Στερεότυπα και... ανησυχίες


Γράφει η Άρτεμις Σπηλιώτη

Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη το ποια είναι έγκυος και αν ο πατέρας είναι υπουργός.

Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τους λόγους για τους οποίους ένα επώνυμο ζευγάρι αποφασίζει να δημοσιοποιήσει το χαρμόσυνο νέο.


Και ας σταθούμε στη χολή που χύθηκε στα social media για την επιλογή μιας γυναίκας να φέρει ένα παιδί στον κόσμο σε… προχωρημένη ηλικία. Χολή που χύθηκε από γυναίκες, από μανάδες. «Τι το θέλει το παιδί η γιαγιά; Με τι αντοχές;» γράφει η άλλη, που κατά τ’ άλλα μπορεί να αισθάνεται ρίγος συγκίνησης από την ιστορία της Σάρας ή η φυσική της κατάσταση αντιστοιχεί σε αυτήν 80χρονης ενώ είναι μόλις 40 ετών. Οι απορίες περί αντοχών όμως λύνονται από άλλη… ειδική επί του θέματος. «Θα της το μεγαλώσουν οι νταντάδες».

Υπάρχουν βέβαια και οι πιο… ευαίσθητοι. Αυτοί που «ανησυχούν» για τα ψυχολογικά τραύματα του παιδιού που θα το κοροϊδεύουν οι συμμαθητές του επειδή «η μαμά του θα μοιάζει με γιαγιά του».

Πέραν του στερεότυπου που θέλει τις γυναίκες άνω των 60 να μην ασχολούνται με την υγεία τους -ψυχική και σωματική- και να πηγαίνουν στον πόλεμο με τον χρόνο αμαχητί (και όταν δεν το κάνουν είναι ψωνάρες και μπεμπεκίζουν), είναι σαφές ότι ο κίνδυνος «να κοροϊδεύουν τα άλλα παιδάκια» δεν εκπορεύεται από το πιστοποιητικό γέννησης της γυναίκας που αποφασίζει να γίνει μητέρα μετά τα 45.

Κανένα πιτσιρίκι δεν θα ζητήσει πιστοποιητικό γέννησης. Ισως όμως ακούσει τα «ψου ψου – ψου ψου» μανάδων που μπορεί και αντοχές και νιάτα να έχουν αλλά και πολλά απωθημένα που δεν τις αφήνουν να ασχοληθούν ουσιαστικά με τα παιδιά τους.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.