Βρέθηκαν, τα είπαν και συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το μεταναστευτικό


Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Ένα πολύ θετικό βήμα για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό θα μπορούσε να αποτελέσει η σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μετείχαν και πρώην αρμόδιοι υπουργοί.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο των επεισοδίων στην Μυτιλήνη, τα οποία τις προηγούμενες ημέρες πυροδότησαν ακόμη περισσότερο το διχαστικό κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία σχετικά με το θέμα.

Στην συνάντηση, η οποία κράτησε δύο ώρες, μετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς και ο γενικός γραμματέας, Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο ειδικός γραμματέας, Μάνος Λογοθέτης. Στην αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν οι πρώην υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας και Γιάννης Μουζάλας, η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, και οι βουλευτές Νεκτάριος Σαντορινιός, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γιάννης Μπουρνούς και Γιώργος Ψυχογιός.

Καλό το κλίμα, αλλά ... 

Η συνάντηση έγινε έπειτα από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε αυτήν συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Πρώτο ήταν βεβαίως η αποσυμφόρηση των νησιών και η αλλαγή των σημερινών συνθηκών οι οποίες, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα γεγονότα, εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Ιδιαίτερη έκταση δόθηκε και στο ζήτημα των επιστροφών, των κλειστών κέντρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση και της δράσης των ΜΚΟ.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζήτησαν επίσης τις θέσεις με τις οποίες θα πρέπει να εμφανιστεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τώρα που ανοίγει η συζήτηση και αρχίζει η διαπραγμάτευση για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης. Μετά την συνάντηση, από πλευράς υπουργών δεν έγιναν δηλώσεις. Ο κ. Μηταράκης είχε φροντίσει πάντως, με όσα είπε πριν από αυτήν, να υπάρξει ένα καλό κλίμα, κάτι που επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου του, αλλά και η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.
Σύμφωνα με διαρροές, σημείο σύγκλισης υπήρξε μόνο σχετικά με την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με μεταφορές στην ενδοχώρα και με επιστροφές. Με κριτήρια την άμβλυνση των δικαιολογημένων αντιδράσεων των κατοίκων και την αποφυγή κατηγοριών για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο,  φέρονται να συμφώνησαν ότι πρέπει να μεταφερθούν μετανάστες στην ενδοχώρα, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δέχεται επιστροφές μόνο από τα νησιά.
Πέρα από αυτά, η συνάντηση μπορεί να εκτιμηθεί ως θετική, καθώς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσαν τις θέσεις τους και είδαν τα σημεία στα οποία συμφωνούν και εκείνα στα οποία διαφωνούν για ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει προσλάβει διαστάσεις εθνικού θέματος. Η συνάντηση θα μπορούσε να αποτελέσει όμως και μια ιδιαίτερα θετική αρχή για μια ουσιαστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αν μετά την αποχώρησή τους από αυτήν, οι δύο πλευρές έκαναν προσπάθειες να αλλάξουν τη ρητορική τους.

Θα αλλάξουν ρητορική;

Να αφήσουν δηλαδή, αμφότεροι, πίσω τους τις ακραίες δηλώσεις που εκφέρονται για να χαϊδέψουν τα αυτιά ενός κοινού με χουλιγκανικά χαρακτηριστικά, το οποίο ενδημεί και στις δύο πλευρές. Είναι εκείνο το κοινό που αρέσκεται να ακούει χαρακτηρισμούς, όπως “εθνίκια” και “φασίστες” από τη μια και “απάτριδες προδότες” και “no border εθνομηδενιστές” από την άλλη. Όλοι οι στοιχειωδώς σκεπτόμενοι πολίτες αυτής της χώρας, δεξιοί και αριστεροί, γνωρίζουν άλλωστε, ότι ο Μητσοτάκης αξιοποίησε προεκλογικά το μεταναστευτικό, όπως και ότι η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε ως στόχο πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και την ικανοποίηση “ακραίων”, και δευτερευόντως την επίλυση του προβλήματος.
Γνωρίζουν όμως, ότι και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό δεν στέφθηκε με δάφνες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε ότι αφορά την ελεύθερη διαβίωση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε. Και αυτό γιατί, όπως και κάποιες επίσης “ακραίες φωνές” στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε μεγάλο μέρος των πολιτών που δεν είναι απαραιτήτως “ακροδεξιοί” και “εθνίκια”.
Μετά την συνάντηση ο αρμόδιος υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός επέλεξαν τη σιωπή, φροντίζοντας να διαρρεύσει ότι φάνηκαν οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, αλλά υπήρξαν και σημεία σύγκλισης. Όπως συμβαίνει πάντα, μελλοντικά, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει κάποιες από τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για να επιτύχει την όποια συναίνεση ή έστω για να δείξει ότι την επιδιώκει. Και το “καλό κλίμα”, στο οποίο αναφέρθηκαν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης αυτό δείχνει.
Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, οργανώνοντας συνέντευξη τύπου στη Βουλή, επέλεξε έναν λίγο πανηγυρικό τρόπο, προκειμένου να τοποθετηθεί για την συνάντηση και όσα διαμηνύθηκαν σε αυτήν, αλλά και για να εκφράσει τις θέσεις της για το μεταναστευτικό και την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου.
Και ναι μεν ο πανηγυρικός τόνος μπορεί να είναι δικαιολογημένος για την επανίδρυση αρμόδιου υπουργείου, στην οποία εξαναγκάστηκαν από τις συνθήκες η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, δεν ισχύει όμως το ίδιο για το σύνολο της μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για την επιλογή να αναγνωρίζονται αυτομάτως και συλλήβδην ως πρόσφυγες, όλοι όσοι βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, αφού έχουν περάσει πρώτα τα σύνορα παρανόμως και κρυφά (“λάθρα” στα αρχαία ελληνικά).
από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.