Η παρατεταμένη καραντίνα του Βλαντιμίρ Πούτιν: Το «αποστειρωμένο» περιβάλλον, οι μυστικές υπηρεσίες και τα σενάρια
Ένα «πέπλο μυστηρίου» εξακολουθεί να καλύπτει την δραστηριότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν εν μέσω της επιδημιολογικής κρίσης του κοροναϊού. Κι αυτό γιατί ο Ρώσος πρόεδρος σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ δείχνει κάτι παραπάνω από απλά προσεκτικός, προκειμένου να μην έχει την τύχη του Αμερικάνου ομολόγου του.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρονται σε ρεπορτάζ των New York Times, ο Ρώσος ηγέτης μπορεί ισχυρίζεται ότι «κατατροπώνει» την πανδημία, αλλά ο ίδιος εξακολουθεί κατοικεί μέσα σε μια «φυσαλίδα χωρίς ιούς», την οποία φρόντισαν να δημιουργήσουν για αυτόν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Έσπευσαν μάλιστα να απευθυνθούν στην εταιρεία εξοπλισμού βιομηχανικού καθαρισμού της Όλγα Ιζράνοβα για τις απαραίτητες τεχνικές λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και μια σήραγγα απολύμανσης.
Την ώρα λοιπόν που ο Τραμπ γίνεται πρωτοσέλιδο για την περιπέτειά του με τον ιό, ο ίδιος ο Πούτιν φαίνεται να ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη οδό. Σπάνια εγκαταλείπει το σπίτι του, ενώ ακόμη και τα λίγα άτομα που συναντά πρέπει να έχουν τεθεί νωρίτερα σε καραντίνα. Εξακολουθεί να διεξάγει τις συναντήσεις του με ανώτερους αξιωματούχους - συμπεριλαμβανομένου του υπουργικού συμβουλίου και του Συμβουλίου Ασφαλείας του - κατά βάση μέσω βιντεοκλήσης μέσα από ένα αποστειρωμένο δωμάτιο στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα.
Οι δε επαφές του με τους δημοσιογράφους έχουν μειωθεί στο ελάχιστο από τον Μάρτιο, ενώ έχει να ταξιδέψει στο εξωτερικό από τον περασμένο Ιανουάριο.
Σε κάθε περίπτωση η διαφορά στη συμπεριφορά μεταξύ του Βλαντιμιρ Πούτιν και του ρώσικου λαού «βγάζει μάτι» ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας απειλεί να χτυπήσει τη χώρα, κι ενώ η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα απολύτως επιπλέον μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας.
Αντίθετα, ο Πούτιν όταν έληξε το lockdown την άνοιξη, φρόντισε να συμμετάσχει σε τελετουργικές εκδηλώσεις, σχεδιασμένες να αποπνέουν μια αίσθηση κανονικότητας. Πίσω από τα παρασκήνια όμως τίποτα δεν ήταν φυσιολογικό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 75ης επετείου από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας τον Ιούνιο, κατά την οποία δεκάδες βετεράνοι του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου συνόδευσαν τον Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία. Οι βετεράνοι έπρεπε όμως πριν από την επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο να περάσουν δύο εβδομάδες σε καραντίνα σε ένα απομονωμένο κέντρο υγείας.
Ρεπορτάζ του ρώσικου ερευνητικού πρακτορείου ειδήσεων, Proekt, ανέφεραν ότι οι αρχές διέθεσαν δύο μεγάλα θέρετρα υγείας στην πόλη Σότσι της Μαύρης Θάλασσας για άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα πριν συναντήσουν τον Πούτιν. Τον Σεπτέμβριο, 30 εργαζόμενοι στην πυρηνική βιομηχανία που μπήκαν καραντίνα στο Σότσι μεταφέρθηκαν στη Μόσχα για να συναντηθούν με τον Ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο.
Η επιμέλεια του Πούτιν αναφορικά με την αυτοπροστασία του είναι εντυπωσιακή, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι τους τελευταίους μήνες ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δήλωνε ότι σε μεγάλο βαθμό ο ιός εξαφανίστηκε.
«Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την τελευταία μας κοινή νίκη», δήλωνε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιανίν στους κατοίκους της πρωτεύουσαν τον Ιούνιο, ανακοινώνοντας το τέλος του lockdown. Μη υπαίθρια εστιατόρια και μπαρ άνοιξαν μόλις δύο εβδομάδες αργότερα.
«Αυτές οι κοινές και στοχευμένες προσπάθειες και, όπως αποδείχθηκε, πολύ αποτελεσματικές λύσεις μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε το αποκορύφωμα της επιδημίας και να δημιουργήσουμε συνθήκες για επάνοδο στην κανονικότητα», δήλωνε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
Κάπως έτσι οι οικογένειες γέμισαν θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας και οι περισσότεροι επέστρεψαν στα γραφεία τους. Σε όλη τη χώρα, τα παιδιά γύρισαν στα σχολεία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα την 1η Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, ο Πούτιν παρέμεινε σε απομόνωση/
Επικριτές του τον κατηγορούν πως έσπευσε να τερματίσει τους περιορισμούς προκειμένου να ανεβάσει το ηθικό των ανθρώπων λίγο πριν από το δημοψήφισμα της 1ης Ιουλίου για τις συνταγματικές τροποποιήσεις, οι οποίες του δίνουν τη δυνατότητα παραμείνει στην προεδρία μέχρι το 2036.
Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που επισημαίνουν πως η υπερπροστασία του Ρώσου προέδρου αντικατοπτρίζει την ανησυχία αναφορικά με την ηλικία, καθώς από τη στιγμή που έχει κλείσει τα 67, ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή ασθένεια από τον κοροναϊό.
Άλλοι όμως την περιγράφουν και ως παράνοια που ενισχύθηκε κατά την προηγούμενη θητεία του στην KGB. Και υπενθυμίζουν πως περσι έγινε πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ στη σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία, όταν επέμενε να πίνει αποκλειστικά από τη δική του κούπα , ακόμα και όταν οι άλλοι ηγέτες έπιναν από ποτήρια κρασιού.
από tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια: