Ο Ερντογάν απειλεί την Κύπρο, αλλά το παιχνίδι θα κριθεί στη Λιβύη...


Γράφει η Νεφέλη Λυγερού


Το δικό του μήνυμα για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας απειλές για ακόμα μία φορά. Χαρακτήρισε τον Αττίλα σαν «γιορτή ειρήνης και ελευθερίας... Αυτή η "επιχείρηση" το 1974 έδειξε στον κόσμο τι μπορεί να συμβεί αν παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και απειληθεί η ελευθερία και συνέχειά τους», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος και κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να «παραδώσει χωρίς καθυστέρηση την πολιτική ισότητα και τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού».


Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αλγεινή επίδειξη δύναμης σε σχέση με την Αγία Σοφία. Τούρκος ιστορικός παρομοίασε τις τοιχογραφίες του μνημείου με… πόρνες! Ζητά, μάλιστα, την πλήρη αφαίρεση τους, καθώς η παρουσία τους αποτελεί ασέβεια στον Μωάμεθ τον Πορθητή. Πρόκειται για τον Εμπουμπέκιρ Σοφούογλου, ο οποίος συνοδεύει την ανάρτησή του με μία φωτογραφία του ψηφιδωτού της Ζωής της Πορφυρογέννητης.

Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν ξεκαθάρισε πως τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας θα καλύπτονται από κουρτίνες κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής. Η τοποθέτηση του χαλιού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς μέχρι τις 24 Ιουλίου.

Επικοινωνία της Προέδρου με τον Πάπα
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Πάπα Φραγκίσκο, μετά και τη δεύτερη δημόσια παρέμβασή του. Από πλευράς της ξεκαθάρισε ότι η Αγία Σοφία είναι σύμβολο της Χριστιανοσύνης, το οποίο ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η δε μετατροπή της σε τζαμί απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού.

«Ζήτησα από τον Ποντίφικα, να ασκήσει όλη του την επιρροή για να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Επισήμανα ότι η απόφαση αυτή της Τουρκίας υπονομεύει τα θεμέλια της ανεκτικότητας και βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών», ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου σε ανάρτησή της. Να θυμίσουμε ότι η Άγκυρα απηύθυνε πρόσκληση στον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Αγία Σοφία αμέσως μετά την αλλαγή του καθεστώτος της σε τζαμί.

Μπορεί ο Ερντογάν να επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, αλλά το μεγάλο παιχνίδι θα κριθεί στη Λιβύη. Το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό «για την καταπολέμηση εγκληματικών πολιτοφυλακών και ξένων τρομοκρατικών ομάδων στο δυτικό μέτωπο». Μπορεί η λέξη Λιβύη να μην αναφερόταν, αλλά δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι σε αυτήν αναφέρεται το Κάιρο.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ανακοινώθηκε ότι συμφώνησαν «για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ των δυνάμεων που πολεμούν εκεί». Από την πλευρά της η Άγκυρα έχει στείλει τους τελευταίους τρεις μήνες τουλάχιστον 3.800 ακόμα ισλαμιστές μισθοφόρους στη Λιβύη. Όλα τα παραπάνω προαναγγείλουν κλιμάκωση, για την ακρίβεια ίσως και μία άμεση σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.


από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.