Κράτος παρίας η Τουρκία - Το ύπουλο παιχνίδι της στην Κύπρο


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Η Τουρκία παίζει πάντα ένα ύπουλο παιγνίδι. Δεν διαπραγματεύεται ποτέ έντιμα και δίκαια. Βασικά κάνει αυτό που ξέρει, διότι αρκετές φορές δεν έχει απέναντι της κανένα να την αντιμετωπίσει. Γνωρίζει ότι και η Ουάσιγκτον και η Μόσχα ακόμα την καλύπτουν.

Ευρισκόμενη σε δύσκολη θέση αναφορικά με τα ενεργειακά πράγματα της Μεσογείου, καθώς δεν συμμετέχει σε κανένα σχήμα, οπότε περιορίζεται στο ρόλο του "μεσάζοντα" για να περνούν από το έδαφος της μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από την Ευρασία, εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ, όχι με βασικό στόχο να ανακαλύψει φυσικό αέριο, αλλά για να σταματήσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ποιο είναι το σχέδιο της; Να συζητηθούν τα ενεργειακά μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού και αφού έχει κερδίσει τον έλεγχο του νησιού, να ελέγχει και το φυσικό της αέριο και τον αγωγό Eats Med, όταν κατασκευαστεί. Οι Τούρκοι δεν σκέφτονται πολύπλοκα. Σκέφτονται φωναχτά! Τι λένε στις ξένες πρωτεύουσες; Να πείσετε τους Ελληνοκύπριους να τερματίσουν το ενεργειακό τους πρόγραμμα μέχρι τη λύση, και εμείς θα αποσυρθούμε από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία εκβιάζει

Χωρίς αμφιβολία είναι μία "σέξι" πρόταση, που δεν θα την υλοποιήσουν ποτέ! Στο μεταξύ η Λευκωσία θα συμμορφωθεί με κίνδυνο να ανατραπούν όλες οι συμφωνίες που έκανε με την αμερικανική ExxonMobil, τη γαλλική TOTAL, την ιταλική ΕΝΙ, την εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ και άλλες εταιρείες, ενώ η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλνει τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα της και να κάνει τη δουλειά της.
Η Τουρκία αν ήταν μία χώρα όπως όλες τις άλλες στη Μεσόγειο, με τις οποίες γίνονται συμφωνίες και τηρούνται, θα ήταν μέρος του ενεργειακού παιγνιδιού, έστω και αν έχει την ατυχία να μην διαθέτει στο έδαφος της και στις θάλασσες της φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Αν είχε θα το είχε βρει μέχρι τώρα. Οπότε αποφάσισε να μετατραπεί στον ταραξία "κάου-μπόι" της περιοχής και χρησιμοποιώντας τους Τουρκοκύπριους, τους οποίους στην πραγματικότητα καταπιέζει, προκειμένου να κλέψει τα ενεργειακά αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διαβάστε την συνέχεια στο hellasjournal, μέσω slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.