Τέτσου Νακαμούρα: O Ιάπωνας εθελοντής γιατρός που είχε γίνει εθνικός ήρωας στο Αφγανιστάν


Ποιος: Δρ. Τέτσου Νακαμούρα, Ιάπωνας γιατρός εθελοντής στο Αφγανιστάν. Δολοφονήθηκε χτες στα 73 του χρόνια σε ενέδρα ενόπλων. Εκτός από τις ιατρικές του υπηρεσίες, ο «θείος Μούρα» κατά τους ντόπιους που τον θεωρούν εθνικό ευεργέτη καταγινόταν να «πρασινίσει» την έρημο με δενδροφυτεύσεις, αρδευτικά κανάλια και πρότυπες αγροκαλλιέργειες, συνεισφέροντας υποδειγματικά στην ανόρθωση της ταλαίπωρης χώρας. 

Πού: Στην πόλη Τζαλαλαμπάντ ενώ βρισκόταν σε αυτοκίνητο μαζί με τη συνοδεία του. Καμία ανάληψη ευθύνης δεν υπήρξε μέχρι στιγμής, εντούτοις όλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για έργο τζιχαντιστών. Οι Ταλιμπάν αποποιήθηκαν κάθε συμμετοχή, σε αυτούς όμως αποδίδεται η δολοφονία το 2008 του Καζούια Ίτο, συνάδελφου του Νακαμούρα που πρώτος δρομολόγησε την «πράσινη επανάσταση» στο Αφγανιστάν και του οποίου το έργο συνέχισε ο Νακαμούρα. 

Γιατί: Η δολοφονία του στέρησε από τους Αφγανούς έναν αφοσιωμένο γιατρό που υπηρετούσε στη χώρα από το 1991 περιθάλπτοντας θύματα πολεμικών συγκρούσεων, μολυσματικών ασθενειών, επιδημιών, πείνας, λειψυδρίας κ.λπ. Που όντας και επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Peace Japan Medical Services είχε χτίσει νοσοκομεία, που έσπευδε ακόμα και σε δυσπρόσιτες ή επικίνδυνες περιοχές. Επιπλέον, χάρη στις περιβαλλοντικές του πρωτοβουλίες και το μεγάλο κανάλι που υπό τις οδηγίες του φτιάχτηκε στον ποταμό Κουνάρ, 40.000 στρέμματα ερημικής στέπας στην επαρχία Νανγκαρχάρ γίνανε δάση και καλλιέργειες. 

Διαβάστε την συνέχεια στο lifo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.