Προσοχή στον άτυπο εκφραστή της Άγκυρας καθηγητή Yücel Acer


Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Ασχολούμεθα, χρόνια τώρα, με τις κραυγές του Ερντογάν και δεν ασχολούμεθα με τις επιστημονικές θέσεις του τουρκικού κατεστημένου. 
Αυτές τις θέσεις θα αντιμετωπίσουμε εάν θέλουμε να κουβεντιάσουμε μαζί τους. 

Η καλύτερη ανάλυση και παρουσίαση των τουρκικών θέσεων έχει γίνει από τον Τούρκο νομικό και διεθνολόγο Yücel Acer στο βιβλίο του "The Aegean Maritime Disputes and International Law" (London, Ashgate Publishing Company, 2003, pages 99-148). Αποτελεί πλέον τη Βίβλο των τουρκικών θέσεων για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Acer υποστηρίζει τις θέσεις της Τουρκίας, αναφέροντας τα ακόλουθα:
1. Η Τουρκία υποστήριξε τα χωρικά ύδατα 3 ναυτικά μίλια στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας II το 1958 στη Γενεύη, όπως και η Ελλάδα, επειδή πίστευε ότι μια επέκταση πέρα από τα 3 μίλια θα δημιουργούσε προβλήματα για τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας. Αλλά κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το Δίκαιο της Θάλασσας III, η τουρκική αντιπροσωπεία ήθελε όχι μόνο να μην υιοθετηθεί δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, αλλά και να μην υιοθετηθούν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τις ηπειρωτικές περιοχές για τις θάλασσες και τα νησιά όταν υπάρχουν "ειδικές περιπτώσεις".
2. Η Τουρκία πιστεύει ότι το Άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, έτσι που είναι διατυπωμένο, επιτρέπει στα κράτη να διαθέτουν χωρικά ύδατα μικρότερα των 12 μίλια και ότι το άρθρο 300 της Σύμβασης ουσιαστικά υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις αναφέροντας: «Τα κράτη-μέλη εκπληρώνουν με καλή πίστη τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται με την παρούσα σύμβαση και θα ασκούν τα δικαιώματα, τη δικαιοδοσία και τις ελευθερίες που αναγνωρίζονται από την παρούσα σύμβαση κατά τρόπο που δεν αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος». Έτσι χωρικά ύδατα πάνω από 6 μίλια είναι αντίθετα με το διεθνές εθιμικό δίκαιο και αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος και παραβιάζει την "αρχή της ευθυδικίας".
3. Οι αριθμοί που παρουσιάζει η Τουρκία αναφέρουν ότι τώρα το 43,5% του Αιγαίου Πελάγους ανήκει στην Ελλάδα, το 7,5% στην Τουρκία και το υπόλοιπο 49% ανήκει στην ανοιχτή θάλασσα. Με χωρικά ύδατα 12 μίλια θα δώσει στην Ελλάδα 71,5%, ενώ της Τουρκίας θα αυξηθεί μόνο κατά 1,3% και θα φτάσει μόνο στο 8,8% και η ανοιχτή θάλασσα θα κατέχει 19,7%.
4. Επίσης, η Τουρκία θα χάσει και ένα ποσοστό από την υφαλοκρηπίδα που της ανήκει για εξερεύνηση και εκμετάλλευση και θα μειωθεί από το 16,3% (28.126 τετραγωνικά χλμ) στο 8,27% (14.240 τετραγωνικά χλμ), όταν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.