Ο νεκροφιλελευθερισμός αντεπιτίθεται


Βίαιη είσοδος στη δεύτερη περίοδο της πανδημίας – Οι ελίτ αρπάζονται, αλλά η γραμμή τους είναι κοινή: «Τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο»

Γράφει ο  Ερρίκος Φινάλης

Η ανθρωπότητα μπαίνει στη δεύτερη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού – χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε και πώς θα εκδηλωθεί η επόμενη φάση, και με τι συνέπειες.

Ο χρόνος που έχει διανυθεί από την εμφάνιση του Covid-19 μέχρι σήμερα είναι ελάχιστος για τη μελέτη του από τους επιστήμονες, οι οποίοι θα χρειαστούν μήνες, ίσως και χρόνια για να εξάγουν κάποια πρώτα ασφαλή συμπεράσματα και να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης και θεραπείας. Μ’ αυτήν την έννοια, η είσοδος στη δεύτερη περίοδο (υπό τις ιαχές των ελίτ για «επιστροφή στην κανονικότητα» και «ώρα να ξαναδοθεί βάρος στην οικονομία») γίνεται εξίσου βίαια και απότομα με την εμφάνιση της πανδημίας.

Αιτία της λεγόμενης χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας, με όλες τις ανισομετρίες στην έκτασή τους από χώρα σε χώρα (εξαιρουμένων αυτών που ρητά ή άρρητα ακολούθησαν εξαρχής τη γραμμή της «ανοσίας αγέλης»), δεν είναι κάποια επιστημονική οδηγία. Ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί στην ανυπομονησία των αρχουσών τάξεων να υπερασπιστούν τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη εκμεταλλευόμενες τις πληγές των αντιπάλων τους, και να ανακόψουν το νέο επεισόδιο της δομικής κρίσης του παγκόσμιου συστήματος – που ήδη ερχόταν και επιταχύνθηκε από την πανδημία. Πώς; Υλοποιώντας, η καθεμιά για λογαριασμό της και εναντίον των υπόλοιπων, τα σχέδια που ήδη είχαν καταρτίσει για την επόμενη μέρα.

Διαβάστε την συνέχεια στο edromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.