Nέα “βόμβα” Ερντογάν κατά Ρωσίας:”Η Κριμαία ήταν και θα είναι Ουκρανική”!!!

 


Νέα δήλωση-βόμβα του Ρετζέπ Ερντογάν!

Είναι προφανές ότι η τουρκική πολιτική γραφειοκρατία κινείται στο να υιοθετήσει πολιτικές, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες τους, ακόμα και μετωπικής σύγκρουσης με την Ρωσική Ομοσπονδία!

Το “θερμόμετρο” των ρωσο-τουρκικών σχέσεων ανεβαίνει κατακόρυφα.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία με τη συνοδεία αντιπροσωπείας του υπουργείου Εξωτερικών με επικεφαλής την υπουργό Emine Dzhaparova, δήλωσε ότι “η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την “παράνομη” προσάρτηση της Κριμαίας. Υποστηρίζαμε και πάντα θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας!” είπε .

Οι δύο ηγέτες, δήλωσαν την επιθυμία ενδυνάμωσης των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ τον δύο χωρών, αξίας 10 δις, ενώ ο Ερντογάν πρόσθεσε, επίσης, ότι βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον φίλο του Β. Ζελένσκι.

Η ΥΠΕΞ Ουκρανίας, Emine Dzhaparova, με αντιρωσικό, “πολεμικό” ύφος δήλωσε στη δημοσιογράφο της Daily Sabah ότι : “η κατάσταση στη Κριμαία είναι ενδεικτική των πραγματικών ρωσικών προθέσεων στην περιοχή, όπως γίνονται αντιληπτές και από την στάση της Ρωσίας στη Συρία και στη Λιβύη”(!).

Στην Ουκρανία, μετά το λουτρό αίματος που σημειώθηκε με την πτώση του Γιανούκοβιτς και την εξέγερση του “Ευρώ-Μαϊντάν” στα τέλη Νοεμβρίου του 2013, με αφορμή την πρόθεση αποχώρησης της χώρας από την συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε, οι λαϊκές διαμαρτυρίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εναντίον της τότε ηγεσίας, χειραγωγήθηκαν πλήρως από ακροδεξιές ομάδες και από τον νεοναζιστικό Δεξιό Τομέα. Υπήρξαν εκτεταμένες αιματηρές συγκρούσεις που στοίχισαν την ζωή πολλών διαδηλωτών.

Αρκεί να θυμηθούμε την τραγωδία της Οδησσού όπου το Σπίτι των Συνδικάτων πυρπολήθηκε από τα ναζιστικά τάγματα, όπου έκαψαν ζωντανούς 48 ανθρώπους ενώ υπήρξαν 247 τραυματίες.

Ο λαός στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου στην συντριπτική του πλειοψηφία ήταν ρωσικής καταγωγής, ζητούσε την ανεξαρτητοποίηση του από το καθεστώς του Κίεβου. Συγκεκριμένα, αγωνιζόταν για την ενδυνάμωση των σχέσεων με Ρωσία ή και ενσωμάτωση της χερσονήσου στην Ρωσική Ομοσπονδία, μεγαλύτερο βαθμό αυτονόμησης ή ακόμα και την ανεξαρτησία.

Η αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας, τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από την Ουκρανία σύμφωνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο έλαβε χώρα στις 16/3/2004, όπου το  96,6% ζητούσε την απόσχιση από την Ουκρανία και την ένωση με Ρωσία.

Η Ουκρανή ΥΠΕΞ χαρακτήρισε παράνομη (!) την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και την στήριξη της στους “Ρώσους αυτονομιστές” του Ντονμπάς και ζήτησε η Κριμαία να παραμείνει στην ατζέντα του ΟΗΕ , μέχρι την επανάκτηση των εδαφών της χερσονήσου και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Και συνέχισε λέγοντας ότι “η Ρωσία είναι ένα κράτος που έχει διαπράξει έγκλημα εναντίον της Ουκρανίας, είναι χώρα που θεωρείται υπεύθυνη για την κατάληψη εδάφους της  και θα πρέπει να αποχωρήσει“.

Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση για το ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ρωσίας (!) και δυστυχώς θα πρέπει να δηλώσουμε ότι η σημερινή εξουσία της Ρωσίας είναι εκείνη η οποία δεν επιδεικνύει καμία πολιτισμένη στάση και στην πραγματικότητα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (!!!).

Η Emine Dzhaparova, στη συνέντευξη που έδωσε στη Daily Sabah, ανακοίνωσε ότι για την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, σε σχέση και με την συνεχιζόμενη κατάληψη της Κριμαίας, η χώρα της θα δημιουργήσει την “Πλατφόρμα της Κριμαίας”  με στόχο την πραγματοποίηση Συνδιάσκεψης στις αρχές του 2021, χωρίς να είναι απαραίτητη η συμμετοχή της Ρωσίας.

