Το θράσος του Ερντογάν έχει ηθικό αυτουργό – Χλιαρή η αντίδραση του Βερολίνου



 Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας με τον Ερντογάν να επιτίθεται, όχι μόνο στον Μακρόν, αλλά στον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Την ίδια ώρα, η Μέρκελ, η οποία με κάθε ευκαιρία φροντίζει να τον θέσει στο απυρόβλητο, σιωπά, εντελώς ανερυθρίαστα, παρά τις παραινέσεις μερίδας των γερμανικών ΜΜΕ για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε ένα νέο παραλήρημα εναντίον του Μακρόν και της Γαλλίας αρχικά, αλλά και άλλων Ευρωπαίων ηγετών, ο Τούρκος πρόεδρος, προχωρά σε ανιστόρητες συγκρίσεις, κάνοντας λόγο για δήθεν διωγμό των μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Υποστηρίζει μάλιστα, ότι στην Ευρώπη «διεξάγεται μια εκστρατεία λιντσαρίσματος εναντίον των μουσουλμάνων, παρόμοια με τις διώξεις των εβραίων πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»!

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει γεμίσει τις τουρκικές φυλακές με αντιφρονούντες και μέλη της κουρδικής μειονότητας, σε τέτοιο βαθμό που μπροστά του άλλοι ηγέτες, που έχουν καταδικαστεί ως δικτάτορες από την ΕΕ, φαντάζουν “Παρθενώνες της Δημοκρατίας”, κατηγορεί για «φασισμό» και «ναζισμό» κάποιους από τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Το θράσος του δε είναι τέτοιο, που έφτασε στο σημείο να καλέσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να βάλουν τέλος «στην εκστρατεία μίσους που κατευθύνεται από τον Μακρόν».

Άδειασμα στον Ερντογάν 

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, τους υποτιθέμενους διωγμούς μουσουλμάνων από τον Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος έλαβε την απάντησή του από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Μουσουλμανικής Θρησκείας της Γαλλίας (CFCM). Ο Μοχάμεντ Μουσαουί, ο οποίος είναι ο κατεξοχήν συνομιλητής του γαλλικού κράτους για ζητήματα που αφορούν το Ισλάμ δήλωσε ξεκάθαρα ότι, στη Γαλλία, «οι μουσουλμάνοι πολίτες δεν διώκονται». Αντιθέτως, όπως είπε, «χτίζουν ελεύθερα τα τεμένη τους και ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά καθήκοντά τους».

Ο Μουσαουί, αφού τόνισε ότι «όλες οι εκστρατείες δυσφήμησης της Γαλλίας είναι αντιπαραγωγικές και προκαλούν τον διχασμό», κάλεσε τους «πιστούς» να «προασπιστούν το συμφέρον της χώρας». Ο εκπρόσωπος των Γάλλων μουσουλμάνων αναφέρθηκε και στα σκίτσα του Μωάμεθ, για τα οποία ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη δημοσίευσή τους στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο γαλλικός νόμος «δεν υποχρεώνει κανέναν να του αρέσουν τα σκίτσα» είπε ο πρόεδρος του CFCM. Αντιθέτως, «δίνει ακόμα και το δικαίωμα να τα απεχθάνεται κάποιος» πρόσθεσε και δήλωσε ότι στηρίζει τη θέση του Μακρόν,  ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, «απευθύνει έκκληση να μην αποποιηθεί κανείς τα σκίτσα, όλα τα σκίτσα, υπό την πίεση των τρομοκρατών».

Άργησε πολύ το Βερολίνο 

Ο Ερντογάν πάντως εξακολουθεί να βάλει εναντίον του Μακρόν και να στρέφεται εναντίον των αξιών και των θεσμών της Ευρώπης, ενώ η Τουρκία παραμένει χώρα υποψήφια προς ένταξη και έχει μόνο οφέλη από την ΕΕ. Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η σιωπή της Μέρκελ. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα για να ακουστεί η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου και μάλιστα όχι από την ίδια την καγκελάριο. Αρχικά από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών με μια χλιαρή δήλωση, συνδυαζόμενη με «κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη και στη συνέχεια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ χαρακτήρισε τη Δευτέρα «απολύτως απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Ερντογάν και ερωτηθείς, αν αυτό σημαίνει και αλληλεγγύη προς τη Γαλλία απάντησε θετικά. Οι δηλώσεις του έγιναν βέβαια, αφού ο Ερντογάν προχώρησε σε κατηγορίες και εναντίον της Γερμανίας, μετά την έρευνα που έκανε η γερμανική αστυνομία σε τζαμί του Βερολίνου. Ο Τούρκος πρόεδρος, στην προσπάθειά του να εμφανιστεί, για άλλη μια φορά προστάτης όλου του μουσουλμανικού κόσμου, υποστήριξε ότι «η συγκεκριμένη αστυνομική έρευνα αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ».

