Έντονη πίεση για ΜΕΘ στην Αττική - Εικόνα έλλειψης προετοιμασίας και αιφνιδιασμού από το δεύτερο «κύμα» του κορωνοϊού
Γράφει ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος
Την απουσία προετοιμασίας της κυβέρνησης για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, αλλά και τις αδυναμίες του ίδιου του συστήματος, έρχεται να υπογραμμίσει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19, ιδίως δε στην Αττική, όπου καταγράφονται καθημερινά τα περισσότερα κρούσματα.
Η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί σαφώς ως δύσκολη, αφού, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αρκούσε η – αναμενόμενη – αύξηση των κρουσμάτων με το τέλος του καλοκαιριού και η συνακόλουθη αύξηση των ασθενών με Covid-19 που είχαν ανάγκη εντατικής θεραπείας για να αρχίσει το σύστημα να δέχεται σοβαρή πίεση και η εικόνα να γίνεται άκρως ανησυχητική.
Το υπουργείο προσπαθεί διαρκώς να δείξει ότι υπάρχει σχεδιασμός και ετοιμότητα, ωστόσο η πραγματικότητα που περιγράφεται από τις ομοσπονδίες των γιατρών και του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων είναι σαφώς δυσοίωνη, καθώς, εκτός από την εικόνα «μπουκώματος» σε σημαντικά νοσοκομεία, υπάρχουν και καταγγελίες για μεγαλύτερο αριθμών νοσηλευομένων με Covid-19 σε ΜΕΘ από αυτόν που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.
Πώς έχει η κατάσταση
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί για την επάρκεια των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι και το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε χθες σύσκεψη, με αντικείμενο την καταγραφή των κλινών ΜΕΘ και την αύξησή τους στα νοσοκομεία της Αττικής, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ Αναστασία Κοτανίδου, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός.
Μια μέρα νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο Β. Κοντοζαμάνης είχε αναφέρει ότι στην Αττική υπάρχουν 107 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες για ασθενείς Covid-19, εκ των οποίων κατειλημμένες είναι 62, ήτοι οι κενές διαθέσιμες κλίνες είναι μόλις 45.
Ο υφυπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι την προηγούμενη Τετάρτη δόθηκαν στο σύστημα Υγείας στην Αττική 38 από σύνολο 40 κλινών και ανέφερε ότι βάσει των σχεδιασμών θα υπάρξει προσθήκη έως τέλος Σεπτεμβρίου 22 κλινών, μέσα στον Οκτώβριο 67 κλινών ενώ μέχρι τον Νοέμβριο άλλες 41 κλίνες θα ενταχθούν στο σύστημα αποκλειστικά για Covid-19.
Τέλος ο Β. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι «εκμεταλλευόμαστε και τις δωρεές. [...] Έχουμε τη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για 50 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, υπάρχει δωρεά για το νοσοκομείο Νίκαιας, 155 κλίνες ΜΕΘ και 14 ΜΑΦ του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, και έχουμε και 75 νέες κλίνες ΜΕΘ και 9 ΜΑΦ στα νοσοκομεία που είναι από προγράμματα ΕΣΠΑ».
ΠΟΕΔΗΝ: Μεγαλύτερα τα νούμερα
Πάντως, η ΠΟΕΔΗΝ ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι μεγαλύτερος από αυτόν που δίνεται κατά τις επίσημες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ, υποστηρίζοντας ότι οι ασθενείς με Covid-19 στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας ήταν την περασμένη Κυριακή 89 έναντι 78 που έδινε ο ΕΟΔΥ.
Μάλιστα, η ομοσπονδία προειδοποίησε ότι «χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις προκειμένου να λειτουργήσουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ. Σε λίγο θα δούμε διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19 να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους με άλλα περιστατικά, ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής».
Ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος σημείωσε με νόημα ότι «δεν κατανοούμε γιατί δίνονται διασωληνωμένοι και όχι αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ. Γι’ αυτό βλέπουμε και τις μεγάλες αυξομειώσεις από ημέρα σε ημέρα. Μας προετοιμάζουν για διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ».
Την ίδια στιγμή οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας προχωρούν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση σήμερα, με την ΟΕΝΓΕ να επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Ο “διπλασιασμός των κρεβατιών ΜΕΘ”, για τον οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση, αποδεικνύεται “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”. Απόδειξη: Αντί για αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, έχουμε μείωση σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. “1.017” στο πρώτο κύμα της επιδημίας, “931” στις 18.9, πολλές από αυτές στα χαρτιά. Το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά».
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με Covid-19 και τόνισε ότι «έχουν αρχίσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «ο “Ευαγγελισμός” έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19. [...] Εφημερεύαμε προχθές. Από τα περιστατικά που μπήκαν, Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά».
Ερώτημα το προσωπικό
Ταυτόχρονα ένα ερώτημα που το υπουργείο Υγείας καλείται να απαντήσει αφορά το προσωπικό που θα στελεχώσει τις νέες κλίνες ΜΕΘ που θα προστίθενται στο σύστημα συν τω χρόνω. Κι αυτό διότι, πέραν του ότι κάθε κλίνη χρειάζεται κατ’ ελάχιστον τέσσερις νοσηλευτές, η εκπαίδευσή τους απαιτεί, σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρωτόκολλα, περίπου τέσσερις μήνες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο προσανατολίζεται να μεταφέρει στις νέες κλίνες ΜΕΘ ήδη υπάρχον έμπειρο προσωπικό αντικαθιστώντας το με τις νέες προσλήψεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα. Φυσικά, όλα αυτά γίνονται υπό την πίεση του χρόνου, καθώς οι προβλέψεις του ECDC για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι.
από topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια: