Σπάνια γεωλογικά και φυσικά φαινόμενα στην Ελλάδα που προκαλούν δέος και θαυμασμό


Λένε ότι όταν η φύση «έχει κέφια» δημιουργεί έργα τέχνης που θα ζήλευε και ο πιο διάσημος και ταλαντούχος καλλιτέχνης στον κόσμο. Και όχι άδικα. Εικόνες που προκαλούν δέος και θαυμασμό, κάνοντας αυτόν που τις αντικρίζει να αναρωτιέται αν όντως είναι πραγματικές ή δημιουργία της φαντασίας του μπορεί να αντικρίσει κανείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τέτοιες εικόνες, μάλιστα, μπορεί να συναντήσει κανείς και στην Ελλάδα, σκόρπιες σε διάφορα σημεία της χώρας. Απέραντες εκτάσεις με αμμοθίνες ή απολιθωμένους κορμούς δέντρων, καυτοί ηφαστειακοί κρατήρες και εντυπωσιακά λιμνοσπήλαιοα στα «θαύματα» της φύσης που ξεχωρίζουν.

Απολιθωμένο Δάσος, Λέσβος

Το ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου (το άλλο είναι το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα). Σε μία έκταση 150.000 στρεμμάτων στο δυτικό τμήμα του νησιού, αμέτρητοι απολιθωμένοι κορμοί δέντρων διάσπαρτοι στην περιοχή που περιβάλλεται από το Σιγρί, την Ερεσό και την Άντισσα, προκαλούν δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη του νησιού.

Οι πρώτες αναφορές στο απολιθεμώνο δάσος της Λέσβου παρατηρήθηκαν τον 19ο αιώνα, με επιστήμονες, μελετητές και περιηγητές να καταφτάνουν στο νησί του Αιγαίου προκειμένου να παρατηρήσουν από κοντά αυτό το θαύμα της φύσης.

Πρόκειται για ένα μοναδικό παγκόσμιο μνημείο της φύσης, που δημιουργήθηκε περίπου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, όταν τα ηφαιστειακά υλικά απολίθωσαν το δάσος που τότε βρισκόταν στην περιοχή. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι απολιθωμένοι κορμοί διατηρούνται όρθιοι και σε πλήρη ανάπτυξη, αποδεικνύει ότι τα δέντρα απολιθώθηκαν στη θέση όπου βρισκόντουσαν φυσικά, χωρίς να έχουν μεταφερθεί εκεί που συναντιούνται σήμερα. Το μήκος των κορμών φτάνει έως και τα 20 μέτρα, ενώ η διάμετρός τους αγγίζει πολλές φορές τα 3 μέτρα.

Διαβάστε την συνέχεια στο newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.