Πιθανές οι νευρολογικές βλάβες σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα Covid-19


Σοβαρές ακόμη και δυνητικά θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών νευρολόγων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι πολλοί ασθενείς που πέρασαν την Covid-19 με ελαφρά συμπτώματα παρουσίασαν επιπλοκές, από εγκεφαλική φλεγμονή και παραλήρημα έως νευρολογικές βλάβες και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι Βρετανοί νευρολόγοι παρουσίασαν τα στοιχεία έρευνας σε 40 ασθενείς με κορονοϊό, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από την αύξηση των περιστατικών θανατηφόρας οξείας εγκεφαλομυελίτιδας (Adem) από ένα τον μήνα πριν από την εμφάνιση της πανδημίας σε δύο ή τρία την εβδομάδα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Μία γυναίκα τουλάχιστον έχασε τη ζωή της από επιπλοκές της ασθένειας.

Από τους 40 ασθενείς, περίπου 10 παρουσίασαν εγκεφαλική φλεγμονή, 10 ακόμη είχαν παραλήρημα ή συμπτώματα ψύχωσης, 8 έπαθαν εγκεφαλικό και ακόμη 8 παρουσίασαν άλλα νευρολογικά προβλήματα, τα οποία περιγράφονται ως σύνδρομο Guillain-Barré, μια βλάβη του ανοσοποιητικού που χτυπά το νευρικό σύστημα και προκαλεί παράλυση.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Μάικλ Ζάντι, καθηγητή Ιατρικής, τόνισε ότι ο κορονοϊός «επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρόπο που δεν είχαμε δει ξανά σε άλλους ιούς» και αυτό που είδαν οι επιστήμονες «μοιάζουν με αυτά της Adem, από την οποία μπορεί να πάσχεις σοβαρά και παράλληλα να παρουσιάζεις ήπια αναπνευστικά συμπτώματα».

«Βιολογικά η Adem έχει κάποια κοινά στοιχεία με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά είναι πιο σοβαρή και συνήθως αντιμετωπίζεται. Κάποιοι ασθενείς μένουν με κάποια μακράς διάρκειας αναπηρία, κάποιοι όμως αναρρώνουν πλήρως», εξήγησε.

Αυτά τα περιστατικά έρχονται να προστεθούν στην ανησυχία ότι η Covid-19 μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, καθώς αναρρώσαντες ασθενείς είχαν για καιρό δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης, αδυναμία στην κίνηση, προβλήματα μνήμης.

Στη μελέτη περιγράφεται η περίπτωση μιας 55χρονης ασθενούς χωρίς ψυχιατρικό ιστορικό, που άρχισε να συμπεριφέρεται παράξενα αφότου πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Έβαζε και έβγαζε το παλτό της χωρίς λόγο, είχε παραισθήσεις, λέγοντας ότι βλέπει μαϊμούδες και λοντάρια μέσα στο σπίτι της. Εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο και ανέρρωσε αφότου έλαβε αγωγή με φάρμακα κατά των ψυχώσεων.

Μια 47χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο με πονοκέφαλο και ημιπαράλυση στο δεξί της χέρι μία εβδομάδα πριν παρουσιάσει πυρετό και βήχα, ενώ αργότερα παρουσίασε υπνηλία, δεν ανταποκρινόταν όταν της μιλούσαν και χρειάστηκε επέμβαση στην οποία αφαιρέθηκε μέρος του κρανίου της για να ανακουφιστεί από την πίεση στον εγκέφαλό της που είχε πρηστεί.

Ο καθηγητής Ζάντι κάλεσε τους γιατρούς σε όλο τον κόσμο να είναι σε ετοιμότητα και να παρακολουθούν αυτές τις επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ τόνισε ότι αν οι ασθενείς παρουσιάζουν γνωστικά συμπτώματα, προβλήματα μνήμης, κόπωση, μούδιασμα ή αδυναμία, να τα συζητούν με νευρολόγους.

Η πλήρης γκάμα των προβλημάτων που προκαλεί ο κορονοϊός μπορεί ακόμη να μην είναι γνωστή, είπε ο καθηγητής, γιατί πολλοί ασθενείς είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση που δεν μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες.

Και εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά την πανδημία δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια «επιδημία» νευρολογικών προβλημάτων.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.