Ο κορονοϊός επιβραδύνει την κινέζικη οικονομία


Γράφει ο Κώστας Μελάς

Οι εκτιμήσεις για τη μείωση του ρυθμού μεγέθυνσης του κινέζικου ΑΕΠ το 2020, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, ποικίλλουν: από -1,2% σε -0,6%. Οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2020 κατά μέσο όρο τον υπολογίζουν στο 6%.

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις για την κινέζικη οικονομία, εξαρτώνται κυρίως από τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, τη μείωση των υπηρεσιών μεταφοράς, των υπηρεσιών διασκέδασης και της εστίασης.

Οι επιπτώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2020 θεωρείται ότι θα είναι σημαντικές, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον στα επόμενα τρίμηνα θα υπάρξει περιορισμός και έλεγχος της εξάπλωσης του ιού, διαμέσου της απομόνωσης του και της δημιουργίας εμβολίου. Σχετικά τώρα με τις αρνητικές επιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις, αλλά είναι βέβαιον ότι θα είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες της επιδημίας του SARS το 2003.
Τότε, το συνολικό κόστος υπολογίστηκε (από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) περίπου σε 40 δισ δολάρια. Όμως από τότε η κινέζικη οικονομία όχι μόνο είναι πολύ πιο μεγάλη, αλλά και πολύ πιο συνδεδεμένη και αλληλεξαρτώμενη με ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2003 το μέγεθος του ΑΕΠ ήταν 1,4 τρισ δολάρια, ενώ το 2018 εκτοξεύτηκε στα 13,6 τρισ δολάρια. Το ύψος των εξαγωγών (εισαγωγών) από 330 (220) δισ δολάρια το 2003, ανήλθαν το 2018 σε 2,4 (1,9) τρισ δολάρια.

Οι συνέπειες στην παγκόσμια βιομηχανία

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, των ενδιάμεσων μεταποιητικών προϊόντων, τα οποία είναι απαραίτητα για τις αλυσίδες παραγωγής σε όλο τον πλανήτη. Περίπου το 20% (2015) των εισαγωγών του πλανήτη αυτών των προϊόντων προέρχονται από την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Όσο περισσότερο θα επιμηκύνονται οι αρνητικές επιδράσεις του κορονοϊού στη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια βιομηχανία.
Αυτό ισχύει ειδικά για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου το ποσοστό των ενδιάμεσων προϊόντων από την κινέζικη βιομηχανία ανέρχεται περίπου στο 40%, οι αρνητικές συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες. Πάντως, το ΔΝΤ εμφανίζεται αισιόδοξο αναφορικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στο ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ των χωρών της Δύσης.
Για παράδειγμα εκτιμά ότι αν το κινεζικό ΑΕΠ μειωθεί κατά 1%, το αντίστοιχο ΑΕΠ των ΗΠΑ μπορεί να μειωθεί κατά 0,1%. Μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις (περίπου 0,4%) εκτιμά για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες είναι περισσότερο συνδεδεμένες με την οικονομία της Κίνας. Επίσης τα στοιχεία που αφορούν τον τομέα των ταξιδιωτών και των τουριστών, δείχνουν ότι οι Κινέζοι ταξιδιώτες το 2003 ήταν 20 εκατομμύρια, ενώ το 2018 ανέρχονται σε 150 εκατομμύρια.

Ποιοι κλάδοι θα πληγούν περισσότερο

Υπάρχουν στοιχεία συγκυριακά που μας επιτρέπουν να κάνουμε απλούς υπολογισμούς: η ζήτηση του πετρελαίου μειώθηκε περίπου στα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που ισοδυναμεί με 20% των συνολικών αναγκών, λόγω των μέτρων που πάρθηκαν από τη κυβέρνηση του Πεκίνου για τον περιορισμό της επιδημίας. Πρόκειται μάλλον για το μεγαλύτερο shock που υπέστη η ζήτηση πετρελαίου από την εποχή της οικονομικής κρίσης 2008-9. Η επαναλειτουργία των χρηματιστηρίων της Shanghai και της Shenzhen προκάλεσε κεφαλαιακές απώλειες ύψους 420 δισ δολαρίων.
Καθοριστικός παράγοντας για το μέγεθος των αρνητικών συνεπειών στη μεγέθυνση του ΑΕΠ θα είναι η συμπεριφορά  του μεγέθους της κατανάλωσης, το οποίο είναι κατά 7 φορές περίπου μεγαλύτερο, συγκρίνοντας το 2018 με το 2003. Η διασκέδαση, η εστίαση και ο τομέας των πολυτελών αγαθών (που κυρίως αγοράζονται κατά τη διάρκεια των ταξιδιών στο εξωτερικό) και η αγορά ηλεκτρονικών αγαθών αναμένεται να πληγούν αναλογικά περισσότερο από τους υπόλοιπους καταναλωτικούς κλάδους.
από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.