Του κόσμου τα φώτα στην Καβάλα


Ενα ξεχωριστό διεθνές γεγονός έλαβε χώρα 27-30 Αυγούστου στην όμορφη πόλη της Καβάλας, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της βόρειας Ελλάδας, την Κεντρική Δημοτική Καπναποθήκη, στην πλατεία Καπνεργάτη. Να σημειώσουμε πως το κτίριο στέγαζε την εταιρεία Kiazim Emin & Cie και χτίστηκε από τον επιχειρηματία και καπνέμπορο Kiazim Emin το 1910.

Το κτίσμα έχει οθωμανική αρχιτεκτονική με τεχνοτροπία που είναι γνωστή ως οθωμανικός νεοκλασικισμός, με έντονη την επίδραση της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης. Σήμερα ο Δήμος Καβάλας το έχει μετατρέψει σε έναν πολυχώρο πολιτισμού, φιλοξενώντας μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, καθώς και εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος.
Αναζητώντας έμπνευση στα αρχιτεκτονικά στοιχεία και την ιστορία του, η ενότητα CosmoLights του Cosmopolis Festival επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα αυθεντική εμπειρία για το κοινό, στην οποία συναντώνται η Ιστορία και η σύγχρονη τέχνη. Ετσι, δημιουργήθηκε φέτος ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός Projection Mapping στην Ελλάδα.
Συνολικά 23 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο -Γερμανία, Βραζιλία, Ιταλία, Μεξικό, ΗΠΑ, Κολομβία, Ουκρανία, Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο, Ταϊβάν, Μαρόκο, Ινδονησία και Ελλάδα- έδειξαν τα έργα τους. Το κοινό παρακολούθησε ζωντανά τις προβολές της κάθε μέρας, με φυσική παρουσία στην πλατεία Καπνεργάτη και μέσω live streaming μέσα από τη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook. Η βαθμολογία προέκυψε από την καθημερινή online ψηφοφορία του κοινού και της κριτικής επιτροπής.
Τι είναι όμως το Projection Mapping. Το 3D Projection Mapping είναι η μέθοδος με την οποία ένα 3D video προβάλλεται σε ένα επίπεδο δύο διαστάσεων. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και κάνει ολόκληρα κτίρια να αλλάζουν σχήματα, χρώματα, να γκρεμίζονται και να χτίζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τα τρία πρώτα βραβεία πήραν οι: 1) ArTmech & Dd. Enliven, Through smoke and light. 2) KEYFRIENDS. Golden Leaf. 3) KYMATICA ATHENS. Map 17.
Ηταν πράγματι εντυπωσιακό να βλέπεις το κτίριο να αλλάζει μορφές, να κινείται, να χορεύει, να δακρύζει, να γκρεμίζεται και να ξανασηκώνεται. Οι θεατές ήταν μαγεμένοι. Τέχνη και τεχνολογία χέρι χέρι σε ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ευχόμαστε ο θεσμός να διαρκέσει και του χρόνου να δούμε περισσότερες συμμετοχές.
Κυριακή Μπεϊόγλου
από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.