Το ψυχολογικό προφίλ του Θησέα


Ο Θησέας αναδείχτηκε ως ο σπουδαιότερος μυθικός ήρωας της Αθήνας. Ήταν προικισμένος με δύναμη, γενναιότητα και μεγάλη ευφυΐα που την έθεσε στην υπηρεσία της Αρχής που για τους Αθηναίους ήταν η ελευθερία. Ήταν ένας εκπολιτιστής ήρωας που ανοικοδόμησε πόλεις, σύνταξε νόμους, καθιέρωσε αθλητικούς ιερούς αγώνες και οργάνωσε ένα κοινωνικό σύστημα.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό τού ήρωα είναι το να έχει συντρόφους και να νοιάζεται γι’ αυτούς.

Μπορεί μόνος του να ζει τις μεγάλες δοκιμασίες, αλλά ταυτόχρονα οφείλει να τις μοιράζεται με τους συντρόφους του. Διασχίζει τους δρόμους της ζωής δίπλα σ’ αυτούς που πρέπει να περάσουν από παρόμοιες καταστάσεις. Δεν προστατεύει τη ζωή του, αλλά τη ζωή των συντρόφων του. Ηρωισμός είναι να ξέρει κανείς να αναγνωρίζει τους φίλους και τους εχθρούς του. Αυτό είναι το τέλος του Θησέα, που σ’ ένα κλειδί ερμηνείας (αστρολογικό) συμβολίζει την πτώση του ήλιου που ολοκληρώνει το δρόμο του κι χάνεται πίσω από τα ψηλά βράχια.


Στο μύθο του Θησέα βλέπουμε καθαρά ότι ο ήρωας αποφασίζει ελεύθερα να ακολουθήσει το πεπρωμένο του που είναι να πολεμήσει τους εξωτερικούς εχθρούς που εμφανίζονται μπροστά του κι έτσι δυνατός, σοφός και εξαγνισμένος να υπηρετήσει την ανθρωπότητα, να πολεμήσει για ένα καλύτερο κόσμο με αφοσίωση και αφιλοκέρδεια.
Επιμέλεια παρουσίαση: Πολυξένη Λυκίδου

από youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.