Τα δάνεια του City στην ελληνική επανάσταση



 Γράφει ο Γιώργος Ηλιόπουλος

Ένα παρασκηνιακό στοιχείο της μεγάλης επανάστασης του 1821 αφορά την χρηματοδότησή της από τους τραπεζίτες του Λονδίνου, χάρη στις πιέσεις που ασκούν ο Λόρδος Βύρων και το Φιλελληνικό Κομιτάτο, σε συνδυασμό με τις παρασκηνιακές ενέργειες του τότε φιλελεύθερου Υπουργού Εξωτερικών George Canning.

Το 1824 οι επαναστάτες δέχονται το πρώτο δάνειο των 800.000 στερλινών, με επιτόκιο 8,5%, το οποίο προσφέρεται στο επενδυτικό κοινό στο 59% της ονομαστικής αξίας, αφενός μεν λόγω υψηλού κινδύνου και αφετέρου για να δελεάσει τους ριψοκίνδυνους επενδυτές, ποσοστό που αποτελεί τον μέσο όρο των προσφορών των αγοραστών που υποβάλλονται στους αναδόχους.

Το 1825 εκδίδεται το δεύτερο ύψους 2.000.000 στερλινών το οποίο προσφέρεται στο 55,5% για τους ίδιους λόγους, ενώ στους υποψήφιους αγοραστές των ελληνικών ομολόγων δίδονται εξασφαλίσεις, με ενέχυρο τα έσοδα του ελληνικού κράτους και ολόκληρη την δημόσια περιουσία. Όπως και υποσχέσεις για μεγάλα περαιτέρω κέρδη από τις παρακρατήσεις.

Ο δανεισμός πάντως έχει απείρως μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τις οικονομικές παραμέτρους του, λόγω του ότι για πρώτη φορά, έστω και άτυπα, αναγνωρίζεται διεθνώς η ύπαρξη ελληνικής κρατικής οντότητας. Παράλληλα προσδίδει ευρωπαϊκή διάσταση στην ελληνική επανάσταση, που διαχέεται πέραν των φιλελληνικών κύκλων της εποχής.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.