Στόχος αυτής της πλατφόρμας είναι η επεξεργασία μέτρων εναντίον της “προσωρινής” ρωσικής κατάληψης της Κριμαίας. Συγκεκριμένα, μέτρα όπως επιβολή κυρώσεων, πολιτικές μη αναγνώρισης, αποστρατιωτικοποίησης ακόμα και δράσεις ανθρωπιστικού ή και περιβαλλοντικού περιεχομένου.

Η ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας- Ναγκόρνο Καραμπάχ

 Κριμαία: Η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κριμαίας ενώ το 1942 ήταν υπό ναζιστική κατοχή, το 1944 ανακαταλαμβάνεται από τις σοβιετικές στρατιωτικές δυνάμεις. Το 1954 με απόφαση του Νικίτα Κρούστσεφ, η Κριμαία αποσπάται από την ρωσική εδαφική επικράτεια και “δόθηκε” στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας. Με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την κήρυξη της ουκρανικής ανεξαρτησίας, από τότε, ο ρωσικός λαός της Κριμαίας ζητούσε την ένωση με τη Ρωσία αλλά το 1992 οι τοπικές κυβερνητικές αρχές αποφάσισαν την αυτονόμηση της χερσονήσου, όμως, εντός της Ουκρανίας.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το 1922 με απόφαση του Στάλιν η αυτόνομη περιφέρεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ αποκόβεται από την Αρμενία και υπάγεται διοικητικά στο Αζερμπαϊτζάν. Με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Αζέροι θεωρούν δικό τους έδαφος το αρμενικό Ναγκόρνο Καραμπάχ!

Με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 1991 το Ναγκόρνο Καραμπάχ κηρύσσει την ανεξαρτησία του.

Με τις αλλαγές που προτάθηκαν αργότερα για την σύνταξη νέου Συντάγματος της αυτόνομης δημοκρατίας από εκείνο του 2006, θεσμοθετείται επίσημα ως ονομασία η “Δημοκρατία του Αρτσάχ“, παράλληλα με την ονομασία “Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ”.

Ρωσο-Τουρκικές Σχέσεις

Η νέα παρέμβαση της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο, περιοχή που εντάσσεται στον ζωτικό χώρο της Ρωσίας, μοιάζει να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για την ρωσική πολιτική γραφειοκρατία.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις:

  1. Η τουρκική επιθετικότητα είτε διπλωματική (χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν σε συνδυασμό με εκείνες των Ουκρανών αξιωματούχων), είτε επιχειρησιακή (υποδαύλιση και πλήρη τελικά, στήριξη των πολεμικών συγκρούσεων των Αζέρων εναντίον του Artsakh, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, φέρνει ένα σημαντικό πλήγμα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.
  2. Η δήλωση της ρωσικής πρεσβείας, υπέρ των ελληνικών, αναφαίρετων, νόμιμων δικαιωμάτων επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, σύμφωνα με την Σύμβαση του Montego Bay, στην συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική στιγμή, δείχνει ότι η Ρωσία στηρίζει την Ελλάδα, με μια ξεκάθαρη δήλωση επί των ελληνικών δικαίων, όπως καμία άλλη χώρα- οργανισμός στη διεθνή κοινότητα.
  3. Επιπρόσθετα, η δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ στην οποία τονίζεται ότι “η Μόσχα  ποτέ δεν θεώρησε την Άγκυρα στρατηγικό της σύμμαχο και ότι η Τουρκία είναι απλώς στενός εταίρος”, δείχνει ότι πέρα από τη στενή “εταιρική σχέση”, η Ρωσία στέκεται αδιαμφισβήτητα στο πλευρό της Ελλάδας.
  4. Οι χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν που στρέφονται εναντίον της Ρωσίας για την χερσόνησο της Κριμαίας.

Αν η Ουκρανία της Ε.Ε με την “Πλατφόρμα της Κριμαίας” συμμετέχει στην νέα ευρωπαϊκή ψυχροπολεμική επίθεση, με την καθοδήγηση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, εναντίον της Ρωσίας, ο Ρ.Τ. Ερντογάν, εξ’ ανατολών, αποτελεί τον δούρειο ίππο των ευρωπαϊκών και ΝΑΤΟϊκών επιθετικών σχεδιασμών, που αυτή την φορά στρέφονται όχι εναντίον της Συρίας αλλά εναντίον της Ρωσίας.

από iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.