Η Τουρκία σπρώχνει τα πράγματα σε πόλεμο


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Η Τουρκία δεν κάνει πίσω. Επιμένει σε ένα σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με μόνο στόχο τον έλεγχο της περιοχής. Όλες οι μέχρι σήμερα διπλωματικές και πολιτικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της Άγκυρας έχουν αποτύχει. Κι αυτή της Γερμανίας, που εκδηλώθηκε σε επίπεδο της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αλλά και εκείνη των Αμερικανών.


Η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογο του, όπως εκτιμάται δεν πήγε καλά. Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως δεν θέλει να ακούσει για αποκλιμάκωση. Αναπτύσσει ένα εξωπραγματικό αφήγημα, ισχυριζόμενος ότι έχει "δίκαιο και δικαιώματα" και την ίδια ώρα κλείνει τα αυτιά του σε κάθε άλλη προσέγγιση.
Η κατοχική Τουρκία εκτοξεύει καθημερινά απειλές πολέμου και φλερτάρει με ένα θερμό επεισόδιο. Είναι προφανές πως η τακτική της Άγκυρας είναι να προκαλέσει την Ελλάδα, να τεντώσει το σχοινί και να προκληθεί θερμό επεισόδιο. Επιδίωξή της είναι να το "φορτώσει" στην Αθήνα. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη τακτική, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί σύγκρουση, με μεγάλες συνέπειες.
Η Άγκυρα επέλεξε να ανανεώσει την παράτυπη Navtex, μερικές ώρες πριν την εκπνοή της, στέλνοντας το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, κυρίως προς την ΕΕ. Ως γνωστόν, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της, συζητούσαν χθες στο Βερολίνο για την τουρκική συμπεριφορά. Όχι πως αυτό επηρεάζει την Άγκυρα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει στη ρητορική της και το γεγονός αυτό, ότι δήθεν κάποιοι θέλουν να την τιμωρήσουν!

Εκβιασμός με τη Navtex

Η κατοχική Τουρκία προχώρησε, λοιπόν, στην έκδοση νέας Navtex, παρατείνοντας τις έρευνες του "Oruc Reis" μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Θέλει με αυτόν τον τρόπο να ξεκαθαρίσει πως δεν συζητά αποκλιμάκωση και πως θα επιμένει στην τακτική των προκλήσεων και της έντασης, μέχρι να γίνουν αποδεκτοί οι όροι της. Το γεγονός ότι η δέσμευση της περιοχής (δέκα μίλια βορειότερα της προηγούμενης), διαρκεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, αυτό δεν σημαίνει πως το ερευνητικό σκάφος θα αποχωρήσει.
Άλλωστε, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, πως το "Oruc Reis" θα παραμείνει στην περιοχή όσο χρειαστεί, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Αυτό το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και επιβεβαιώνει τις προθέσεις της κατοχικής δύναμης στην περιοχή.
Η Τουρκία, παράλληλα με τις παράνομες έρευνες του "Oruc Reis", δεσμεύει και περιοχές για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Δεσμεύει όλη την περιοχή και δραστηριοποιείται πολλαπλώς. Είναι σαφές πως η Άγκυρα, εντελώς ανενόχλητη, εδραιώνει την παρουσία της στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος και της Κύπρου (με βάση και την προηγούμενη Navtex).
Δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την τακτική αυτή, εάν δεν κερδίσει αυτά που επιδιώκει. Τα σχέδια της κατοχικής Τουρκίας είναι συγκεκριμένα, ορατά αλλά και ανατρέψιμα. Δεν μπορεί να παίζει μόνη της στο γήπεδο. Διέξοδοι υπάρχουν καθώς και εργαλεία, εντός και εκτός ΕΕ. Κυρίως εάν επιμείνουμε στη διαμόρφωση μιας συμμαχίας με τις χώρες της περιοχής, σε ένα αντιτουρκικό τόξο.
από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.