Μπάχαλο στην Ιταλία με τον κορωνοϊό – Ψυχραιμία συνιστούν οι Έλληνες ειδικοί


Ψυχραιμία συνιστά το υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, μετά τις έκτακτες συσκέψεις που ακολούθησαν την έξαρση της νόσου στην Ιταλία, η οποία αποτελεί πλέον, μαζί με το Ιράν και τη Νότια Κορέα τις νέες εστίες μόλυνσης. Το υπουργείο επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, ούτε όμως και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας.

Την ίδια ώρα στην Ιταλία επικρατεί αλαλούμ ακόμη και με τον αριθμό των νεκρών, καθώς Μέσα Ενημέρωσης πρόσθεσαν στον μακάβριο κατάλογο των θυμάτων του ιού και μια ηλικιωμένη ασθενή που πέθανε στην πόλη Κρέμα της Βόρειας Ιταλίας. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινιστικές δηλώσεις, σημειώνοντας ότι οι νεκροί από τον κορωνοϊό είναι έξι.
Η Ιταλία βρίσκεται σε κατάσταση πανικού τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τους πολίτες να αδειάζουν τα ράφια των σουπερμάρκετ και επιτήδειους να έχουν επιδοθεί σε κλοπές, παριστάνοντας τους υπαλλήλους του Ερυθρού Σταυρού που επισκέπτονται κυρίως ηλικιωμένους δήθεν για να τους ενημερώσουν. Παραλλήλως, σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στις σιδηροδρομικές συνδέσεις σε όλη την χώρα, εξαιτίας των ελέγχων που διενεργούν στους  επιβάτες οι υγειονομικές αρχές.

Οι Έλληνες μαθητές

Σε εξέλιξη είναι επίσης οι διαδικασίες για την επιστροφή των Ελλήνων μαθητών που βρίσκονται σε εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία. Ανακοίνωση για το θέμα έβγαλε και η ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα, στην οποία επισημαίνεται ότι «οι  ιταλικές αρχές έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του CoVID-19».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές στην Ιταλία μεριμνούν για την ομαλή επιστροφή των μαθητών στην Ελλάδα και ότι «δεν υπάρχει λόγος αυξημένης ανησυχίας, πολλώ μάλλον πανικού». Καλεί τέλος του Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθύνονται στην πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, «προκειμένου να ενημερώνονται για τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο προορισμού τους».
Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε ενημέρωση που έκανε μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, συστήνει ψυχραιμία, τονίζοντας ότι, κατά την άποψη των επιστημόνων, το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κορωνοϊό βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα.
Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, επέμεινε, ωστόσο στην άποψη του υπουργείου ότι δεν χρειάζονται ούτε επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας σε ό,τι αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος και ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες.
Είπε επίσης ότι σχεδιάζονται και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, προκειμένου ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος για την αντιμετώπιση ενός πιθανού κρούσματος, το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Ενδεχόμενο πανδημίας

Η Ιταλία, η οποία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που διέκοψε όλες τις πτήσεις με την Κίνα, κατηγορείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι έσφαλε που δεν υπέβαλλε σε ελέγχους τους επιβάτες τράνζιτ και δεν έθεσε σε καραντίνα όλους τους υπηκόους της που επέστρεψαν από την Κίνα.
Κλιμάκιο του ΠΟΥ και της ΕΕ μεταβαίνει ήδη στην Ιταλία, ενώ ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού κάλεσε σήμερα τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας». Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικό γεγονός την «ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν, τις χώρες που αποκαλούνται πλέον νέες εστίες μόλυνσης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η επιδημία του covid-19 δεν έχει φθάσει σε επίπεδα πανδημίας και ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία, καθώς δεν βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με μια «ανεξέλεγκτη διάδοση» του ιού παγκοσμίως.
Η ΕΕ δεν κρίνει για την ώρα ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού των ταξιδιών και των μετακινήσεων και η Γαλλία ότι δεν πρέπει να κλείσει τα σύνορά της με την Ιταλία. Στην Λυών πάντως ακινητοποιήθηκε λεωφορείο προερχόμενο από την Ιταλία καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι δύο επιβάτες μπορεί να είναι πιθανά κρούσματα. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ωστόσο, το Παρίσι εξέδωσε μια σειρά συστάσεων για τα άτομα που επιστρέφουν από την Λομβαρδία και τη Βενετία, απευθύνοντας έκκληση να αποφεύγουν «κάθε μη αναγκαία έξοδο».

Έλεγχοι και μέτρα

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές η κυβερνητική σύσταση είναι να μην επιστρέψουν στο σχολείο τις πρώτες 14 ημέρες από την  επιστροφή τους. Τέλος, όλοι όσοι επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές της Ιταλίας πρέπει να μετρούν τη θερμοκρασία τους δύο φορές την ημέρα, να παρατηρούν «την εμφάνιση συμπτωμάτων μόλυνσης του αναπνευστικού» και να φορούν μάσκα όταν έρχονται σε άμεση επαφή με άλλους.
Την ώρα πάντως που οι γαλλικές αρχές συστήνουν αυτήν την «σιωπηρή καραντίνα» στην Αθήνα έγινε γνωστό από την υπουργό Παιδείας ότι οι μαθητές που γυρίζουν από εκδρομές στην Ιταλία θα επιστρέψουν στην κανονικότητα τους.  Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινούν και οι αρχές της Αυστρίας, όπως ανακοίνωσε μετά από έκτακτη σύσκεψη ο καγκελάριος Κουρτς. Σημειώνεται ότι η Αυστρία διέκοψε για ώρες, το βράδυ της Κυριακής, την σιδηροδρομική σύνδεση με την Ιταλία.  Αυξημένα είναι τα μέτρα και στην Αλβανία, όπου, εκτός από το αεροδρόμιο των Τιράνων και τα λιμάνια, έχουν επεκταθεί και σε όλες τις συνοριακές διαβάσεις τις χώρας.
από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.