Προς παγκόσμια κρίση μέχρι το 2024 – Πανδημία και πετρέλαιο


Γράφει ο Γιώργος Αδαλής


Στις 29 Ιανουαρίου είχαμε μιλήσει για την πρωτοφανή οικονομική καταιγίδα που φέρνει ο κορονοϊός. Στις 14 Φεβρουαρίου δημοσιεύσαμε ανάλυση για την οικονομία της Κίνας ενώ λίγο αργότερα, όταν ο ιός είχε διασκορπιστεί στη Δύση και ξεκίνησαν οι απαγορεύσεις, επανήλθαμε με νέα παρέμβαση με τον τίτλο "Καλωσήλθατε στην πτήση της Αρμαγεδδών Airlines".

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο άρθρο, η εκτίμηση τόσο του μεγέθους της ζημιάς όσο και της χρονικής διάρκειάς, θα διαπιστώσετε ότι πέφτει μέσα και στα δύο αναφορικά με την οικονομία της Κίνας.


Μετά τη ζημιά του πρώτο τριμήνου που έχει ήδη καταγραφεί και δικαίωσε τις προβλέψεις μας, θα παρουσιάσουμε μία εκτίμηση για το τι πρόκειται να συμβεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Οι οικονομολόγοι, γνωρίζουν καλά έναν κανόνα που δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης: Εάν έχουμε δύο συνεχόμενα τρίμηνα, κατά τα οποία το παγκόσμιο ΑΕΠ σημειώσει πτώση, τότε σημαίνει ότι βαίνουμε ολοταχώς για παγκόσμια ύφεση.
Δυστυχώς, οι οικονομολόγοι θα σας απαντήσουν σε αυτό μετά τις 30 Ιουνίου που τελειώνει το δεύτερο τρίμηνο. Φυσικά, ουδείς μπορεί να περιμένει μέχρι τότε. Γι’ αυτό και σε όλο τον πλανήτη καλούνται οι οικονομέτρες να εξετάσουν τις επιδράσεις. Όπως βλέπετε, η αύξηση ή η μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ έχει άμεση σχέση με την αύξηση ή την μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Άμεση όσο και μετρήσιμη σχέση, μιας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.