Τα 10 καλύτερα «κρυφά μουσεία» της Ευρώπης. Ανάμεσά τους δύο ελληνικά!

 

Όλοι γνωρίζουμε το μουσείο της Ακρόπολης, του Λούβρου, της Επιδαύρου… όλοι γνωρίζουμε το μουσείο των Κέρινων Ομοιωμάτων και το μουσείο Φυσικής ιστορίας του Γουλανδρή. Υπάρχουν όμως μουσεία του κόσμου που παραμένουν “κρυφά” κυρίως γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα διάσημα. Σίγουρα όμως προς τα εκεί οδεύουν. H ιστοσελίδα FlightNetwork κατέταξε σε σχετική λίστα τα 10 καλύτερα της Ευρώπης και εμείς σας τα παρουσιάζουμε.

Τα 10 καλύτερα «κρυφά μουσεία» της Ευρώπης

1. Μουσείο πολέμου Overloon

https://enallaktikidrasi.com/2018/02/kalytera-krifa-mouseia-europis-anamesa-ellinika/

Βρίσκεται στην Ολλανδία και πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μελετημένο στήσιμο αλλά και η απίστευτη συλλογή από κάθε λογής στολή, όπλο και πολεμικό όχημα, κάνει τον επισκέπτη να νιώθει πως βρίσκεται μέσα στην καρδιά της εποχής εκείνης.

2. Το Μουσείο του Αρχιμήδη Αρχαία Ολυμπία

https://enallaktikidrasi.com/2018/02/kalytera-krifa-mouseia-europis-anamesa-ellinika/

Αυτό το μουσείο είναι αφιερωμένο σε όλους, τους αμέτρητους, φυσικούς, μαθηματικούς, μηχανικούς, επιστήμονες της Αρχαίας Ελλάδας οι οποίοι με τις εφευρέσεις τους και τις ανακαλύψεις τους έχουν δημιουργήσει τη δομή του σημερινού Δυτικού Πολιτισμού.

Από την Πολεοδομία μέχρι τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, οι Έλληνες πρωτεργάτες της μηχανικής σκέψης, έχουν το δικό τους μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να μυηθεί στις θεμελιώδεις αρχές και να καταλάβει πάρα πολλά.

3. Μουσείο Medeiros e Almeida Λισαβόνα

Τα 10 καλύτερα «κρυφά μουσεία» της Ευρώπης. Ανάμεσά τους δύο ελληνικά!

Για τους λάτρεις της αντίκας αυτό το μουσείο συνθέτει έναν απίθανο καμβά από αντίκες οι οποίες έχουν φτάσει και παραμείνει για αιώνες στην Πορτογαλία από όλα τα μήκη και πλάτη των ωκεανών.

Και όχι μόνο. Εξαίσιες πορσελάνινες αντίκες από την Κίνα -πάνω από εκατό εκθέματα- δίνουν μια άλλη αίσθηση στον χώρο. Είναι σημείο συνάντησης για συλλέκτες από όλο τον κόσμο καθώς φέρνει σε επαφή πολιτισμούς από όλο τον κόσμο, από τότε που υπήρχε ακόμη διαφορά μεταξύ των κινέζικων παραγωγών από τις βραζιλιάνικες.

Ας ελπίσουμε πως δε θα χαθούμε εντελώς και διαπαντός μέσα στον παγκόσμιο πολιτισμό του πλαστικού.

4. Μουσείο Whitby, North Yorkshire

Τα 10 καλύτερα «κρυφά μουσεία» της Ευρώπης. Ανάμεσά τους δύο ελληνικά!

Εξαιρετική έμπνευση, Βρετανικής προέλευσης βεβαίως, να δημιουργήσουν ένα μουσείο με όλα τα… gadgets των περασμένων αιώνων. Τι θεωρούσε πολύ μπροστά ο Όσκαρ Ουάιλντ από αυτά που του επέτρεπαν να γράφει όσο πιο οργανωμένα μπορούσε;

Τι εντύπωση έκανε το μονόκλ, όχι μόνο στον Ηρακλή Πουαρώ; Πώς φαινόταν η πρώτη πένα μπροστά μπροστά στο (τελευταίο;) φτερό; Φαίνεται η διαφορά ανάμεσα στον τηλέγραφο και το ταχυδρομικό περιστέρι;…

Αυτά κι άλλα πολλά θα εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη, ο οποίος με μια πιο προσεκτική ματιά δε μπορεί παρά να παρατηρήσει πως μερικά απ’ αυτά ήταν πράγματι πολύ πιο μπροστά, όχι μόνο απ’ την εποχή τους αλλά κι απ’ τη δική μας.

