Πόσα μέτρα και πόσα σταθμά έχει η ΕΣΗΕΑ;



 Γράφουν οι Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Κανελλόπουλος

Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ με εμφανή βασική αιχμή το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ («Δεν είναι αθώοι») είναι εντελώς ακατανόητη για δημοσιογραφικό συνδικαλιστικό όργανο που υπερασπίζεται την ελευθερία γνώμης και άποψης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε κανείς δεν είχε την απαίτηση να παρέμβει η ΕΣΗΕΑ για τις αθλιότητες των πρωτοσέλιδων της ίδιας μέρας, όπως εκείνα του «Πρώτου Θέματος» που έβαζε στο ίδιο τσουβάλι της Χρυσή Αυγή με την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ («στη φυλακή η πάνω πλατεία») ή του «Ελευθέρου Τύπου» («το παρασκήνιο της χάρης ΣΥΡΙΖΑ στη Χρυσή Αυγή»).

Ειδικά μάλιστα όταν πληροφορούν ψευδώς τους αναγνώστες τους για «κόλπα» ή ακόμα χειρότερα υπονοώντας ότι στο κίνημα των πλατειών συμμετείχε η Χρυσή Αυγή, ενώ είναι γνωστό ότι η εγκληματική οργάνωση είχε εξ αρχής καταγγείλει τις πλατείες, όπως έκανε τότε η Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ μέσω των φανατικά ταυτισμένων μαζί τους εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Από πότε άραγε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εξουσιοδοτήθηκε να εκδίδει ανακοινώσεις για διαφορετικές απόψεις; Από πότε εξουσιοδοτήθηκε να κρίνει ποιο πρωτοσέλιδο του αρέσει και ποιο του δημιουργεί ανησυχίες; Και το τελευταίο ερώτημα που προφανώς εύλογα προκύπτει: αν δεν είχε το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο η ΑΥΓΗ, θα είχε εκδώσει ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ και για τα υπόλοιπα; Κι αν ναι, γιατί μέχρι τώρα δεν το έχει ξανακάνει τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν;

Καλύτερα λοιπόν το συνδικαλιστικό μας όργανο να ασχοληθεί με τις εφημερίδες που μένουν αβοήθητες, όταν ο κ. Πέτσας χρηματοδοτεί τα μέσα που φανατικά στηρίζουν την κυβέρνηση και να αφήσει τις απόψεις των δημοσιογράφων ήσυχες. Η ΕΣΗΕΑ δεν είναι πολιτικό κόμμα ή κίνημα και αυτό που οφείλει να υπερασπίζεται είναι το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη και η ελευθερία του Τύπου με τον ανάλογο σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες.

Τέλος, ενώ κατανοητή και αναγκαία είναι η σταθερή στάση της ΕΣΗΕΑ σε κάθε πράξη βίας κατά δημοσιογράφων, δεν είναι καθόλου κατανοητές οι επικρίσεις σε σχόλια που κρίνουν δημοσιογράφους. Πολλοί από εμάς έχουν υποστεί επιθέσεις και συκοφαντικά σχόλια με άθλια ψέματα χωρίς φυσικά η ΕΣΗΕΑ να διανοηθεί να παρέμβει με ανακοίνωση. Το αν λοιπόν το τουλάχιστον ατυχές σχόλιο της Ι. Μάνδρου για τη Μάγδα Φύσσα προκάλεσε κριτική και δυσμενή σχόλια δεν είναι δουλειά της ΕΣΗΕΑ να πάρει τη μία ή την άλλη θέση. Εκτός βέβαια κι αν κάποιοι δημοσιογράφοι είναι στο απυρόβλητο, οπότε θα πρέπει να ενημερωθούμε γι’ αυτό κι όλοι οι υπόλοιποι ώστε να σωπαίνουμε, διότι μπορεί κάποιο σχόλιό μας να ανησυχήσει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.