Αυτό που θα περίμενε πάντως κάποιος από το Βερολίνο, είναι σίγουρα μια πιο δυναμική απάντηση στον Ερντογάν και μια περισσότερο θερμή στήριξη στον Μακρόν. Μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε σοβαρή παρέμβαση, ένδειξη ουσιαστικής στήριξης της καγκελαρίου στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, αλλά και έκφραση τιμής στην ίδια την ιστορία της Γερμανίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι από Γερμανούς κληρικούς ξεκίνησε η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση στην Ευρώπη, η οποία έθεσε τις βάσεις για τις θρησκευτικές ελευθερίες, πολύ πριν καταστήσει κεκτημένο την ανεξιθρησκεία και την ελευθερία της έκφρασης ο Γαλλικός Διαφωτισμός. Αυτά έπρεπε να υπολογίζει πρωτίστως η καγκελάριος, αντί να μετρά την δυνητική χασούρα των Γερμανών βιομηχάνων από μια ενδεχόμενη μη υλοποίηση της "θετικής ατζέντας" σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Σε θεσμικό επίπεδο, σε αυτές τις νέες προκλήσεις του Ερντογάν, την επίθεση δηλαδή εναντίον του Μακρόν, απάντησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Και οι “Θεσμοί” περιορίστηκαν όμως σε εκκλήσεις προς την Άγκυρα «να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση», υπερτονίζοντας την «πραγματική προσφορά της θετικής ατζέντας».

Το μποϊκοτάζ   

Ευτυχώς, τουλάχιστον ο Σχοινάς, απαντώντας στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του εκπροσώπου του Ερντογάν, αφού τον ειρωνεύτηκε, έθεσε την ουσία του προβλήματος. «Λυπούμαστε που σας απογοητεύσαμε, αλλά αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας, όπως ορίζεται στη Συνθήκη μας. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» είπε ο Επίτροπος για τη Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας στον Φαχρεττίν Αλτούν.

Καλό είναι να θυμηθούμε πάντως τη μάχη που δόθηκε πριν έναν χρόνο, όταν πολλοί ευρωβουλευτές, όχι μόνον της Αριστεράς, χαρακτήριζαν «τερατούργημα» και «φασιστική ρητορική» τον αρχικό τίτλο του χαρτοφυλακίου του Σχοινά, πετυχαίνοντας τελικά την αλλαγή από "προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής" σε "προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής". Οι εξελίξεις και τα γεγονότα των ημερών είναι μια ευκαιρία για όλους εκείνους να αναγνωρίζουν επιτέλους το λάθος τους και να ζητήσουν την επαναφορά του αρχικού τίτλου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο πλαίσιο της πρόκλησής του, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους και σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, κάτι που γίνεται ήδη, χωρίς ιδιίτερη επιτυχία, σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, κυρίως της Μέσης Ανατολής, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Μακρόν για το ακραίο Ισλάμ και για την αυτονόητη προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε ήδη από τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών να «σταματήσουν» αυτού του είδους τις εκκλήσεις, οι οποίες προέρχονται από μια «ακραία μειοψηφία». Ζήτησε επίσης, από αυτές τις χώρες να «εγγυηθούν την ασφάλεια» των Γάλλων που ζουν στο έδαφός τους.

Την ισχυρότερη απάντηση την έδωσε, ωστόσο, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας, της Medef. Με την φράση «δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό», ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να θέσουν τις αρχές τους πάνω από το “επιχειρείν”. Στην ερώτηση μάλιστα για το ενδεχόμενο αμοιβαίου μποϊκοτάζ, ο ντε Μπεζιέ ήταν κατηγορηματικός. «Δεν απαντάμε με βλακεία στην βλακεία» είπε.

από slpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.