Τραμπ σε πανικό - Η δολοφονία του Φλόιντ έβγαλε στην επιφάνεια παθογένειες χρόνων


Γράφει η Θέα Μανούρα

«Εγώ είμαι ο Πρόεδρος της τάξης και του νόμου» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ και ανακοίνωσε πως θα αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές με χιλιάδες βαριά οπλισμένους στρατιώτες, στρατιωτικό προσωπικό και αξιωματούχους που έχουν αποστολή την εφαρμογή του νόμου. 

Αυτό, συνέβη αφού βγήκε από το υπόγειο του Λευκού Οίκου, όπου τον είχαν «μαντρώσει» οι άνδρες της ασφάλειας του Λευκού Οίκου μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, όταν οι δυναμικές διαδηλώσεις για τη φρικτή δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ έφτασαν έξω από την προεδρική κατοικία. 



Οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Φλόιντ και την αυθαίρετη αστυνομική βία συνεχίζονται στις περισσότερες πολιτείες. Τις δυνάμεις της αστυνομίας για την καταστολή των διαδηλώσεων ακολούθησε η Εθνοφρουρά και, αμέσως μετά, σειρά πήρε η απειλή του Αμερικανού Προέδρου για εμπλοκή του στρατού. 
Από τη στιγμή που ο Τζορτζ Φλόιντ είπε τις τελευταίες του λέξεις, «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» («I can't breathe»), χιλιάδες διαδηλωτές έχουν γεμίσει τους δρόμους των μεγαλουπόλεων των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν όχι μόνο για τον θάνατό του, αλλά και για όλους τους άοπλους Αφροαμερικανούς που έχουν σκοτωθεί από χέρια λευκών αστυνομικών. 



Λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, που στοίχισε στις ΗΠΑ τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και οικονομικά, η χώρα εμφανίζεται βαθιά διχασμένη και οργισμένη απέναντι σε ένα σύστημα που εντείνει συνεχώς τις κοινωνικές, οικονομικές και φυλετικές ανισότητες.
Σε αυτό το κλίμα οι ΗΠΑ κυβερνιούνται από έναν Πρόεδρο σε πανικό, ο οποίος με τη ρητορική του δεν σταματάει να ρίχνει λάδι στη φωτιά «ταΐζοντας» ένα πολύ συγκεκριμένο εκλογικό κοινό. 



Δεν είναι τυχαίο το ότι η άκρως επιθετική στάση του Τραμπ έρχεται λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και ο ίδιος βλέπει τη δημοτικότητά του να φθίνει συνεχώς. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν έως και 11% πίσω από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Αναμενόμενο επομένως για τον νυν Πρόεδρο είναι να οδηγήσει τα πράγματα στην πόλωση για να «μπετονάρει» με αυτόν τον τρόπο την εκλογική του βάση. 
Δεν δίστασε να τα βάλει ακόμα και με τον κυβερνήτη της Βόρειας Καρολίνας απειλώντας τον ότι, αν δεν άρει τα μέτρα της καραντίνας, θα πραγματοποιήσει το μεγάλο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο να γίνει στα τέλη Αυγούστου, σε άλλη πολιτεία. 



Μολονότι το συνέδριο δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις, αφού είναι δεδομένο ότι ο Τραμπ θα λάβει το χρίσμα του κόμματος, αυτές οι μεγάλες συγκεντρώσεις αποτελούν κατά παράδοση σημαντικές στιγμές για τα κόμματα και την πολιτική σκηνή στις ΗΠΑ.

«Τρομοκράτες» οι αντιφασίστες

«Είναι οι Antifa και η Ριζοσπαστική Αριστερά. Μην κατηγορείτε άλλους» έβγαλε το πόρισμά του ο Τραμπ για τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των επεισοδίων στη χώρα. 
«Ψαρεύοντας» ψηφοφόρους και ποντάροντας στην ανάγκη της μεσαίας τάξης για αίσθημα ασφάλειας, ο Αμερικανός Πρόεδρος καταγγέλλει τη δράση «τρομοκρατικών στοιχείων» παρουσιάζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους ως ομήρους της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. 