5. Μουσείο Matterhorn – Zermatlantis

Στην κορυφή των Άλπεων, στην Ελβετία, το χωριό μουσείο, έχει να επιδείξει τη ζωή των πρώτων ανθρώπων που κατοίκησαν σε τέτοιο μυθικό μέρος, το απόκομμα του σκοινιού του πρώτου ανθρώπου που τόλμησε ν’ αψηφήσει τις άγριες συνθήκες αλλά τελικά δεν επέζησε.

Το σκοινί κόπηκε κι εκείνος έφυγε μέσα στο λευκό, παγωμένο χάος των αρχαίων παγετώνων. Κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, το χωριό μουσείο, δέχεται περί τους 1000 επισκέπτες καθημερινά οι οποίοι εκτός από εκθέματα, μπορούν και να φάνε σε ταβερνεία εποχής με παραδοσιακές, κορυφαίες (κυριολεκτικά!) συνταγές.

6. Το Μουσείο του Βόρειου Πόλου

Στον Βόρειο Πόλο φυσικά βρίσκεται αυτό το μουσείο, γεμάτο από την ιστορία όχι μονο των πρωτοπόρων εξερευνητών που κατέφτασαν σε αυτές τις πολικές καιρικές συνθήκες, αλλά και όσων προσπάθησαν και δεν τα κατάφεραν, αφήνοντας παντοτινά στο χιόνι, ρουχισμό, σύνεργα και φωτογραφίες αγαπημένων.

7. Το Εβραϊκό Μουσείο της Βίλνα

Τα 10 καλύτερα «κρυφά μουσεία» της Ευρώπης. Ανάμεσά τους δύο ελληνικά!

Στη Λιθουανία βρίσκεται το Vilna Gaon State Jewish Museum, ένα μουσείο το οποίο φέρει την ιστορία των Εβραίων που έχουν ζήσει εκεί αλλά και πολλά στοιχεία από το ολοκαύτωμα του γένους από τη μανία του Χίτλερ κατα τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενός πολέμου τόσο βάρβαρου που η ανάγκη των εθνών για διαρκή ειρήνη γέννησε τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών αλλά και την Ενωμένη Ευρώπη.

Το μουσείο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο έχει να κάνει με την αρχαία ιστορία του Ισραήλ, το δεύτερο με τις συναγωγές και το τρίτο είναι ειδική μνεία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.

8. Το μουσείο της… Βότκα, Αγία Πετρούπολη

Τα 10 καλύτερα «κρυφά μουσεία» της Ευρώπης. Ανάμεσά τους δύο ελληνικά!

Στη Ρωσία φυσικά, ιδρύθηκε αυτό το μουσείο το οποίο έχει από ιστορικά στοιχεία και αρχαίους αποστακτήρες βότκα, μέχρι την ιστορία σύγχρονων κολοσσών της βότκα παγκοσμίως.

Εννοείτε πως ο επισκέπτης δε φεύγει από εκεί σε πλήρη νηφαλιότητα διότι υπάρχουν πολλά είδη και μάρκες βότκα για να δοκιμάσει -αν το επιθυμεί φυσικά!

9. Το Μουσείο Σάπμι στο Σουηδικό βουνό Ájtte

Τα 10 καλύτερα «κρυφά μουσεία» της Ευρώπης. Ανάμεσά τους δύο ελληνικά!

Ο Αρκτικός κυκλος κατοικείται από πολύ παλιά, από τη φυλή Σάμι. Μία φυλή η οποία δε γνώριζε σύνορα ή εισβολείς και έζησε ειρηνικά και σε πλήρη αρμονία με το άγριο φυσικό περιβάλλον και τα ζώα του Βορείου Πόλου, της στέπας και της τούνδρας. Όποιος νιώθει άνετα σε τέτοιες θερμοκρασίες, αξίζει να επισκεφθεί το Ájtte Swedish Mountain and Sápmi Museum, στο Jokk Mokk, στη Σουηδία. Για ευνόητους λόγους, το μουσείο αυτό είναι σε θέση να φιλοξενήσει κοινό, τους θερινούς μήνες μόνο.

10. Μουσείο πέτρας και μαντινάδας Κρήτης

Τα 10 καλύτερα «κρυφά μουσεία» της Ευρώπης. Ανάμεσά τους δύο ελληνικά!

Ο “Λυχνοστάτης” το όνομα του Λαογραφικού Μουσείου στο Λιμάνι χερσονήσου. Πρόκειται για ένα “ανοιχτό” μουσείο, είναι δηλαδή το περισσότερο υπαίθριο.

Συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που συνέθεταν τη ζωή των προγόνων, καθώς είναι χτισμένο με πηλό πέτρα και ξύλο, έχει μέσα εξέχουσες συλλογές γραμματοσήμων, εργαλείων, γραμμάτων και… μαντινάδων!

από enallaktikidrasi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.