Δανία: Τα F-35 αποδυναμώνουν την άμυνα της χώρας


Τα stealth μαχητικά είναι μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές ανάμεσα σττις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και κάθε πολεμική αεροπορία θα ήθελε να τα εντάξει στο δυναμικό της.
Πολλές άλλωστε ήδη το κάνουν: Η Ιταλία, η Νορβηγία και η Ολλανδία είναι μερικοί από τους συμμάχους που χαίρουν του προνομίου.
Παρόλα αυτά το πανάκριβο F-35 δεν αποτέλεσε την καλύτερη λύση για τον νατοΪκό εκείνο σύμμαχο που μετά βίας αγωνίζεται να διατηρήσει μια υποτυπώδη εναέρια ισχύ.
Ο λόγος για τη Δανία. Η Αμερικανή πρέσβειρα στη χώρα ισχυρίζεται ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται περισσότερη δύναμη μαχητικών αεροσκαφών και ενισχυμένη παρουσία κι επιτήρηση στην περιοχή της Αρκτικής και πως η Δανία θα πρέπει να αναλάβει αυτό το ρόλο αγοράζοντας περισσότερα μαχητικά F-35.
Καθώς ο προϋπολογισμός για την κατασκευή των υποδομών για τα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Δανίας συνεχίζει να αυξάνεται και έχει φτάσει αισίως τα 1,1 δισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 147 εκατομμύρια ευρώ), η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Δανία, λίγους μήνες πριν, ενθάρρυνε τη χώρα να αγοράσει περισσότερα αεροσκάφη F-35, ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων.
Τα F-35 είναι μεν πανίσχυρα αλλά όχι και φτηνά! Αγορά, κατασκευή υποδομών, συντήρηση και επιχειρησιακά έξοδα φέρνουν τη Δανέζικη οικονομία μπροστά σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο.
Η εσωτερική αξιολόγηση του Πενταγώνου το 2016 υπολόγισε ότι το κόστος κύκλου ζωής για ένα μόνο F-35 βρίσκεται κάπου στα 460 εκατομμύρια δολάρια, πολλαπλασιάστε το επί 27 και θα βρείτε το οικονομικό «σφάλμα» της Δανίας!
Τα F-35 «αποδυναμώνουν την άμυνα της χώρας»
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, η Δανία διαθέτει μόνο 30 αεροσκάφη F-16 με τον στόλο των μαχητικών να μικραίνει ακόμα περισσότερο καθώς τα F-35 θα «αντικαταστήσουν» τα παλιά F-16.
Στις 11 Μαΐου 2016, η κυβέρνηση της Δανίας συνέστησε στους νομοθέτες να εγκρίνουν την αγορά μόλις 27 F-35 Joint Strike Fighters από την αμερικανική εταιρία Lockheed Martin προκειμένου να αντικατασταθούν τα F-16 της Σκανδιναβικής χώρας.
Όμως μόνο είκοσι δύο από τα F-35 θα πετούν στη Δανία. Τα άλλα πέντε θα παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για πιλοτική εκπαίδευση και μετά, αν και θα είναι «χρεωμένα» στη Δανία θα χρησιμοποιηθούν σε κοινές νατοϊκές βάσεις.
«Τα F-35 ήταν πραγματικά η χειρότερη επιλογή που θα μπορούσαμε να κάνουμε» αναφέρει Δανός αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας υπό το καθεστώς ανωνυμίας. «Αντί να αναβαθμίσουμε τον στόλο των F-16, πήγαμε σε κάτι καινούργιο, μειώνοντας τον αριθμό των αεροσκαφών… Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες αλλά αυτό που ξέρουμε είναι πως οι πιλότοι μας δεν χρειάζονται περαιτέρω εκπαίδευση στα νέα μαχητικά».
Μέχρι και ο ο αρχηγός της αεροπορίας της χώρας πτέραρχος Anders Rex έχει τους ενδοιασμούς του. Περιγράφοντας τη νέα κατάσταση, ο αρχηγός, υπογραμμίζει ότι δεν είναι εύκολο να γίνει η μετάβαση από έναν τύπο μαχητικού σε έναν άλλο και ότι ένας χρονικός ορίζοντας τριών ετών θα είναι αρκετός, «ελπίζω στο τέλος να δικαιωθούμε για την απόφαση μας» αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη του.
Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Δανίας αναμένει να λάβει το πρώτο της F-35 το 2021.
από new-economy.gr, μέσω topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.