Δεν δίστασε να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω, αποφασίζοντας ομού με το υπουργείο Δικαιοσύνης το κίνημα Antifa να διωχθεί ως «εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση».
Εν τω μεταξύ έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας – με πάνω από 17.000 μέλη της Εθνοφρουράς στους δρόμους – στις πολιτείες Αριζόνα, Άρκανσο, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Ιλινόις, Μίσιγκαν, Νεμπράσκα, Νεβάδα, Οκλαχόμα, Όρεγκον, Βιρτζίνια, Κολοράντο, Τζόρτζια, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσυλβανία, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Ουάσιγκτον, Ουισκόνσιν, Επαρχία της Κολούμπια. 



Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε τόσες πολλές πόλεις από το 1968, στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Τότε, όπως και τώρα, οι διαδηλώσεις (και κατά του πολέμου) είχαν συμπέσει με προεκλογική προεδρική εκστρατεία.

«Εκτέλεσε» το Twitter

Το είπε και το έκανε. Ο Τραμπ «έπαθε Ερντογάν» υπογράφοντας ένα εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της προστασίας των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευελιξίας που απολαμβάνουν στην εποπτεία του περιεχομένου τους. Ο λόγος για το Twitter, το οποίο «μάρκαρε» ως παραπλανητικές δύο αναρτήσεις του Αμερικανού Προέδρου και ζήτησε από τους χρήστες να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών του. 
Την ίδια στιγμή «εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στο Facebook. Στελέχη και υπάλληλοι του δημοφιλούς μέσου εκφράζουν ανοικτά την αποδοκιμασία τους για τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα ο ιδρυτής Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατηγορώντας τον για ουδέτερη στάση απέναντι στις εμπρηστικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου. 



Πολλοί από τους εργαζομένους στην εταιρεία δουλεύουν από το σπίτι και επέλεξαν να απουσιάσουν τη Δευτέρα για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις για την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία, ενώ κάποιοι εξέφρασαν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους, με έναν εξ αυτών να γράφει στο «αντίπαλο μέσο», το Twitter: «Εργάζομαι στο Facebook και δεν είμαι καθόλου υπερήφανος για την εικόνα της εταιρείας». 
Twitter και Facebook έχουν εφαρμόσει συστήματα αντιμετώπισης επικίνδυνου περιεχομένου και ελέγχου της παραπληροφόρησης, αλλά η Facebook εξαιρεί προσωπικότητες και πολιτικούς υποψηφίους από τα μέτρα αυτά. Η στάση των εργαζομένων της εταιρείας απέναντι στον ρατσισμό είναι ξεκάθαρη, αλλά ο ιδρυτής του μέσου δεν έχει αποδοκιμάσει τη δολοφονία του Φλόιντ. 



Σαν να μην έφτανε αυτό, αμερικανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο Ζάκερμπεργκ είχε μια «εποικοδομητική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με την Έβελιν Ντούεκ, ερευνήτρια της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, το τηλεφώνημα με τον Πρόεδρο Τραμπ απαξιώνει την ιδέα της υποτιθέμενης «ουδετερότητας» του Facebook. 



Σημειώνεται πως το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ αποτελεί επίθεση κατά θεμελιώδους νόμου του αμερικανικού Ίντερνετ, της Παραγράφου 230, που προσφέρει στις ψηφιακές πλατφόρμες ασυλία κατά οποιασδήποτε δικαστικής δίωξης από τρίτους που συνδέεται με το περιεχόμενο και τους δίνει την ελευθερία να επεμβαίνουν κατά την κρίση τους για να αμβλύνουν αναρτήσεις με ακραίο λόγο.

Ανεξέλεγκτη η πανδημία

Στο μεταξύ σταματημό δεν έχουν οι αλλοπρόσαλλες και γραφικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και τον μεγάλο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων στις ΗΠΑ.
«Αποτελεί τιμή για τις ΗΠΑ να έχουν τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Το βλέπω ως κάτι θετικό, καθώς αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοί μας είναι πολύ καλύτεροι» ανέφερε ο Πρόεδρος της χώρας, όταν δέησε να πραγματοποιήσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. 



Μιλώντας σε δημοσιογράφους – όσους δεν έχει αποκλείσει έως τώρα – συμπλήρωσε: «Το βλέπω ως “μετάλλιο τιμής”. Αλήθεια, είναι μετάλλιο τιμής». Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις μετρήσεις του πανεπιστημίου Johns Hopkins, στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί πάνω 1,5 εκατ. κρούσματα, ενώ έσπασε το φράγμα των 100.000 θανάτων από κορωνοϊό.

Βλέπει παντού Κινέζους...

