Τοξική βόμβα στη Δραπετσώνα
Σε τοξική βόμβα περπατούν και διαβιούν οι κάτοικοι της -παραδοσιακά- πολύ επιβαρυμένης περιοχής της Δραπετσώνας και Κερατσινίου, αφού, όπως φαίνεται από στοιχεία και καταγγελίες που φέρνει στη δημοσιότητα το zougla.gr, για ακόμα μια φορά σε αυτή τη χώρα προτιμήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις «αμαρτίες γονέων» απλώς... κρύβοντάς τες κάτω από το χαλί...
Και όπου «αμαρτίες γονέων» εννοούμε τη ραδιενεργή και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία φωσφογύψο, η οποία επί περίπου έναν αιώνα ήταν το παραγόμενο προϊόν στο εργοστάσιο της παραθαλάσσιας περιοχής που λέγεται «Λιπάσματα Δραπετσώνας».
Το εργοστάσιο σταμάτησε τη λειτουργία του το 1999 (εγκαινιάστηκε 90 χρόνια νωρίτερα), όμως, όπως φαίνεται, δεν έγιναν οι απαιτούμενες και πολύ λεπτομερείς ενέργειες που προβλέπουν οι σύγχρονοι νόμοι για την πλήρη απορρύπανση της περιοχής. Αντί αυτού, μέρος και της υπολειπόμενης φωσφογύψου θάφτηκε, όπως θεωρείται, σε βάθος 2 μέτρων κάτω από το έδαφος...
Σήμερα η έκταση αυτή διαμορφώθηκε σε μια φαινομενική «όαση» για τους κατοίκους της άλλοτε βιομηχανικής περιοχής, αφού από το 2015 ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με προσωπική πρωτοβουλία του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου, δαπάνησε 2,5 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να κατασκευάσει εκεί χώρους πολιτισμού και άθλησης, όπως γήπεδα, ένα θέατρο χωρητικότητας 750 θεατών, αλλά και καντίνες.
Όλα αυτά θα μπορούσε να τα έχει κατασκευάσει σε έκταση ιδιοκτησίας του δήμου, η οποία γειτνιάζει με τον χώρο στον οποίο λειτουργούσε κάποτε το εργοστάσιο λιπασμάτων του Μποδοσάκη. Όμως, για κάποιους λόγους οι οποίοι αντιβαίνουν στην ίδια τη λογική, ο δήμαρχος προτίμησε να ιδιοποιηθεί έκταση που ανήκε στην Εθνική Τράπεζα.
Ο κύριος Βρεττάκος εξελέγη με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επιβίωσε με τον ΣΥΡΙΖΑ και επιβιώνει με τη Νέα Δημοκρατία, με λίγα λόγια είναι παντός καιρού και ως φαίνεται παντός ανέμου. Ήταν πλήρως ενημερωμένος από τις αρμόδιες αρχές και από τον Δημόκριτο για την επικινδυνότητα του χώρου αυτού σε περίπτωση οικοδόμησης, έστω και ελαφρών κατασκευών. Ήξερε ότι σε βάθος δύο μέτρων έχει ταφεί πρόχειρα το δηλητήριο που επί χρόνια συσσωρευόταν στις εγκαταστάσεις του Μποδοσάκη, ο οποίος προτιμούσε να συσσωρεύει τα απόβλητα φωσφόρου στους χώρους όπου εργάζονταν άνθρωποι, παρά να τους μεταφέρει σε ασφαλές μέρος ταφής, κι όλα αυτά για να μειωθούν τα έξοδά του.
Διαβάστε την συνέχεια στο zougla
Δεν υπάρχουν σχόλια: