο Ψαλμός συμβολίζει την αποξένωση από τη γενέθλια γη και τον ίδιο τον Θεό.

Το "Επί των ποταμών Βαβυλώνος" ανακαλεί στη μνήμη μία συγγενική εικόνα της Ιερουσαλήμ και της Θεσσαλονίκης στην Ύστερη Αρχαιότητα. Είναι αυτή που παρουσιάζεται σε ένα ψηφιδωτό δάπεδο στα Μάδαβα (Madaba) της Ιορδανίας. Σε αυτό εικονίζεται η βυζαντινή Ιερουσαλήμ, η επέκταση της Αιλίας Καπιτωλίνας, της ρωμαϊκής πόλης που ίδρυσε ο Αδριανός το 135 μ.Χ. στη θέση της κατεστραμμένης ιουδαϊκής.

Το ψηφιδωτό, που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα, παρουσιάζει την από αέρος άποψη της πόλης. «Κι όταν τα βλέφαρα ανασύρονται απʼ το βλέμμα… ακίνητο της πολιτείας το σώμα φαίνεται», έγραψε ο Βαφόπουλος πετώντας πάνω από την σεισμόπληκτη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.