«Μαριονέτα» της Κίνας αποκαλεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας o Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ τερματίζουν τη σχέση τους με τον Οργανισμό. 
Η κριτική του Ντόναλντ Τραμπ αφορά τον τρόπο τον οποίο αντιμετώπισε την έξαρση της πανδημίας ο τεχνοκρατικός οργανισμός, μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που έκανε ο ίδιος στην Κίνα υποστηρίζοντας πως είναι υπεύθυνη για μια «παγκόσμια μαζική δολοφονία», εννοώντας την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού. 



Μιλώντας από τον Κήπο των Ρόδων ο Τραμπ επισήμανε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι «αγνόησαν την υποχρέωσή τους να αναφέρουν» στον ΠΟΥ την εμφάνιση του ιού, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως, και πίεσαν τον Οργανισμό «να παραπλανήσει τον κόσμο».
«Η Κίνα έχει πλήρη έλεγχο πάνω στον ΠΟΥ παρότι καταβάλλει μόνο 40 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σε σύγκριση με αυτά που πληρώνουν οι ΗΠΑ, τα οποία είναι περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια ετησίως» κατήγγειλε ο Τραμπ και διέκοψε τις σχέσεις του με τον Οργανισμό... 



Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ το 1948, η χώρα διατηρεί το δικαίωμα να αποχωρήσει από τον οργανισμό αφού τον ενημερώσει σχετικά έναν χρόνο νωρίτερα.
Από την εμμονή του Αμερικανού Προέδρου με την Κίνα δεν γλίτωσε το Χονγκ Κονγκ. Σε μία αιφνιδιαστική απόφαση, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις ειδικές εμπορικές εξαιρέσεις που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ ως απάντηση σε ένα σχέδιο της Κίνας να εφαρμόσει έναν νέο νόμο ασφαλείας στην περιοχή...



Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι η Κίνα «δεν τήρησε τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και χαρακτήρισε «τραγωδία» για τον λαό του Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τον κόσμο τον νέο νόμο ασφαλείας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την απόφαση του Πεκίνου να προχωρήσει με το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο οι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές αυτής της πόλης και ορισμένες δυτικές χώρες φοβούνται ότι θα υπονομεύσει τις ελευθερίες και θα θέσει σε κίνδυνο τον ρόλο της ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.



Όμως η εμμονή του με την Κίνα δεν εξαντλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να ακυρώσει τη βίζα σε χιλιάδες Κινέζους φοιτητές κατηγορώντας τους πως σχετίζονται με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους. 
Οι συζητήσεις για τις βίζες είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Αν και δεν σχετίζονται ευθέως με την ένταση στο Χονγκ Κονγκ, η χρονική στιγμή που συμβαίνει αυτό φαίνεται ότι αποτελεί μέρος μιας «συνολικής εκστρατείας πίεσης» προς την Κίνα, η οποία έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.

Πολλά τα μέτωπα

Κορωνοϊός, οικονομία, διένεξη με Κίνα, ρατσισμός, αστυνομική βία, επίθεση στα social media και τώρα ηχηρές διαδηλώσεις είναι μερικά από τα ζητήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο Τραμπ λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. 
Το rioting (το ξέσπασμα δυναμικών διαδηλώσεων) έχει μεγάλη ιστορία στις ΗΠΑ. 
● Οι πιο μαζικές και δυναμικές έγιναν μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968. 
● Στο Λος Άντζελες το 1992, ύστερα από δίκη που αθώωσε τέσσερις αξιωματικούς της αστυνομίας για χρήση υπερβολικής βίας στη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό του Ρόντνεϊ Κινγκ, οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή του Λος Άντζελες.
● Τώρα η εξέγερση για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ υπενθυμίζει τις φυλετικές – και όχι μόνο – διακρίσεις σε κάθε όψη της αμερικανικής ζωής. 
Το τωρινό όμως κύμα διαδηλώσεων και συγκρούσεων με τις δυνάμεις της καταστολής και της εξουσίας παρουσιάζει ορισμένα νέα στοιχεία. Οι Αφροαμερικανοί βρέθηκαν στους δρόμους μαζί με τους ισπανόφωνους, τις γυναίκες, αλλά και πολλούς λευκούς της νέας γενιάς με δυσοίωνο μέλλον. 
Ένα εκλογικό κοινό, στο οποίο θα ποντάρει ο Δημοκρατικός μεν, σκληρός δε, Τζο Μπάιντεν με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή στις 3 Νοεμβρίου.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.