Γεώργιος Καραϊσκάκης: Ο ήρωας που αγαπήθηκε από την ελληνική γλυπτική

 


Γράφει ο Δημήτρης Παυλόπουλος

Ανάμεσα στους ήρωες του αγώνα του 1821 ο γιος της καλογριάς, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (1782-1827) έχει κατά κόρον απεικονιστεί στην ελληνική δημόσια γλυπτική.* Περιγραφή λεπτομερή της φυσιογνωμίας του έχουμε από τον Παναγιώτη Σούτσο (1806-1868). Ο εικονογραφικός τύπος του Καραϊσκάκη στη γλυπτική βασίζεται όμως στο λιθογραφημένο σχέδιό του εκ του φυσικού, έργο του Karl Krazeisen (1794-1878) από το 1827-28.

Το 1835, με τη μετακομιδή των οστών του Καραϊσκάκη από την αρχική ταφή τους στη Σαλαμίνα, χρονολογείται ο πέτρινος τύμβος του στο τότε Φάληρο, στο σημερινό Νέο Φάληρο, όπου άφησε την τελευταία πνοή του. Πρόκειται για πεσσόσχημη κτιστή στήλη με αετωματική επίστεψη. Σε πλευρά της αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των συναγωνιστών του. Στο κάτω μέρος της στήλης τοποθετήθηκε μαρμάρινη λάρνακα με τα οστά του ήρωα.

Το 1927, ενόψει του εορτασμού της εκατονταετηρίδος από τον θάνατο του Ρουμελιώτη ήρωα του ελληνικού επαναστατικού αγώνα του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, συγκροτήθηκε επιτροπή για την ανέγερση μνημείου του στην προέκταση της κλίμακας του Ζαππείου προς την πλευρά της οδού Βασιλίσσης Όλγας. Πρόεδρος της επιτροπής λογίων ήταν ο εθνικιστής πολιτικός, ιδρυτικό μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, μέλος της Αγιοταφικής Αδελφότητος και τέκτων Νικόλαος Δ. Λεβίδης (1848-1942).

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.