Τουρκικές απειλές κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Γράφει ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος

Στη σημερινή Τουρκία ο καλύτερος τρόπος να ξεφορτωθείς έναν ενοχλητικό γείτονα ή οποιονδήποτε άλλο είναι να τον καταγγείλεις στην αστυνομία ότι είναι οπαδός του Γκιουλέν. Αυτός ο άτυχος άνθρωπος συλλαμβάνεται αμέσως και φυλακίζεται. Μετά από ένα δύο χρόνια εγκλεισμού, είναι πιθανόν να καταδικαστεί σε πολύχρονη φυλάκιση, εφόσον βέβαια γίνει δίκη. Άνω των 200.000 ατόμων έχουν καταδικαστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.


Το προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Gercek Hayat” κατονομάζει μια σειρά ανθρώπων σαν υποστηρικτές του Γκιουλέν ο οποίος, κατά τον Ερντογάν, οργάνωσε το αποτυχόν πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Οι Ινονού, Ντεμιρέλ, Ετσεβίτ, η Χίλαρι Κλίντον, ο πρώην ιδιοκτήτης της Χουριέτ Aydin Dogan, ο Πάπας Παύλος ο Β΄ είναι ανάμεσά τους. Στον κατάλογο προστίθενται οι ηγέτες των χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη στοχοποίηση των χριστιανικών και εβραϊκών κοινοτήτων και τους θρησκευτικούς ηγέτες τους με ανυπόστατους και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Δυστυχώς είναι μεγάλη η πιθανότητα να εμφανιστεί και σε εμάς ο ρατσισμός (και η επιθετική συμπεριφορά που τον ακολουθεί) τον οποίο βλέπουμε σε άλλες χώρες». Ανάλογες ανακοινώσεις έκαναν το Αρμενικό Πατριαρχείο και η Εβραϊκή Κοινότητα Τουρκίας.

Όταν οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι σε κρίσιμο σημείο αρχίζουν οι πιέσεις κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μόνη εξαίρεση υπήρξε η κρίση του 1987, κι αυτό επειδή πρωθυπουργός ήταν τότε ο μετριοπαθής Οζάλ. Η κρίση άρχισε και τελείωσε τότε πολύ γρήγορα, ενώ επί Οζάλ δόθηκε και η άδεια ανοικοδόμησης του κτιρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά το 1941. Από τότε, οι τουρκικές Αρχές σταμάτησαν να δίνουν την απαραίτητη άδεια, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που έγινε το 1972 και που παραμένει ακόμα κλειστή, την απέλαση δύο Μητροπολιτών του οικουμενικού θρόνου και τους βανδαλισμούς των εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης στα Σεπτεμβριανά του 1955.

Υπενθυμίζεται ότι τα Σεπτεμβριανά οργανώθηκαν από το τουρκικό κράτος και ξεκίνησαν από το δημοσίευμα μιας άγνωστης εφημερίδας, της “Istanbul Express”, που μετέφερε την είδηση ότι εξερράγη βόμβα στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Άγνωστη είναι και η εφημερίδα “Gercek Hayat” που κατονόμασε στο προχθεσινό της δημοσίευμα προβεβλημένα πρόσωπα ως δήθεν υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Τα περισσότερα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο της παραπάνω τουρκικής εφημερίδας δεν είναι σήμερα εν ζωή. Από τους ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων της Τουρκίας όμως μόνο ο αναφερόμενος Πατριάρχης των Αρμενίων δεν είναι εν ζωή. Συνεπώς, τόσο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο όσο και στον Αρχιραββίνο Ισαάκ Χαλέβα μπορεί να αρχίσει εισαγγελική έρευνα για τα όσα αναφέρονται στην εφημερίδα, εισαγγελική έρευνα που θα έχει βέβαια ως στόχο να ταπεινώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιραββίνο.

Λόγω των κακών σχέσεων που υπάρχουν σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα εσωτερικά και εξωτερικά ο Ερντογάν, είναι πιθανόν να θελήσει να στοχοποιήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη με εισαγγελικές έρευνες, με ανακρίσεις κ.λπ., εκμεταλλευόμενος ιδίως την υποχωρητικότητα της Ελλάδας που την παραμονή του δημοσιεύματος ακύρωσε τη ναυτική άσκηση “Καταιγίδα’’, τη στιγμή που συνεχίζονται καθημερινά οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική πολεμική αεροπορία ενώ εντείνεται και η τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Απαράδεκτη ήταν η σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα που δήλωσε ότι «…φυσικά δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς πρόσωπα όπως αυτό του Πατριάρχη…» για να προσθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να σχολιάσει εσωτερικά θέματα της Τουρκίας. Μα το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αποτελεί εσωτερικό θέμα της Τουρκίας, αποτελεί φυσικά θέμα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Με την ίδια λογική και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το οποίο η Ελλάδα έχει κάνει πολλαπλά διαβήματα προς την Άγκυρα, θα έπρεπε να είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας. Όπως, ας πούμε, η δημιουργία τεμένους στην Αθήνα είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, που αυτό όμως ουδόλως εμπόδισε τον Ερντογάν να επεμβαίνει συστηματικά!

Για να αποτραπεί η έναρξη της διαδικασίας εισαγγελικής έρευνας κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη θα πρέπει να εκδοθεί δυναμική ανακοίνωση διαμαρτυρίας από το ελληνικό ΥΠΕΞ και να κινητοποιηθεί η Εκκλησία της Αμερικής με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και με τις ομογενειακές οργανώσεις να εκδώσουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας που θα επηρεάσουν παράγοντες του Κογκρέσου και τον ίδιο τον Λευκό Οίκο να παρέμβουν αποτρεπτικά προς την Άγκυρα.


Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος , Πρέσβης επί τιμή

από metopotouoxi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.