Το κόστος της πανδημίας για τις γυναίκες


Γράφει η Melinda Gates

Ξεκίνησε ως μια μυστηριώδης ασθένεια, ένας νέος κορωνοϊός που σύντομα ορίστηκε ως SARS-CoV-2. Καθώς οι χώρες έκλεισαν τις οικονομίες τους για να επιβραδύνουν την διάδοση της ασθένειας, μετατράπηκε επίσης και σε μια παγκόσμια ύφεση. Τότε, τον Απρίλιο, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν για μια άλλη διάσταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης -μια «σκιώδη πανδημία» βίας κατά των γυναικών που μαινόταν πίσω από κλειστές πόρτες.

Η ιστορία διδάσκει ότι τα κρούσματα της νόσου -από το AIDS έως τον Ζίκα και μέχρι τον Έμπολα- εξελίσσονται με μια ορισμένη άσχημη προβλεψιμότητα. Καθώς μολύνουν τις κοινωνίες, εκθέτουν και εκμεταλλεύονται τις υπάρχουσες δυνάμεις περιθωριοποίησης, αναζητώντας τα ρήγματα του φύλου, της φυλής, της κάστας και της τάξης. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες οι μαύροι Αμερικανοί πεθαίνουν με δυσανάλογα [υψηλά] ποσοστά [1]. Ή ότι παρόλο που περισσότεροι άντρες πεθαίνουν από την COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό, οι ευρύτερες επιπτώσεις αυτής της κρίσης απειλούν να επηρεάσουν δυσανάλογα την ζωή και τα προς το ζην των γυναικών.
16072020-1.jpg
Μια διαμαρτυρία εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Παρίσι, τον Ιούνιο του 2020. Martin Barzilai / HAYTHAM-REA / Redux

------------------------------------------------------------------

Κάθε μέρα φέρνει νέα παραδείγματα των τρόπων με τους οποίους οι γυναίκες έχουν αφεθεί να μείνουν πίσω με την απάντηση του κόσμου στην πανδημία. Υπάρχουν έγγυες γυναίκες [2] που διώχνονται από υπερφορτωμένα νοσοκομεία˙ οικιακές εργαζόμενες των οποίων το χαμένο εισόδημα δεν θα αντικατασταθεί από τονωτική χρηματοδότηση ˙ έφηβα κορίτσια που δεν μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο Διαδίκτυο, επειδή οι κοινότητές τους συνοφρυώνονται όταν βλέπουν ένα κινητό τηλέφωνο στα χέρια μιας γυναίκας.
«Αδιαφορία για το φύλο δεν σημαίνει ουδετερότητα ως προς το φύλο» (“Gender-blind is not gender-neutral”) είναι ένα μότο μεταξύ των υπερασπιστών των γυναικών και των κοριτσιών. Σε αυτήν την κρίσιμη εποχή, πρέπει επίσης να είναι μια πρόσκληση για δράση. Εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγνοούν τους τρόπους με τους οποίους η ασθένεια και οι επιπτώσεις της επηρεάζουν διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες, κινδυνεύουν να παρατείνουν την κρίση και να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη. Αλλά εάν χρησιμοποιήσουν αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως ευκαιρία για να αντικαταστήσουν τα παλιά συστήματα με νέα και καλύτερα, οι χώρες μπορούν να γίνουν ξανά πιο ευημερούσες, πιο προετοιμασμένες και με μεγαλύτερη ισότητα.
ΤΟ ΣΙΩΠΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ
Σχεδόν με κάθε μέτρο, δεν υπήρξε ποτέ ασφαλέστερη περίοδος για να είσαι έγκυος στην Σιέρα Λεόνε από όσο ο Φεβρουάριος του 2014. Το σύστημα υγείας της χώρας ήταν ιστορικά ένα από τα χειρότερα στον κόσμο, αλλά το ποσοστό μητρικών θανάτων είχε μειωθεί περισσότερο από 50% από το 1990, και κάποιο επίπεδο προγεννητικής φροντίδας ήταν σχεδόν καθολικό. Στην συνέχεια, τον Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την επιδημία Έμπολα [3] στην περιοχή και η πρόοδος άρχισε να ξηλώνεται. Μέχρι τον Νοέμβριο, θα μπορούσατε να σχεδιάσετε την ιστορία με δύο τρομερές καμπύλες: μια που έδειχνε εκθετική αύξηση των περιπτώσεων Έμπολα˙ μια άλλη που έδειχνε αντίστοιχη συντριβή στον αριθμό των εγκύων που λάμβαναν φροντίδα.
Όταν τελείωσε η κρίση, ο σιωπηλός αριθμός θανάτων γυναικών και μωρών ήταν ακόμη υψηλότερος από τον επίσημο: 3.589 άτομα [4] στην Σιέρα Λεόνε είχαν σκοτωθεί από τον ίδιο τον ιό Έμπολα. Ο αριθμός των επιπλέον νεογνών και μητέρων που πέθαναν κατά τον τοκετό ήταν κάπου μεταξύ 3.593 και 4.936.
Αυτό κάνουν οι επιδημίες: όχι μόνο συγκλονίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα [του ανθρώπου] αλλά συγκλονίζουν και τα συστήματα υγείας. Και επειδή τα μέρη αυτών των συστημάτων που αφιερώνονται στην φροντίδα των γυναικών είναι συχνά τα πιο εύθραυστα και υποχρηματοδοτημένα [5], καταρρέουν πρώτα και ταχύτερα. Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, η μείωση της μητρικής φροντίδας κατά την διάρκεια του COVID-19 θα μπορούσε να διεκδικήσει την ζωή έως και 113.000 γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.