ΗΠΑ: Ντελίριο λαϊκισμού και πατριδοκαπηλίας η ομιλία Τραμπ


Γράφει η Ηλιάνα Τεβουνά

Ρεσιτάλ πατριδοκαπηλίας, λαϊκισμού και μαξιμαλιστικών υποσχέσεων με στόχο την χειραγώγηση περισσότερων ψηφοφόρων από τα μεσαία και φτωχότερα κοινωνικά στρώματα έδωσε τα ξημερώματα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποδεχόμενος το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη.

Φορώντας τη μάσκα του πολέμιου του «βαθέως κράτους» της Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε πως τα έβαλε με το… κατεστημένο και «όρθωσε ανάστημα» απέναντι στην Κίνα παρά τις συμβουλές των “συστημικών” να μην τα βάλει μαζί της. «Οι των ενδοτέρων της Ουάσιγκτον μου ζήτησαν να μην αντιμετωπίσω την Κίνα. Μου ζήτησαν να την αφήσω να κλέβει τις δουλειές μας και να ληστεύει τη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Μου έχουν θυμώσει γιατί έβαλα πρώτα την Αμερική αντί να βάλω εκείνους».

Στη συνέχεια υποστήριξε πως «σοκάραμε το κατεστημένο της Ουάσιγκτον και αποσυρθήκαμε από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Ειρηνικού (ΤΡΡ) που θα σκότωνε αμερικανικές θέσεις εργασίας». Δεν παρέλειψε να αναφέρει ούτε την αποχώρηση από τη «δαπανηρή» συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής αλλά και ούτε και την ακύρωση της «Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής» (ΝΑFTΑ) «μολονότι μας έλεγαν πως ήταν αδύνατο να την τερματίσουμε και να την αντικαταστήσουμε». Ισχυρίστηκε ότι με τη νέα εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με Καναδά και Μεξικό «επέστρεψαν θέσεις εργασίας στην Αμερική και ξαναφτιάχτηκαν εργοστάσια».






Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στα πάνω από 40.000.000 Αμερικανούς που έχασαν τις δουλειές τους από τον περασμένο Μάρτιο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Απέφυγε επίσης να παραδεχθεί λάθη στην αντιμετώπιση της κρίσης υποστηρίζοντας ότι μετά τον πρόεδρο Λίνκολν αυτός ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που έκανε περισσότερα από τους προκατόχους του για να βελτιώσει τη ζωή των Αφροαμερικανών, των Ισπανόφωνων και των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής!

Προτίμησε ακολούθως να μοιράσει υποσχέσεις για:

_Μείωση της φορολογίας (που στην πρώτη του θητεία ήταν πολλαπλώς ευεργετική για τους πάμπλουτους Αμερικανούς όπως ο ίδιος)

_Τη δημιουργία 10.000.000 θέσεων εργασίας μέσα στο επόμενο 10μηνο, (αποφεύγοντας να πει λέξη για αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου που έχει να αυξηθεί σε πολλούς κλάδους εργαζομένων εδώ και πολλές δεκαετίες).

_Περισσότερες προσλήψεις σε αστυνομικούς, δικαστικούς, εισαγγελείς για την καταπολέμηση του εγκλήματος, (μην λέγοντας ούτε λέξη για πιθανούς τρόπους περιορισμού των κρουσμάτων αστυνομικής βίας και ρατσιστικής βαρβαρότητας σε μία περίοδο που η χώρα συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις).

_Περισσότερη… «πατριωτική εκπαίδευση» στα σχολεία των ΗΠΑ, (δίχως να εξηγήσει εάν θα αυξήσει τις δαπάνες για την βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης που χαρακτηρίζεται από φαινόμενα όπως κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί, υπεράριθμους μαθητές ανά τάξη, πεπαλαιωμένα ή ανεπαρκή σχολικά εγχειρίδια, περιορισμό της δωρεάν σίτισης μαθητών που προέρχονται από πολύ φτωχές ή και άστεγες οικογένειες).

_Μεγαλύτερη διαφάνεια στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες ώστε να σταματήσουν οι λογαριασμοί «έκπληξη» στα νοσοκομεία της χώρας. (Αποφεύγοντας εννοείτα να υποσχεθεί αυτό που έχουν ανάγκη οι περισσότεροι Αμερικανοί: ένα δωρεάν, αξιόπιστο και ποιοτικό σύστημα υγείας που δεν θα αφήνει τους διαβητικούς να πεθαίνουν λόγω πανάκριβης ινσουλίνης και δεν θα εγκαταλείπει αβοήθητους τους εργαζόμενους που αρρωσταίνουν από τον νέο κορονοϊό γιατί δεν έχουν χρήματα για να πάνε στα νοσοκομεία).

_Την αποστολή της πρώτης γυναίκας στη σελήνη και την πραγματοποίηση της πρώτης επανδρωμένης διαστημικής αποστολής στον πλανήτη Άρη σε ένα διαστημικό πρόγραμμα που είναι από χρόνια παραδομένο (με το αζημίωτο…) στα χέρια δισεκατομμυριούχων όπως ο Ίλον Μασκ της SpaceX

_Την επικράτηση των ΗΠΑ στη μάχη για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα τελευταίας γενιάς (5G) ενώ εντείνεται ο λυσσαλέος ανταγωνισμός με την Κίνα.

_Αποπεράτωση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, που ήδη εκτείνεται σε χιλιάδες χιλιόμετρα και συνέχιση της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής στο πλαίσιο της οποίας απελάθηκαν “20.000 συμμορίτες και 500.000 εγκληματίες ξένοι”.

«Σε αυτές τις εκλογές θα αποφασίσουμε εάν θα σώσουμε το αμερικάνικο όνειρο ή θα επιτρέψουμε σε μία σοσιαλιστική ατζέντα να κατεδαφίσει το πεπρωμένο μας» τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορώντας τον «Δημοκρατικό» αντίπαλό του και πρώην αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν για… «αριστερό ριζοσπαστισμό». Αυτά ενώ λίγη ώρα νωρίτερα τον είχε λοιδορήσει μεταξύ άλλων πως έπαιρνε … τις οικονομικές συνδρομές των εργαζομένων από εταιρίες τεχνολογίας για να μεταφέρει τις θέσεις εργασίας τους στο εξωτερικό ώστε να επωφεληθούν οι πολυεθνικές από το χαμηλότατο κόστος εργασίας σε χώρες όπως το Βιετνάμ και η Κίνα. “Κανένας δεν θα είναι ασφαλής στην Αμερική του Μπάιντεν”, υποστήριξε ο στηλιτεύοντας την πρόθεση των Δημοκρατικών να μειώσουν τις δαπάνες για την αστυνόμευση.

Και κατέληξε: “Το Νοέμβριο πρέπει να αλλάξει σελίδα για πάντα σε ό,τι αφορά την αποτυχημένη πολιτική τάξη και να ξαναγράψουμε μαζί νέο κεφάλαιο της σπουδαίας αμερικανικής Ιστορίας”.


από metopotouoxi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.